Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 09.03.2013.
09:46
Danas A

Država finansira Lečićev "spektakl" o Đinđiću

U utorak, 12. marta biće tačno 10 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića. Osim polaganja venaca u Nemanjinoj 11, država će dati novac za projekat koji je osmislio glumac, reditelj i bivši ministar kulture Branislav Lečić, saznaje Danas.

Za Lečićevu predstavu "Opomena" država izdvojila 9,5 miliona dinara: Zasnovana je na Zoranovim citatima i govorima kao odgovorima na određena pitanja
 

Za Lečićevu predstavu, odnosno "multimedijalni spektakl", izdvojeno je 9,5 miliona dinara, na predlog Ministarstva finansija i privrede, koje je na zahtev Ministarstva kulture i informisanja predložilo Vladi Srbije korišćenje sredstava tekuće budžetske rezerve. Vlada je 22. februara donela Rešenje o upotrebi tih sredstava.

U Ministarstvu, čiji je šef Mlađan Dinkić, za Danas kažu da je finansiranje projekta Branislava Lečića, a povodom obeležavanja godišnjice smrti Zorana Đinđića, u isključivoj nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja, s Bratislavom Petkovićem na čelu.

Branislav Lečić, inače ministar kulture u Đinđićevoj vladi, kaže da je svoju ideju o obeležavanju godišnjice predložio Ministarstvu kulture koje se saglasilo.

- Predstava se zove "Opomena", ima podnaslov "Deset godina posle Zorana Đinđića", a imaće premijeru 9. aprila u Sava centru. Zasnovana je na Zoranovim citatima i govorima kao odgovorima na pitanja koja će mladi glumci postavljati. To je autorski projekat u kojem sam sublimirao njegovo političko iskustvo, ali i svoje kao njegovog saradnika u Vladi. Želim da Zoranovu viziju i energiju predstavim ne samo Beogradu, veći celoj Srbiji i mladim generacijama i građanima. Zato planiramo da ovaj performans, multimedijalni spektakl, bude prikazivan i u Nišu, Kragujevcu,

Mirjana Karanović (Foto: Fonet)

Novom Sadu - objašnjava Lečić, koji precizira da će predstava, osim glumačke reči, sadržati i video-materijale, koreografije, muziku koju je komponovala Irena Popović.

Glumica Mirjana Karanović kaže da je ovakvo uključivanje države u obeležavanje godišnjice Đinđićevog ubistva za nju "logično".

- Jasno je da su "Konstantin" i Milanski edikt prioritet aktuelne Vlade, takva kvaziumetnost i nekvalitetna dela. Putem medija smo svi ubeđivani, a dosta njih je i ubeđeno, da je proslava Milanskog edikta najvažnija za Srbiju. To je besmislica, jer Edikt, osim tog Konstantinovog mesta rođenja, nema mnogo veze sa Srbijom. S druge strane, mislim da je potpuno logično da danas država ne želi da se seća Zorana, čak ni mrtvog, niti da ima ikakve veze s njegovim idejama. Političari su učinili sve da se zatre svaki trag razmišljanjima poput Zoranovih. To je tako depresivno i obeshrabrujuće za našu budućnost - kaže Mirjana Karanović.

Već dve predstave posvećene Đinđiću

U Srbiji se već igraju dve predstave posvećene ubijenom premijeru - "Zoran Đinđić" Olivera Frljića i "Ubiti Zorana Đinđića" Zlatka Pakovića. Obe će biti odigrane i 12. marta - Frljićeva u Ateljeu 212, a Pakovićeva u UK Vuk Karadžić.

Jelena Bogavac, rediteljka i članica Organizacionog odbora "Šetnje za Zorana" navodi da ovakva vrsta "kvaziobeležavanja" otkriva ne samo eventualni autizam sistema vlasti, veći krajnje nelogično i uvredljivo ponašanje.

- Ova zemlja ima jednog apsolutnog heroja demokratije i nove političke misli i delanja. Potiskivanjem i ignorancijom ovakvog doslednog herojstva i vizionarske pameti koju nam je ostavio u amanet muti se i zamagljuje čista istorijska slika, te kreira jedan novi nepotpuni realitet, jedna divna stvarnost kreirana apsolutnim falsifikatima. Znam da pobednici pišu istoriju, ali ko je u ovom slučaju pobedio i koga? I ako jeste, zašto? - postavlja pitanje Jelena Bogavac.

Kako dodaje, država i Ministarstvo kulture bi morali da preformulišu prioritete, pa da se rame uz rame s carom Konstantinom usmeri makar malo više prema obeležavanju datuma iz novije političke istorije Srbije i bivše Jugoslavije.

Miljenko Dereta, poslanik LDP i reditelj, u izjavi za Danas kaže da je ponašanje Vlade Srbije u vezi s decenijom od Đinđićevog ubistva "bezobrazluk".

- Vlada, koja je politička institucija, ne može da obeležava političko ubistvo pozorišnom predstavom. Obaveza Vlade morala bi da bude da one koji ne žele da se bave pozadinom tog ubistva pozove i da im nalog da reše to pitanje. Isto tako, vlast mora da one koji ne žele da govore o pozadini tog zločina privede da daju izjave - navodi Miljenko Dereta.

Šetnja za Zorana

Na dan ubistva Zorana Đinđića, u utorak 12. marta, u Beogradu će se održati tradicionalna "Šetnja za Zorana", koju ove godine prvi put zajedno organizuju DS i LDP, ali će, kako ističu, biti apsolutno nadstranačkog, građanskog karaktera. Planiran je i niz događaja širom Srbije.

POVEZANE VESTI

Subota 09.03.2013. 11:20
Kakva glupost dok deca gladuju i mladi umiru jer nisu imali pare za transplataciju srca ovaj narkoman troši državni novac za proslavu godišnjice smrti izdajnika koji je svoje nalogavce zlotvore sa zapada pozivao da što žešče bombarduju srbijo e srbiju umri da ti vidim pratnju
Subota 09.03.2013. 14:19
o setnji. http://www.srbijanskiglas.in.rs/index.php?option=com_k2&view=item&id=426:sg_426
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online