Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 28.10.2012.
16:53
J. L. Petković - Vesti A

"Srpska bruka Narodni muzej"

Ministar je sluga i ja sam tu da služim, koliko god mogu, koliko snage imam. Borim se za očuvanje i razvoj kulturne baštine, i uopšte kulture kod nas, kaže Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja u razgovoru za "Vesti".

Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja
 

Čovek koji može da se pohvali enciklopedijskim znanjem srpske književnosti i dramaturgije planira da s malo novca uradi mnogo toga - da početkom naredne godine otvori tri muzeja.


Za ministre kulture obično kažu da jedu gorke kolače. S obzirom na vaše porodično iskustvo, kakve nam vi spremate?
- Prvo ćemo pokušati da taj mali kolač ravnopravno podelimo. Mi smo država koja u regionu najmanje izdvaja za kulturu, a nepravedni smo prema kulturnom blagu, iako smo na Balkanu velesila u kulturi i imamo šta da pokažemo. Naša kultura je odavno u Evropskoj uniji. U Mađarskoj, Rumuniji i drugim zemljama imamo sjajne spomenike kulture, od kojih su neki i pod zaštitom Uneska. Zato je prvi zadatak Ministarstva čuvanje kulturne baštine.

Srpsko kulturno blago

Komentarisali ste vraćanje kulturnog blaga Hrvatskoj.
- Uz saglasnost članova Međudržavne mešovite komisije Srbije i Hrvatske, konzervatori Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture vršili su konzervatorsko-restauratorske radove na više od 20 ikona, kao i bogoslužbenih predmeta i posuda. Ministarstvo je obezbedilo 12.963.826 dinara. Kulturna dobra biće vraćena posle obavljenih radova i kad se obezbede konzervatorski i bezbednosni uslovi za vraćanje u Hrvatsku. Vraćaju se u manastire i crkve SPC u Hrvatskoj da bi moglo da se obavlja bogosluženje.

Šta se dešava s Narodnim muzejom koji više od deceniju ne radi? Ili s Muzejom Nikole Tesle?
- Sa Muzejom Nikole Tesle je sve u redu, ali je problem što je privremeno rešenje ispalo trajno i što je taj prostor nedostojan za jednog čoveka takve veličine. Bruka je što Narodni muzej skoro 10 godina ne radi, i što je onaj ko je tada imao šest godina danas punoletan i nikada nije kročio u taj muzej. Na poslednjem konkursu prihvaćeno je rešenje arhitekte Vladimira Lojanice, međutim, potrebno je da se sve zbirke izmeštaju, a to bi značilo da Narodni muzej neće raditi najmanje još pet do deset godina.


Napali su me jer sam predložio da se muzej izmesti u zgradu Glavne pošte, ali i dalje mislim da to nije tako loše rešenje. Inače, tu je ideju prvi izneo Stanko Crnobrnja, koji je predložio i da se Muzej Nikole Tesle prebaci u Narodni muzej. Recimo, za vreme Noći muzeja krevet i stolica Nikole Tesle su doneti iz hotela Njujorker iz SAD i to je moglo da stoji kratko vreme u muzeju jer nema mesta.


Mnogi stručnjaci žale što nije prihvaćena ideja da se izmesti Narodni muzej jer se u čaršiji govorka da je neprocenjivo bogatstvo smešteno u kartonske kutije, da su mnogi eksponati ukradeni i pronalaženi po evropskim ilegalnim aukcijama. Da li su do vas doprle takve glasine?
- Deo eksponata se nalazi u trezorima Narodnog muzeja, deo materijala je u trezoru Narodne banke Srbije i svi su odgovarajuće upakovani.


U Srbiji su mnogi muzeji i biblioteke u jadnom stanju, rimske iskopine i srednjovekovne tvrđave prepuštene su zubu vremena, arheološka nalazišta od sedamdesetih su u istom stanju...
- Postoje i pozitivni primeri kao Feliks Romulijana ili Medijana gde je država uložila dosta sredstava i gde je stanje lokaliteta umnogome poboljšano.

Dramski pisac i ljubitelj starina

* Ministar kulture Bratislav - Braca Petković rođen 26. septembra 1948. godine i diplomirao je pozorišnu režiju u Beogradu. Poznat je i kao dramski pisac, kolekcionar starina, bibliofil, osnivač i vlasnik kolekcije Muzeja automobila, ali i kamerne scene Moderna garaža, gde su nastupale najveće srpske glumačke veličine.


* Na beogradskim scenama igrano je više njegovih dramskih tekstova: "Gran pri", "Cvetovi zla", "Skadar", "Legija časti" (o Milunki Savić, heroini srpske vojske u Prvom svetskom ratu).


* Potomak je stare beogradske porodice, poznate po najstarijoj poslastičarnici u Beogradu. Pošto mu je otac savetovao da nikad ne sme da se osloni samo na jednu profesiju, završio i je poslastičarski zanat.


* Njegova supruga Jelenka, koja je magistar tehnologije, u muzeju oldtajmera radi kao viši kustos, stariji sin Bogdan je završio organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti, a mlađi Dušan studira kameru.


Ni Muzej savremene umetnosti ne radi.
- Nažalost, ne radi, ali pokušaćemo da nađemo rešenje jer u 20. veku naši umetnici su rame uz rame s najvećim evropskim stvarocima i potreban im prostor gde će izlagati svoja dela.


Ali, postoje ljudi koji primaju platu za taj posao, a mladi umetnici nemaju gde da izlažu?
- Jeste, to je tako.


Šta je rešenje?
- Naći ćemo rešenje. Ali, sada ne mogu da kažem. Trudićemo se iz petnih žila da se taj muzej otvori na proleće. Otvorićemo Muzej Jugoslovenske kinoteke, koji se nalazi u fantastičnoj zgradi iz 19. veka, i napravićemo u njemu zasedanje Vlade Srbije i doći će i predsednik Republike. Otvorićemo Muzej Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića, a za otvaranje je spreman i Muzej Srpske pravoslavne crkve, koji ima fantastično sačuvane predmete iz 14. i 15. veka.


Jedna od vaših prvih izjava bila je da kultura mora da se vrati patriotskom. Šta to znači?
- Prozivali su me zbog termina "patriotska umetnost". To je izvučeno iz konteksta. Umetnost može da bude samo dobra ili loša, a dobrom umetnošću se pozicioniramo u svetu.


Znate li onda koliko u Srbiji ima kulturno-umetničkih društava i u kakvim uslovima oni rade?
- Moramo da obnovimo domove kulture gde god možemo. Odvojiće se novac od nekih drugih stvari da bi domovi kulture mogli da prime kvalitetne umetnike.


U Srbiji ima oko 650 KUD-ova i folklornih sekcija, i o njima Ministarstvo kulture ne brine.
- Tačno je. Niko ne brine. Ali, zalagaću se za demetropolizaciju kulture, a pomagaćemo i amaterskim pozorištima. To će biti posebna stavka. U moje vreme mogli smo besplatno da pohađamo razne sekcije besplatno, a danas je sve to zamrlo, bar kad je reč o pomoći države.


Šta je sa dijasporom koja takođe gaji i kulturu i tradiciju, da li će i njima pomoći Ministarstvo kulture?

- Kako da ne! Samo treba da se obrate za pomoć. U Budimpešti je nedavno bio Mesec srpske kulture i upoznao sam ljude koji su zaista sjajni i rade na očuvanju kulture. Oni su do sada dobijali toliko mala sredstva, da je pravo čudo kako su opstali. Već smo postigli dogovor i slaćemo im predstave.


Prijatelji s Kosova zamolili su da vas pitam kako ćete njima pomoći da očuvaju kulturnu baštinu i zbog čega Narodno pozorište ne gostuje kod njih.
- Kad je reč o Kosovu, prva stvar će biti da vratimo ustanove tamo. Ko je direktor muzeja iz Prištine, mora da sedi u Leposaviću, a direktor prištinskog pozorišta u Mitrovici, a ne u Beogradu. I slaćemo im dobre predstave. To će biti jedan od naših glavnih zadataka.


Šta biste ocenili kao vaš najveći uspeh u ovih skoro 100 dana vlade?

- To će javnost najbolje oceniti, a mi ćemo se truditi da damo maksimum. A to je moguće. Muzej automobila sam napravio s minimalnim sredstvima i uz volonterski rad mojih prijatelja. Ako postoji volja, može mnogo toga.

Nedelja 28.10.2012. 17:05
Народ без културе и културног наслеђа и није народ него обична руља. Да ли се неко препознаје?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online