Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.02.2012.
13:42
V. Tasić - Vesti A

Ivana pomaže, jer njoj nije imao ko

Ranijih godina pevači su novac zarađen od pevanja najčešće ulagali i otvarali kafane, poslednjih godina postali su popularni muzički studiji, a pevačice sve češće otvaraju škole pevanja ili muzičke radionice gde decu uče tajnama svog zanata.

Iako mnogi misle da je to odličan izvor zarade, gotovo sve vlasnice ovih škola tvrde da rade isključivo iz ljubavi i da finansijski efekat nije motiv zbog kojeg su se odlučile za ovaj posao.

Aleksandra Radović je prva, pre gotovo sedam godina, započela pedagoški rad sa talentovanima. Jedan čas u njenoj školi, kako kaže, košta koliko dupli čas matematike, odnosno oko 10 evra.

- Ulaganja su izuzetno velika. Imam fondove za talente i decu iz sirotišta. U ovom trenutku, sedmoro učenika ne plaća školarinu. Neki zato što su izuzetno talentovani, neki zato što potiču iz siromašnih porodica. Kod mene je nastava individualna, što znači jedan učenik - jedan profesor. Trudim se da svoje učenike osposobim da što pre počnu da rade i zarađuju. Neki od njih pevaju kao prateći vokali, neki su se odlično plasirali na raznim muzičkim takmičenjima, ali za mene nema tu velike zarade - kaže Aleksandra Radović.

Iako se često na estradi može čuti da škole pevanja otvaraju propale pevačice koje nemaju dovoljno posla, Ivana Selakov tvrdi da to apsolutno nije tačno.


- Zar vam ja ličim na propalu pevačicu? Pa, moje vreme tek dolazi! - kaže Ivana, koja je školu pevanja otvorila pre dve godine. Ona kaže da kad plati dažbine - prostor, porez, račune i profesore, šestomesečna zarada škole je kao honorar za dva njena nastupa.

- Angažovanje je ogromno, a zarada ni blizu uloženom vremenu, trudu, znanju i energiji. Jasno je da se to raditi samo iz ljubavi i da su tezge neuporedivo isplativije od pedagogije. Kada sam iz Sombora došla u Beograd, nije bilo nikog da mi pomogne i odlično pamtim te dane. Zato hoću da pružim šansu mladim ljudima. Svojim najtalentovanijim učenicima nalazim bendove u kojima će pevati, rade kod mojih kolega kao prateći vokali, neki već pevaju na splavovima. Prema tome, daleko od toga da su ove škole obične šarene laže kako neki misle - kaže Ivana Selakov.


I Mari Mari, diplomirani muzički pedagog po struci, vlasnica je muzičke radionice. Kako kaže, ogorčena zbog toga što se o ovakvim školama i radionicama govori u negativnom kontekstu. Svoje muzičke škole otvorili su i Aleksandra Kovač sa muzičarem i producentom Romanom Goršekom, a u ovaj posao ulazi i Tijana Dapčević.


- Ja sam svoju ćerku upisao u muzičku radionicu koju vodi Mari Mari. Toliko sam oduševljen da sam i ja počeo da idem kod nje na časove pevanja. Samo, ja sam loš đak - bežim sa časova - kaže Boban Rajović.
 

Dvočas 20 evra


Za razliku od Bobana koji javno priznaje da i dalje uči pevanje, mnogi popularni pevači kriju kao zmija noge da idu na časove pevanja, a to skrivaju i oni koji im daju časove. Kako saznajemo, okvirna cena jednog dvočasa u školi pevanja je 20 evra. Može da bude i niža, ali i viša, zavisno od trenutnog finansijskog stanja profesora, ali i platežne moći učenika. Maja Odžaklijevska, nikada nije krila da je neke od finansijski najtežih perioda u svom životu uspela da prebrodi tako što je davala časove pevanja. Mnogi su bili njeni učenici od Maje Nikolić do Milene Ćeranić. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online