Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.02.2011.
05:15 >> 14:48h
Vestionline A

Izožba starih srpskih zastava, Ustava, ordenja...

Povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije i Dana Vojske Srbije, širom naše zemlje biće otvoreno nekoliko značajnih izložbi.

Kralj Petar I Karađorđević

Ministar kulture Nebojša Bradić otvoriće izložbu ''Srpske vladarske insignije" u Narodnom muzeju u Valjevu.

Reprezentativna izložba predstaviće eksponate od izuzetnog značaja za državu - insignije kralja Petra I Karađorđevića.

Cilj je da se javnosti, kroz predstavljanje simbola državnosti, na sveobuhvatan način ukaže na značaj vladarskih insignija kao simbola države.

Vladarske insignije čine kruna, plašt, skiptar, orb i kopča za plašt. Izrađene su za čin krunisanja kralja Petra I, koje je organizovano 8. septembra 1904. u Beogradu, a kralj je miropomazan 25. septembra iste godine u manastiru Žiča.

Kruna kralja Petra I ima pozlatu, emajl i sintetičko drago kamenje. Njen simbolički značaj povećan je činjenicom da je izrađena od pretopljene drške Karađorđevog topa.

Kruna je izrađena u "Radionici braće Paliz“ u Parizu. Plašt je izrađen od hermelina, somota, svile i zlatoveza u bečkoj firmi "Ernest Krikl i Švajger“. Skiptar je izrađen od bronze, emajla i pozlaćen je. Ima sintetičko drago kamenje a nastao je takođe u "Radionici braće Paliz“.

Orb ili šar, kao sastavni element kraljevskih regalija, izrađen je od bronze i emajla u istoj radionici. Kopča za plašt urađena je po ugledu na pafte, a od materijala korišćena je bronza, pozlata, emajl i sintetički plavi safiri.

Izložba će biti otvorena do 22. februara, a ulaz će biti besplatan.

Srpski vladari i vojskovođe u delima likovnih umetnika

 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general-potpukovnik Miloje Miletić otvoriće danas, u Velikoj galeriji Doma vojske u Beogradu, izložbu "Srpski vladari i vojskovođe u delima likovnih umetnika", saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Izložba obuhvata 32 slike i četiri skulpture, razvrstane u tri celine, tako da prvu celinu čine portreti učesnika Prvog i Drugog srpskog ustanka, drugu portreti vladara dinastija Obrenović i Karađorđević, a treća obuhvata portrete srpskih vojvoda, nastale uglavnom tokom Prvog svetskog rata.


Autori dela su srpski umetnici Uroš Predić, Stevan Todorović, Jovan Bijelić i Uroš Knežević, kao i slikari Mihailo Milovanović, Lukijan Bibić, Nikola Milojević i ruski umetnik Vsevolod Guljevič.


Sva dela, koja će biti izložena, pripadaju likovnoj zbirci Vojnog muzeja, a autor izložbe je kustos Ljubica Dabić, navedeno je u saopštenju.

Izložba srpskih zastava

Izložene zastave koje mlade genracije ne pamte

Zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić otvoriće u Nišu reprezentativnu izložbu "Srpske zastave iz perioda Prvog svetskog rata".


Izložba će od danas do 22. februara biti otvorena svakog dana i vikendom, od 10 do 20 sati u Galeriji Narodnog muzeja u tom gradu, a ulaznice se neće naplaćivati.


Na izložbi će domaćoj javnosti biti predstavljeni eksponati od izuzetnog značaja za državu - ratne zastave i barjaci.


Cilj te izložbe je da se javnosti, kroz predstavljanje simbola državnosti, na sveobuhvatan način ukaže na značaj zastave, odnosno barjaka kao simbola države.

Slika srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata i pored nje okačene zastave koje su nosili
Tom prilikom biće izložene kopije 51 pukovske zastave i jedna originalna, pod kojima je Srpska vojska izvojevala slobodu u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.


Odabrano je još pet originalnih zastava dobrovoljačkih jedinica iz Amerike, nekoliko odlikovanja kojima su bile odlikovane jedinice za kolektivne ratne zasluge i tri diplome o dodeli pukovskih zastava.


Sve to prate fotografije o dodeli zastava srpskim pukovima 1911. godine, potom motivi sa njihovog ratnog puta, kao i kopije portreta kralja Petra I i regenta Aleksandra I, rad slikara Vsevolda Guljeviča.


Kraljevina Srbija je, smenom dinastija 1903. godine, vojsci počela da posvećuje veću pažnju, oživela je pitanje zamene starih vojnih zastava novim, a po Uredbi o zastavama iz 1906. odnosno 1908. godine izrađene su nove, tek 1911. godine, dodaje se u saopštenju.

Izložba najstarijih ustava Srbije

 

Šest srpskih Ustava prvi put izašlo iz Arhiva Srbije i prikazano građanima

 U galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu juče je otvorena izložba "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije", na kojoj su prvi put javnosti predstavljeni originali šest najviših državnih pravnih akata iz perioda od 1835. do 1903. godine.


Postavka sadrži najstariji srpski ustav - Sretenjski, koji je u Kragujevcu proglašen pre 176 godina, Turski ustav ili Hatišerif iz 1838. godine, Namesnički iz 1869. godine, prvi ustav Kraljevine Srbije iz 1888. godine, zatim Aprilski iz 1901. i Ustav Kraljevine Srbije iz 1903.

 

Postavku je organizovao Arhiv Srbije, a autor izložbe je istoričar Aleksandar Marković.

 

Izložbu je otvorila potpredsednica skupštine Srbije Gordana Čomić koja je rekla da su dokumenta od neprocenjive istorijske vrednosti, posebno ističući Sretenjski ustav koji je u to vreme bio jedan od "najmodernijih i najdemokratskijih".

 

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je na svečanosti da su "neki od ustava izraz slobodarskog i demokratskog poleta, neki su dodeljeni voljom drugih, neki su izraz teških kompromisa vladajuće elite, ali svi svedoče o naporima da se napreduje".

 

Stevanović je dodao da je na tom putu bilo uspona i zastoja, dilema i prepreka, lomile su se vlasti i dinastije, ali "nikada nije zanemareno nastojanje za učvršćenje ustavotvornog i državotvornog identiteta".

 

"Našoj generaciji pripada odgovornost da povratimo i učvrstimo vrednosti koje Sretenjski ustav uneo u državni i društveni život ali i da ugradimo nove koje su odgovor ovom vremenu i današnjim potrebama, da okončamo izgradnju države u duhu očekivanja savremenih izazova i potreba naroda", rekao je Stevanović.

 

Postavka "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije" biće otvorena za posetioce do 22. februara.

Otvorena je takođe i izložba “Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije” u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, koja obuhvata više od stotinu odlikovanja iz kolekcije Vojnog muzeja u Beogradu, kao i umetnička i likovna dela iz zbirke Galerije Matice srpske.

POVEZANE VESTI

DRUŠTVO Pobedićemo rak!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online