Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 11.04.2014.
16:51
S. Đurić - Vesti A

Ko pogreši stranu, poginuo je

Uz podršku kolega i političkih prijatelja reditelj Srđan Dragojević (51) predstavio je u sredu uveče u Centru Sava svoj novi film "Atomski zdesna", za koji osim režije potpisuje i scenario. Osim brojnih glumaca u prvom redu baškarila se njegova stranačka koleginica i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, ali i politički protivnici kao što je Nenad Čanak iz LSD Vojvodine i Zoran Živković iz Nove stranke.

Srđan Dragojević i Zoran Živković sa suprugom
 


- U Skupštini sam poslanik SPS-a, jer želim da se kroz Odbor za kulturu bavim važnim temama i problemima kulture, da pokušam da realizujem neke praktične ideje koje bi mogle da dovedu do kvalitetnije umetničke prakse. Ne mešam svoju osnovnu profesiju reditelja i posao narodnog poslanika, a trudim se da obe stvari obavljam maksimalno odgovorno - kaže Dragojević.

Oni koji su bili u vojsci znaju šta znači naredba "Atomski zdesna", zašto ste odlučili da se film zove baš tako?
- Scenario pišem iz nekog ličnog događaja. Za mene je vojska bila veoma značajna u životu i žao mi je što moj sin ne ide u vojsku, jer mnogo naučite o životu. Bio sam u kuvar u pešadiji u Sloveniji, pa sam posle služio na Pelješcu i vojska mi je bila najduže letovanje u životu. A, ta naredba - Atomski zdesna ima neki neodoljivi, apsurdni šarm. Podseća na nekadašnje vreme, naivno i bezazleno u odnosu na današnje. Da pojasnim onima koji nisu bili u vojsci - naredba Atomski zdesna je deo pešadijske obuke u JNA kada se vojska sprema za atomski napad. Ta komanda znači da kada atomska bomba eksplodira sa leva strane, vi se bacate na suprotnu i - preživite. Ko pogreši stranu, poginuo je.

Aplauzi za ekipu

Nakon projekcije publika je burnim aplauzom nagradila ekipu filma "Atomski zdesna". Dragojević je i ovog puta angažovao proverenu glumačku ekipu, a uloge su poverene Srđanu Žiku Todoroviću, Tanji Ribič, Nataši Janjić, Goranu i Bojanu Navojecu, Hristini Popović, Miri Banjac... Posle Beograda i Novog Sada slede premijere u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Banjaluci, Skoplju i drugim gradovima.

Žurka u Beton hali: Uroš Đurić, Anita Mančić, Miki Manojlović i Sonja Vukićević 

Film je snimljen u srpsko-crnogorskoj koprodukciji, a angažovali ste glumce sa prostora bivše Jugoslavije?

- Volim da radim sa ljudima iz bivše Jugoslavije, jer pričamo isti jezik. Film je krik generacije protiv neljudskog stanja i tranzicije u kojoj se gube sve ljudske osobine. Rat je bio bolji od tranzicije, jer izaziva najgore, ali i najbolje u čoveku kao što je patriotizam, solidarnost, hrabrost... Tranzicija poništava sve najbolje osobine, a sistem vrednosti baca u blato. Ovaj film se tiče svih nas, nacije nisu u prvom planu, jer kao Balkanac i realista, bavim se problemima koji su zajednički za ceo prostor Balkana. Naša stvarnost jeste pomalo groteskna, ali nemam ideju da se podsmevam junacima, već da ponudim publici da se smeje sa nama sopstvenoj slici u ogledalu.

Zajedničkim problemima ponovo spajate Jugoslaviju?
- Ovo je film svih nas. Ponosan sam što je 18 glumaca iz regiona, uz veliki broj saradnika, pristao da učestvuje u ovom filmu. Žao mi je što nismo uspeli da ga završimo za Berlinski festival gde imam dobar prolaz. Nadam se da će film imati svetsku premijeru na nekom festivalu što garantuje solidnu svetsku distribuciju. Još samo da vidimo na kom će međunarodnom festivalu film biti prikazan.
 

Serija u planu

Posle prikazivanja u bioskopima u planu je i serija "Atomski zdesna" koja će se prikazivati na RTS-u.
- Divna je saradnja sa RTS s obzirom da smo u Srbiji prvo dobili jednu skromnu sumu. Serija će biti interesantna, ali bih voleo da manje pričam o tome. Pokazuje se da ljudi imaju tendenciju i čekaju da im nešto bude servirano na televiziji. Za dobrobit srpske kinematografije treba što manje vezivati bioskop i televiziju. Mora da postoji jedan razuman period - smatra Dragojević.

POVEZANE VESTI

Petak 11.04.2014. 17:28
Za mene ovo nije nikakvo iznenadjenje.Poslanik SPS-a u Skupstini,dobio dobru fin-sumu od RTS-a,gradi ponovo trulo bratstvo i jedinstv,ene pa sta onda dalje u Srbiji ocekivati,kakvu buducnost?
Petak 11.04.2014. 22:53
Vidi cuda, srpski film a nema onog hadzihafizalipasasultanbegovica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online