Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.08.2012.
13:12 >> 13:31h
Beta A

Ovo je naš kandidat za Oskara

Film Gorana Paskaljevića "Kad svane dan" biće srpski kandidat za američku nagradu Oskar u kategoriji najbolji strani film, objavila je danas Akademija filmske umetnosti i nauke (AFUN).

Paskaljevićev film "Kad svane dan" "pobedio" "Paradu" i "Ustaničku ulicu": Ne sanja Oskara
 

Stručni odbor AFUNA je glasanjem odlučio da Paskaljevićev film bude kandidat za Oskara, a u konkurenciji su bili i "Parada" Srđana Dragojevića i "Ustanička ulica" Miroslava Terzića.

"Ne sanjam Oskara, ostaje nada"

"Veoma sam srećan i zadovoljan. Ne sanjam o Oskaru, mislim da je to šansa srpske kinematografije da preko mog filma dobije malo više pažnje u svetu. Svi pitaju da li ima šanse, uvek ima šanse kada je u trci, pogotovo što imam Soni pikčers klasiks, veliku američku distribuciju, koja je preuzela film za američko tržište. Ostaje nam nada", rekao je reditelj Goran Paskaljević.

"Tužiću Dragojevića"

- Ne vidim nikakav spor, osim što je Dragojević krajnje agresivno krenuo da vređa i omalovažava ne samo mene i ovaj film, nego i sve što sam do sada uradio, a ja nisam hteo dozvolim sebi da to preraste u sukob, kao što su neki mediji najavljivali. Bunim se protiv takve agresije i ono što imam da kažem reći ću na sudu, jer sam prvi put u životu odlučio da nekoga tužim za uvredu i duševni bol", rekao je Paskaljević.

Paskaljević je naveo da uskoro putuje u Toronto, gde će film "Kad svane dan" na tamošnjem festivalu biti prikazan u master selekciji, koju čine najbolji reditelji sveta i biće među 12 filmova, među kojima je i novi film Bernarda Bertolučija.

"U tom sam društvu, i to je velika šansa. Nikad se ne zna, ali podsetiću da 40 godina film srpske produkcije nije bio u konkurenciji od pet filmova za Oskara. Poslednji film koji je ušao među pet za Oskara je bio 'Tri' Aleksandra Saše Petrovića, a trebalo bi pomenuti i kratki film 'Atorzija' Stefana Arsenijevića, koji je takođe ušao među pet za Oskara", rekao je Paskaljević.

Američka filmska akademija, koja dodeljuje nagradu Oskar, između 70 i 80 filmova bira pet filmova koji će biti nominovani za tu nagradu, i zatim svih 5.000 članova Akademije gleda  nominovane filmove i tajnim glasanjem odlučuje koji će film dobiti nagradu, podsetio je Paskaljević.

Članovi stručnog odbora: glumci Ružica Sokić, Zoran Cvijanović i Irfan Mensur, reditelji Darko Bajić, Petar Lalović i Ljubomir Radičević, scenarista Jovan Marković, kompozitor Kornelije Kovač, direktor fotografije Radoslav Vladić, kao i Stanislava Zarić, Maja Volk, montažer Jelena Đokić, kostimografkibha Ljiljana Dragović, dizajner tona Branko Đordević i producent Dejan Vražalić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.08.2012. 13:59
Uvlacenje jevrejima u bulju da bi dobio neku sansu, kad vec oni drze sve konce...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online