Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 20.01.2016.
14:07
Vesti A

Kako su srpske princeze menjale istoriju (9): U katoličanstvo zbog udaje

Crnogorska princeza Jelena Petrović volela je slikarstvo, arhitekturu i putovanja, pa se tako 1895. obrela u Parizu s majkom Milenom i sestrom Anom. Na ulicama Monmartra kupovala je slike, a da niko nije znao da je princeza.

wikimedia.org
Jelena Petrović

U to vreme otvorena je Svetska izložba savremenog slikarstva u Veneciji na koju je bila pozvana i crnogorska kraljevska porodica. Kneginja Milena i princeze Jelena i Ana su se smestile u hotelu "Danijel", gde je odsela i porodica Savoja, italijanski kralj Umberto, kraljica Margareta i njihov sin Vitorio Emanuele.

Ovaj susret nije bio slučajan. Grof Sanminijatelijas, diplomata na Cetinju, pisao je svom dvoru o prelepoj Jeleni. U kući Savoja sklopljeno je previše brakova među rođacima, pa je radi ojačanja loze potrebna infuzija dobre krvi, poručivao je grof.

Zbog toga su kraljicu Milenu u apartmanima hotela lično posetili kralj i kraljica Italije. Njihov sin Vitorio Emanuele se, međutim, Jeleni samo kratko osmehnuo, što je princeza protumačila kao prinčevu stidljivost.

Kralju i kraljici Italije se dotle toliko dopala lepa, zdrava i obrazovana Crnogorka da su je već posmatrali kao buduću snaju. Ipak, morala je da prođe još bezmalo godinu dana da bi se Vitorio zbližio sa Jelenom.

Sreli su se na ruskom dvoru, na balu povodom krunisanja cara Nikolaja Drugog. Za vreme svečanosti, odmerena, ali odvažna princeza rekla je sudbonosno "da" princu od Savoja, budućem kralju Italije.

U leto iste 1896. stigao je Vitorio Emanuele u kraljevski dvor na Cetinju, gde su obavljeni veridba pa svadba. Ocu Nikoli i majci Mileni teško je palo odvajanje od mezimice, ali naročito to što je Jelena zbog ovog braka morala da primi katoličanstvo. To je izazvalo i oštre proteste ruskog cara.

Kraljevska jahta Savoja je u oktobru 1896. krenula iz barske luke prema Italiji i uplovila u luku Bari sa slavnim mladencima. Po knjaževoj želji, prelaz njegove kćeri u katoličku veru, putem odricanja od pravoslavne, obavljen je u brodskom salonu na najjednostavniji način, kako bi se što manje vređala verska osećanja Crnogoraca.

I sama duboko uznemirena, Jelena je, u velikoj napetosti, dostojanstveno pročitala tekst svečanog odricanja i jedva uspela da zadrži suze. Kad je sveštenik sklopio knjigu, Jelena se našla sama na početku puta označenog dubokom religioznošću, čvrsto uverena da se Bogu služi kroz ljubav prema bližnjem. Knjaz i ostali rođaci ostali su na palubi. Kada se popela iz salona, novopečena italijanska princeza se, kažu hroničari, bacila u očevo naručje poput deteta.

Italijani su bili oduševljeni kada je prelepa crnogorska princeza stigla u Rim. Civilno venčanje je obavljeno u raskošnom dvorcu Kvirinale, a crkveno u crkvi Santa Marija od Anđela gde su prisustvovali brojni gosti iz cele Evrope. Takvu svečanost Rim dotle nije zapamtio.

Stampedo pred dvorom

Plemenitost koja će proslaviti princezu Jelenu Petrović pokazala se iste večeri kada je pristala da se uda za italijanskog princa. Oko ruskog dvora okupilo se hiljade Rusa koji su proslavljali krunisanje svog cara uz mnogo piva, kojim ih je sam Nikolaj častio. Alkohol je, međutim, učinio svoje: razuzdana rulja je napravila stampedo u kojem je nastradalo oko 4.000 ljudi, među kojima i dosta žena i dece. Kada je ova vest procurila u dvor, Jelena je, uzrujana i uplakana, rešila da odmah nešto preduzme. Zasmetalo joj je to što muzika ne prestaje, pomislila je na nedužnu decu. "Hoću da odem lično da im pružim pomoć", rekla je Vitoriju. On ju je tešio, a zatim rekao: "Princezo Jelena, nismo u svojoj kući. Svaki narod ima svog vladara i samo on može da odluči što je dobro, a što loše. Mi ne možemo ništa sami da učinimo. Caru Nikolaju pripadaju odluke, a mi trenutno možemo samo da iskažemo svu svoju solidarnost. Vidim da ste veoma osetljivi. To je kvalitet koji neizmerno volim da otkrijem kod žena. Kod jedne princeze to može da postane dragocena vrlina. Sad se smirite." Jelena ovaj događaj nikada nije zaboravila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online