Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.01.2014.
03:46
Beta A

FEST počinje filmom ''Top je bio vreo''

Ljubitelji filmske umetnosti, moći će u Beogradu tokom 42. FEST-a, od 28. februara do 9. marta, da vide 75 filmova, među kojima su i najbolje premijere svetske i domaće produkcije.

FEST, čiji je slogan "Nije sve crno-belo", otvoriće "Top je bio vreo" Slobodana Skerlića zasnovan je na istoimenom romanu Vladimira Kecmanovica o surovom odrastanju u opkoljenom i bombardovanom Sarajevu, a zatvoriti dobitnik Zlatne palme u Kanu "Plavo je najtoplija boja" Abdelatifa Kešiša, najavili su organizatori na
konferenciji za novinare.

Umetnički direktor FEST-a Borislav Anđelić, gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević i predsednik Odbora FEST-a Vesna Marjanović

U Glavnom programu biće prikazano 12 filmova nominovanih za Oskara u najmanje jednog kategoriji - među njima su "12 godina ropstva" Stiva Mekvina, "Poslovni klub Dalas" Žan-Mark Valea, "Nebraska" Aleksandra Pejna i "Filomena" Stivena Frirsa.

Takođe na repertoaru će biti i "Nimfomanka" Larsa fon Trira, "Samo ljubavnici ostaju" Džima Džarmuša, "Venera u krznu" Romana Polanskog, "Nulta teorema" Terija Gilijama i "Nesrećna Džesmin" Vudija Alena.

Umetnički direktor festivala Borislav Anđelić naveo je da je, bez obzira na teškoće, sujete i interese, FEST po potencijalu gledalaca i filmskog programa jedna od najznačajnijih manifestacija u regionu.

"Ambicije i drugih u novonastalim državama su značajne, imamo ozbiljnu konkurenciju, ali će FEST i ove godine pokazati da ima visoko kvalitetan program", rekao je Anđelić.

Prema njegovim rečima, u fokusu ovogodišnjeg festa su skandinavska i ruska produkcija. U okviru celine Holivud, biće prikazi flimovi fetivalskih pobednika, Oskarovaca i velikih autora - publika će moći da vidi presek američkog repertoarskog filma.

U jedinoj takmičarskoj selekciji "Evropa van Evrope" biće filmovi nastali van Evropske unije, dok će program "Evropa" ponuditi filmove i koprodukcije nastale u EU. Kao poslednji film koji će biti prikazan na FEST-u i to u okviru programa "Fest Parti" biće "Duran Duran" Dejvida Linča.

Od domaćih filmova, kako je najavio biće prikazano i ostvarenje "Mamula" Milana Todorovića. Selektor Ivan Karl je podsetio da je FEST osnovan zbog nedostatka dobrih filmova u bioskopima. Danas imamo dobre filmove, ali nema bioskopa, dodao je on.

"Uloga FEST-a je i tada i sada bila da pomogne publici, da je obrazuje, zabavi i informiše", rekao je Karl i naveo da bez jednog od ta tri postulata FEST nije ono što treba da bude. Gradski zvaničnik za kulturu Vladan Vukosavljević rekao je da Grad,
kao osnivač FEST-a čini sve da festival vrati primat u regionu i povrati reputaciju po kojoj je poznat u celom svetu.

Publika će filmove moći da gleda u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana, Domu sindikata. Ulaznice će biti u prodaji od 1. februara, po ceni od 220 i 350 dinara, a za svečano otvaranje i "Nimfomanku" su 500 dinara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online