Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.11.2011.
14:07
O. Ikodinović - Vesti A

Kusturica: Pišem roman i snimam film o Dostojevskom

Emir Kusturica (57) uživa veliki ugled i popularnost u celom svetu, ali čini se da mu ruska javnost ukazuje posebno poštovanje. Gotovo svi ruski elektronski i štampani mediji, i brojni poštovaoci njegovog rada i dela, s oduševljenjem su ispratili ovonedeljni boravak proslavljenog srpskog režisera u Moskvi.

Voli da komplikuje život: Emir Kusturica
 

On je u rusku prestonicu doputovao povodom projekcije filma "Crna mačka, beli mačor", kojim je otvorena Nedelje srpskog filma, u okviru Dana kulture Srbije u Rusiji. Režiser, koji je trenutno okupiran radom na filmu "Pančo Vilja" i izgradnjom Kamengrada u Višegradu za potrebe filma "Na Drini ćuprija", otkrio je i da planira da snimi film i o velikom ruskom piscu - Fjodoru Mihailoviču Dostojevskom i to po sopstvenom romanu, radnog naziva "Dragi moj Fjodor".


- Ja sam čovek koji voli sebi da komplikuje život, i zato sam počeo da pišem roman o Fjodoru Dostojevskom, po kojem ću snimiti i film - otkrio je Kusturica.

Film o Kusti

Koliko je Emir Kusturica voljen i cenjen u Rusiji govori i podatak da je mlada ekipa ljudi iz Jekaterinburga, na čelu sa studentom Andrejom Grigorjevim snimila dokumentarni film "Balkanska zvezda" o slavnom srpskom režiseru i muzičaru. Film je premijerno prikazan 24. novembra, baš na Kustin 57. rođendan, ali režiser nije prisustvovao premijeri pošto je tog dana otputovao iz Rusije. Rođendan je proslavio u avionu na putu ka ekvatoru.

On je priznao da je želeo da snimi film po romanu Fjodora Dostojevskog, ali to nije učinio jer nije znao kako da prenese jezik i razmišljanja ruskog pisca u savremeno doba. Govoreći o ruskim glumcima, Kusturica je ocenio da su "sovjetski glumci u danima dok je studirao bili najbolji na svetu..." On je otkrio i da razmišlja o tome da u Kamengradu postavi statuu u čast nekom ruskom glumcu, poput one posvećene Džoniju Depu, koja se nalazi u Drvengradu.


- Statua Džonija Depa postavljena je, ne zato što je on dobar glumac već zato što je u određenom momentu mog života, kao moj prijatelj, odigrao ključnu ulogu. Ako govorimo o glumi, kada sam studirao, sovjetski glumci su bili najbolji u celom svetu i mnogi zaslužuju da budu ovekovečeni u mom gradu. Razmišljam o tome da u Kamengradu postavim spomenik ruskom glumcu, istina, još ne znam kojem, jer mi je teško da se odlučim za jednog. Na primer, u filmu Nikite Mihalkova "12" svi glumci su odlični. Kada bi govorili na engleskom jeziku, oni bi bili najpopularniji na svetu. Ali, to je nevažno, zato što oni zaista jesu najbolji - dodao je Kusturica.

On je objasnio da u Rusiju često dolazi kako bi sa svojom grupom No smoking orkestra održao koncerte, kako bi primio neku od nagrada ili da se vidi sa prijateljima.


- Ja volim da šetam ulicama Moskve, jer tada vidim lica braće i sestara.

Dani srpske kulture u Rusiji

Emir Kusturica i Darko Bajić na konferenciji za medije u Moskvi

U okviru dana kulture Srbije u Rusiji, a tokom Nedelje srpskog filma, prikazano je još sedam filmova iz različitih perioda od 1998. do 2011. godine: "Žena sa slomljenim nosem", "Besa", "Medeni mesec", "Šišanje", "Gringo", "Montevideo" i "Beli, beli svet".

 

Dani kulture Srbije u Rusiji otvoreni su u septembru koncertom Slobodana Trkulje, a nastavljeni su promocijom monografija Svetska baština Srbije i otvaranjem izložbe fotografija srpskih crkava i manastira koji su pod zaštitom Uneska i izložbom fotografija "Tolstoj i Srbi".

POVEZANE VESTI

ŠOUBIZNIS Ženi se Džoni Dep
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online