Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 17.06.2016.
08:30
D. Petrović - Vesti A

Manda na nebeskoj sceni

Neverica, tuga, šok. I jecaj koji se otrgne sa usana onih koji su ga poznavali. Preminuo je Milorad Mandić Manda u 56. godini. Živeo je i umro onako kako je jedino umeo i znao, glumački - na sceni. A, ništa nije nagoveštavalo tragediju.

Tanjug
Brojni glumci i publika tuguju za Mandom

U kostimu Kapetana Kuke Manda je izašao na scenu Ustanove kulture "Vuk Karadžić" na premijeri predstave za decu "Petar Pan". Sala dupke puna mališana i roditelja. Kako pišu beogradski mediji, u prvom redu sedela je njegova supruga Anastasija, u publici i koleginica Sloboda Mićalović sa ćerkama Verom i Milom. Manda je izašao na scenu i - pao. Mnogi su pomislili da je da je sve deo scenarija.

- Mislili smo da je to deo predstave, a onda su se dečaci na sceni uznemirili i počeli da plaču. Zavesa je spuštena, upaljena su svetla, a publika je zamoljena da napusti salu - priča jedan od gledalaca koji je bio u sali.

Mandi su pritrčali supruga i Sloboda Mićalović koje su pokušale da mu pomognu, a ekipa Hitne pomoći stigla je u rekordnom roku. Dva sata tu na sceni pokušavali su da ga ožive reanimacijom, ali uzalud. Na kraju su samo konastatovali smrt usled infarkta. Još jedan velikan srpskog glumišta je otišao u legendu i večnost. U sali tajac, šok, a onda suze, jecaji i bol... Vest o Mandinoj smrti brzinom munje prostrujala je gradom i ubrzo su ispred pozorišta počele da se okupljaju njegove kolege, prijatelji, rodbina... Niko nije verovao da je Manda umro, tek tako ga je izdalo srce u kome je uvek bilo mesta za sve za porodicu, kolege, publiku i svi su mu tu ljubav bezrezervno vraćali.

S one strane duge

Milorad Mandić rođen je 3. maja 1961. na Dušanovcu, a odrastao je na Novom Beogradu. Fakultet dramskih umetnosti odlučio je da upiše pošto je upoznao svet glume kroz Dramsko eksperimentalni studio amaterskog pozorišta.
- Nošen tom idejom ušao sam u uži izbor i na moje oduševljenje bio sam primljen. I odmah zatim izbačen iz kuće, ali su roditelji ipak prihvatili moju odluku - napisao je Mandić u svojoj biografiji na internet prezentaciji pozorišta "Boško Buha". Nema nikog s kim nije želeo da radi, niti onih koji nisu hteli da rade sa njim. U najteže vreme od 1989. do 1995. godine radio je kao voditelj emisije za decu "S one strane duge" i tako uz Branka Kockicu postao jedan od najpopularnijih dečjih glumaca. Zbog ljubavi prema mališanima prihvatio je direktorsko mesto u dečjem pozorištu "Boško Buha" sa željom da ga podigne iz pepela. Nije stigao da to i uradi, smrt je bila brža i ostavila četvoro dece bez oca.

Reditelj i glumac Radoš Bajić, prijatelj Milorada Mandića Mande, sa kojim je sarađivao u kultnoj seriji "Selo gori, a baba se češlja" bio je u potpunom šoku.

- Teško mi je da govorim u ovom trenutku, razumite me. Sa Mandom sam pre dva dana snimao nastavak serije "Selo gori", i ova vest me je udarila kao grom - rekao je Bajić.

- Snimali smo pre neki dan "Selo gori" u Sopotu, smejali smo se i zajedno smo se vratili kući. Nisam mogla ni da sanjam da će ovako nešto da se desi. Svi smo u šoku. Bio je duhovit čovek i divan kolega, ne mogu da shvatim da ga više nema - rekla je kroz suze Snežana Savić.

Mnogo je kume, mnogo je

Manda će ostati upamćen po brojnim ulogama, a mnogi još pamte njegove likovi i replike u filmovima "Lepa sela, lepo gore", "Ivkova slava", "Mrtav ladan", "Pljačka Trećeg rajha", "Točkovi", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Braća po materi", te u serijama "Selo gori, a baba se češlja", "Ravna gora", "Jagodići"... Iz njegovog bogatog glumačkog opusa posebno se izdvaja uloga Viljuške iz filma Srđana Dragojevića "Lepa sela lepo gore", a njegova replika sa Lazom (koga je tumačio Dragan Petrović) i danas se prepričava. Ranjeni kum Laza leži mu u naručju na samrti, dok ga Viljuška ohrabruje rečima:" Aj' u 100 marke da ćeš da preživiš", na šta mu Laza na samrti odgovara "Mnogo je kume, mnogo je".

- Plačem i ne mogu da verujem. Manda je bio veliki čovek i gospodin, predan poslu i svi smo voleli da radimo s njim. Bio je jako duhovit i darovit čovek. Gluma je lep, ali previše težak posao - kaže Nada Blam.

- Ne znam šta da kažem, kao da me je udario voz. Mi smo proširena porodica. Veoma sam potresena. Otišao je sjajan glumac, veliki humanista, vredan čovek. Preminuo je u kostimu. Prava glumačka smrt. Strašno... - jedva je izgovorila Svetlana Bojković.

- U šoku sam. Ne znam šta se ovo dešava s glumcima. Ovo je stvarno veliki gubitak i mnogo sam potresena. Kolege i ja moramo da vidimo kako da se organizujemo i pomognemo njegovoj porodici. Strašno - rekla je Danica Maksimović.

Bog je ljubomoran

Društvene mreže usijale su se od brojnih komentara poznatih ličnosti koje tuguju za Mandom.
"Zar i ti, Mando, da odeš ove godine? A ne probasmo onu rakijicu što si obećao", napisao je Vlado Georgiev na Tviteru.
"Ode jedan od dva heroja mog detinjstva", napisao je glumac Bojan Perić.
"Bog je stvarno ljubomoran, uzima sebi najbolje i najtalentovanije", piše Tanja Vojtehovski.
"Umro Manda. "Jesi li se zaljubiška?" ostaje zauvek u srcu", napisala je Kristina Kovač.
"Moj prijatelj Manda je otišao s one strane duge. Hvala ti, druže, za sve divne trenutke", napisao je Voja Nedeljković.

- Ovo je zavera? Neko plaća smrt da satre ovo malo kulture što je ostalo? - zapitala se Srna Lango, koja je aludirala na brojne kolege koje su preminule u kratkom periodu, a koje su predstavljale sam vrh glumačke profesije i kod nas i u regionu.

I zaista ovo je crna godina za srpsko glumište. Za manje od šest meseci umrli su Dragan - Gaga Nikolić, Marinko Madžgalj, Dušan Golumbovski, Đorđe Jelisić, Velimir - Bata Živojinović i sada Milorad Mandić Manda. Povodom njegove smrti jedan od njegovih obožavala napisao na društvenim mrežama: "Kao da je Bog rešio da snimi neki mnogo dobar film, pa sada bira samo najbolje..." I zaista. Manda se pridružio najboljima tamo negde "S one strane duge".

POVEZANE VESTI

Subota 18.06.2016. 00:10
Тууууга......оде још један посвећеник глумачког заната. Мандо....Милораде Мандићу збогом легендо....прерано оде у неки бољи свјет....превише рано Мандо а могао си још много радости и разигране маште дати најмлађим гледаоцима као и филмској публици, али......И бог зна своју рачуницу па брзо себи доведе оне најбоље....Лака ти земља Мандо и спокој твојој племенитој и посвећеној души..... ХВАЛА ТИ ЗА СВЕ....
Subota 18.06.2016. 00:28
У миру почивао легендо! Хвала за све оне дивне улоге којима си нам уљепшавао живот и овај суморан свјет.....ХВАЛА ТИ......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online