Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.12.2012.
18:48
B92 A

Sve oči uprte u "Nage muškarce"

Izložba "Nagi muškarci", trenutno postavljena u uglednom bečkom Leopold muzeju sa ciljem da ispita naš stav prema golotinji, svakodnevno izaziva burne reakcije publike.

Skulptura ispred Leopoldovog muzeja u Beču
 

Naime, ljudi na Zapadu navikli su da gledaju naga ženska tela, ali su i dalje šokirani kad vide muške aktove.

Zato su autori i uprava muzeja odlučili da deo postavke izlože van muzeja. Trodimenzionalna instalacija golog muškarca kako leži postavljena je ispred Leopold muzeja, dok se širom grada mogu videti posteri na kojima su prikazani intimni delovi tela trojice fudbalera.

"Dobili smo puno, puno pritužbi građana. Nismo znali da će ova izložba uznemiriti i razbesneti tako veliki broj ljudi. U pojedinim trenucima bili smo zabrinuti za bezbednost, nismo znali kako da zaštitimo posetioce muzeja", kaže Klaus Pokorni, portparol Leopold muzeja.

On ističe da je cilj ove izložbe bio prikaz razvoja muškog tela kroz istoriju umetnosti.

"Mnogi su nam rekli da su morali deci da prikriju oči dok su prolazili pored postera. Pojedini su ih čak i prebojili. Nismo zadovoljni nastalom situacijom, budući da se uvek nadamo nekom napretku. Jer, ipak, ovo je 21. vek", objašnjava Pokorni i dodaje da je uprava muzeja bila prinuđena da, zbog besa javnosti, prikrije intimne delove tela fudbalera na posterima velikih razmera.

Pet statua nagih muškaraca nalaze se na samom ulasku u muzej. Prva u nizu prikazuje kako je izgledao muškarac iz doba drevnog Egipta, a poslednja manekena iz savremenog doba.

Tobias Nater, direktor Leopold muzeja, kaže da je namera autora bila da publiku "prošeta kroz 5.000 godina staru istoriju ljudske civilizacije".

"Izložili smo figuru nagog muškarca koja je bila neobična za drevnu egipatsku umetnost. Takođe, tu su i rimske statue i Rodenove skulpture. Naš cilj je da publici objasnimo da nagost muškog tela ima dugu tradiciju u umetnosti", kaže on.

Na izložbi su prikazani različiti stilovi – od slika Pitera Pola Rubensa, Pola Sezana, i Edvarda Munka do modernijih i seksualno eksplicitnijih dela američkog fotografa Roberta Mapletorpa i britanskih umetnika Gilberta i Džordža.

"U pitanju je jedna veoma neobična izložba koja u svom fokusu ima mušku nagost. Iznenađujuće je to što smo do sada imali mnogobrojne postavke na kojima je bilo prikazano žensko golo telo, ali nikada i muško. Nekako se to smatra tabuom. Slika nage žene se i dalje posmatra u drugačijem svetlu od slike golog muškarca", ističe Nater.

Izložba “Nagi muškarci” u Leopold muzeju biće postavljena do 28. januara.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online