Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
9
Utorak 01.11.2016.
17:00
Vestionline A

Uspon Nikole Pašića

Izbori u "crvenom" Kragujevcu 1875. završili su se pravim uličnim ratom između vojske i građana. Knez Milan Obrenović je najpre u panici tražio da vojska odmah zapuca po Kragujevcu, a kada je premijer Ljubomir Kaljević to odbio, tražio je da se vojnici preruše u radnike i razlupaju grad, kako bi taj "nered" poslužio za uvođenje vanrednog stanja. To je odbio kragujevački komandant.

commons.wikimedia.org
Nikola Pašić

Vojska je ipak umarširala u varoš. Tada su dva građanina poginula, a trojica su ranjena.
Na istim lokalnim izborima, ali u Kruševcu, počeo je uspon mladog zaječarskog inženjera Nikole Pašića, koji će kasnije postati najmoćnija ličnost srpske politike.

Pošto činovnici nisu mogli da budu kandidati za poslanike, Pašić je uoči izbora podneo ostavku u kruševačkom Okružnom načelstvu. Ostavka mu nije uvažena, jer se znalo da je blizak socijalisti Svetozaru Markoviću. Pašić se kandidovao tri godine kasnije u rodnom Zaječaru i pobedio, ali mu je policija ukinula mandat. Pobedio je i na ponovljenim izborima, da bi na Skupštini u Nišu opasno zakuvao čorbu vladi, spajajući u savez protiv vlasti čak i opozicionare oprečnih programa.


Na Berlinskom kongresu 1878, po tek okončanom ratu sa Turskom, Srbija je stekla nezavisnost. Platila ju je preskupo, sa 20.000 poginulih i - bankrotstvom. Pošto je Austrougarska dobila pravo da gradi prvu železničku prugu u tek oslobođenoj kneževini, zadužila je srpsku kasu kod francuske banke Generalna unija. Banka je, međutim, ubrzo propala u berzanskim spekulacijama, a njen predsednik je otišao u zatvor zbog prevara. Tada je obelodanjeno da je knez Milan Obrenović dao Uniji 150.000 franaka da u njegovo ime igra na berzi, i da je sve izgubio. Srpska javnost je mesecima izračunavala štetu koju će zbog Unije pretrpeti svaki građanin Srbije, a Pašićevi radikali su likovali i dolivali ulje na vatru.

Četvrtak 03.11.2016. 23:41
Na izborima 1875. godine u Kragujevcu su pobedili socijalisti, prvi put u istoriji, a za predsednika opštine izabran je Pavle Vuković, u režimskoj štampi već označen kao "komunac"
Četvrtak 03.11.2016. 23:41
U SRBIJI 1875. i 1876. godine se nije znalo šta je gore: zemlji je pretila unutrašnja buna, a spolja tzv. ratno okruženje. Bosanskohercegovački ustanak s one strane Drine bio je raspalio srpska rodoljubiva osećanja, a narod je, uz podršku liberala, prosto gurao kneza Milana u rat za oslobođenje porobljene braće. Knez je uklanjanjem vlade Stevče Mihajlovića, u kojoj je presudni uticaj imao Jovan Ristić, i dovođenjem nešto umerenije vlade Ljubomira Kaljevića pokušao da makar malo odgodi ulazak Srbije u rat.
Četvrtak 03.11.2016. 23:41
Neophodne unutrašnje reforme knez je odlagao "iz nacionalnih razloga", a kada bi nacionalni razlozi pretegli - omiljene parole bile su "Pucaju okovi stoletnog ropstva" i "Srbija se budi" - pažnja javnosti bi brže- -bolje bila usmeravana na unutrašnju političku scenu. Inače, knez Milan, od majke Vlahinje, vaspitavan do 14 godine izvan zemlje, po osećanjima još je bio stranac u Srbiji, nije razumevao nacionalna osećanja, niti je zbog toga podlegao "ratnohuškačkom" raspoloženju naroda. Uostalom, u jednom proglasu ustaničkih bosanskih vođa iz februara 1876. kaže se kako bi braća sa srbijanske strane Drine odavno prišla u pomoć da na srpskom prestolu sedi potomak besmrtnog Karađorđa ili neposredni potomak Miloša Obrenovića, čime se ciljalo na Milanovo bočno poreklo, preko Miloševog brata Jevrema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online