Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.12.2015.
07:50
S. Đurić - Vesti A

Rok je oživeo u Srbiji

Čedomir Rajačić (55), poznatiji kao Čeda Čvorak, popularnost je stekao krajem 90-ih godina sa pop grupom Luna. Pored rada sa Lunom rešio je da se publici predstavi na drugačiji način, kao roker, kako je i započeo karijeru pre tri decenije.

youtube.com/Grupa LUNA Official
Čeda Čvorak o povratku muzičkim počecima

- Te 1985. godine sam sa lozničkom grupom Sveža krv uspeo da objavim prvu LP ploču u hard-rok žanru, koja je jedina u ritmu u regionu. Pokušao sam da održim tu grupu, ali nije uspelo. Rokenrol je i fizički počeo da nestaje i nekako teškog srca sam se pomirio sa tim da je bilo uzalud. Međutim, rok muzika je moj stalni pratilac i ne odustajem. Zato sam sada objavio rok album "Bioskop ponovo radi" sa grupom Eks (Sveža krv) - kaže Čeda Čvorak.

Iritiraju me takmičenja


x Šta mislite o muzičkim takmičenjima?
- Ne gledam ih. Mene to iritira zato što posle toga ta deca ništa ne dobiju. Čisto su iskorišćena za rijaliti šou, devalviraju nas koji proizvodimo muziku, jer na veliku scenu stavljaju ljude sa ulice. Na tim TV kanalima nema nas, mi smo faktički nebitni, a oni su bitni. Ne daju nam prostor. Profesionalno me sve to nervira kad vidim jednu gigantsku scenu koja se koristi za početnike, a sa druge strane niko od nas ne postoji više.

x Kako vidite današnju rok muziku?

- Zanimljive se stvari tu dešavaju. U jednom momentu je bilo baš teško, a onda se desilo nešto što je oživelo rok. Mladi su otišli u staro i dobro i tako reanimirali rok. Ja bih voleo da to dovede i do nove scene, da dođu nove snage artikulisanog roka koji može da bude naslednik Divljih jagoda, Ju grupe, Bijelog dugmeta i Smaka, a ne samo garažni rok. Za to treba imati i autore, ali primećujem da se dešava neko proleće rokenrola. Dosta bendova po provinciji se skuplja i svira za sebe. Na neki način rok je ponovo u modi.

x Da li mislite da se vraćamo kvalitetu?

- Pa, ne vraćamo se. Nema nove proizvodnje, već daj da uzmemo šta ima u magacinu, ali taj magacin će se potrošiti. Kad se potroši, šta onda? Ili će televizije i mediji morati da finansiraju proizvodnju ili će strana muzika da nas preplavi, dominira i poništi sve domaće.

x Mnoge rok grupe danas slave po nekoliko decenija postojanja. Kako su opstali?

- Tajna je u autorskom, stvaralačkom i životnom pečatu koji neko nosi. Naravno, uz to moraš da imaš uporište u publici, da neko ima želju da kupi kartu za tvoj koncert ili disk. Prodaja muzike je ugrožena zbog nemoći države da spreči onlajn džabe prodaju. Ono što ljudi ne vide, a moje je da kažem, jeste da imamo pet televizija sa nacionalnim frekvencijama, a nijedna nema ni polusatnu emisiju koja se bavi pop, rok, zabavnom muzikom. To najbolje oslikava poraz. A s druge strane imamo megatone narodne muzike.

x Je l' može danas da se živi od muzike?

- Pa ja živim samo od muzike, doduše dosta skromnije i teže nego ranije. Prvenstveno zato što nema prodaje muzike. Tek u ovoj godini jačaju organizacije koje će uspeti da prodaju muziku onlajn i da imaju nekakav prihod za nekoga ko je uložio novac, bar da nešto dobije. Time će se omogućiti neko novo izdanje. Problem je što nas nema u medijima. Sve je žuta štampa, a medije više zanima recimo za koga se Severina udala, šta je obukla, nego njen rad. To je poražavajuće.

Monografija i predstava


Čeda Čvorak je napisao i monografiju "Per aspera ad astra" u kojoj hronološki i taksativno opisuje svoj muzički put, sa više od 200 fotografija. Nedavno je završio i dramu "Ko je ubio rokenrol i igranke" koju želi da predstavi kao pozorišnu predstavu.
- Čekam ovih dana odgovor i od izdavača i režisera. Zamislio sam to kao javno suđenje ubicama rokenrola sa živom svirkom na sceni. Tokom predstave biće i živa svirka uz glumce koji glume i pevaju. Luna planira da snimi duet sa Anom Bekutom, tako da sam sebi priuštio zabavu za tri decenije rada.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online