Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 16.05.2016.
14:53
Vestionline A

Medalja za opančara

Tajnu štavljenja kože za opanke srpskim opančarima je, veli narod, otkrio Sveti Sava.

commons.wikimedia.org/Bjankuloski06

Opančari su ga smatrali svojim zaštitnikom, i slave ga 27. januara. Krajem 19. i početkom 20. veka ovi majstori su svoje rukotvorine iznosili na sajmove u Parizu, Londonu, Beču i Budimpešti, i u otadžbinu se vraćali okićeni zlatnim i srebrnim odličjima. Tako je čuvena opančarska radnja "Drag. L. Milosavljević" iz Knjaževca, osnovana 1903. godine, svega četiri godine kasnije nagrađena zlatnom medaljom u Londonu.

Baveći se pravljenjem opanaka u Beogradu, svoj kapital je počeo da stiče i Nikola Spasić, čuveni srpski privrednik, bogataš i dobrotvor. Opanci su bili i glavna obuća srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a posle njega postali su simbol srpskog nacionalnog identiteta.

* Opančarima je osnovna sirovina najpre bila neobrađena koža, a kasnije su uzimali fabričku, uglavnom goveđu ili teleću, a tek ponekad konjsku i svinjsku. Koža se u domaćoj radinosti pripremala na najednostavniji način, soljenjem, sušenjem ili upotrebom stipse, i tako su se dobijali takozvani presni opanci. Ovim postupkom izrađivali su se crveni opanci ili crvenjaši, gde se koristio rastvor kreča, pepela i vode sa istucanom korom od jove ili breze.

Od kože obrađene složenijim postupkom dobijala se sirovina za pravljenje mnogo lepših i kvalitetnijih opanaka, poznatih kao đonovski. Sirovina za njih je morala dugo da se priprema, i tu se koristila još i hrastova šišarka, ruj i smrčeva kora. Tek posle Drugog svetskog rata opančari su se potpuno oslonili na fabrički štavljenu kožu.

* Na tlu Srbije izrađivala su se dva osnovna tipa presnih opanaka, vrnčani i prešnjaci. Vrnčani su na licu obuće imali vrnčanice, uske trake od meke kože, jagnjeće ili jareće, ili debele pamučne niti, a ponekad je bio dovoljan i običan kanap, kako bi se vezivali kao cipele, ušnirani od prstiju ka otvoru za nogu. Prešnjaci su bili plitka obuća koja pokriva ne samo stopalo nego i deo noge, a koža se nabiranjem pomoću kožnog kaiša ili kanapa, opute, oblikovala prema nozi vlasnika.

* Opančari koji su izrađivali đonovske opanke morali su da budu veoma umešni, spretni i istrajni. Za pravljenje lica, gornjeg dela, kod najboljih opanaka korišćena je najčešće ovčija i kozja koža, a za đon goveđa. Više su se cenili opanci čiji je gornji deo bio ispleten od užih traka kože. Najfiniji momački opanci imali su i do stotinu takvih traka, i to su bili tkani opanci.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online