Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 30.04.2015.
15:13
Vesti A

Šveđanka izdala srpskog maratonca

Koliko je Srbiji značilo to što će učestvovati na Olimpijadi u Stokholmu, makar i sa samo dva takmičara, svedoči i članak "Ugled Srbije", objavljen u beogradskom listu "Tribuna" 1912.

Dragutin Tomašević

godine, u kojem stoji i ovo: "Radujmo se što se našlo ljudi koji će voditi računa o tome da se i Srbija pojavi u kolu kulturnih nacija - da se njen barjak zaleprša na švedskom tlu". Zvanično se vodi da je mladi sprinter Dušan Milošević u trci na 100 metara osvojio treće mesto, dok je maratonac Dragutin Tomašević stazu istrčao za dva sata i 37 minuta i zaostajao je za pobednikom 11 minuta i 54 sekunde. Od prijavljena 92 maratonca u Stokholmu, 1. jula 1912. startovalo ih je 62. O tome je Svetomir Đukić, vođa srpskog tima, izvestio Ministarstvo prosvete i crkvenih dela: "Naš trkač Tomašević je došao 37. i izdržao celu stazu.

Brži od voza

Maratonac Dragutin Tomašević se jednom prilikom trkao sa vozom i - pobedio! Bilo je to 1909. godine kada je pretrčao oko 40 km na trasi od Požarevca do Petrovca na Mlavi, na kojoj je išao i voz "Ćira". Na stanicu je stigao pre njega.

Od Rusa, Talijana, Čileanaca, Austrijanaca , Portugalaca, Finaca, Danaca, Japanaca, nijedan nije izdržao celu stazu. Sem toga, veći broj Šveđana, Francuza, a osobito Austrijanaca, takođe su popadali uz put. Prema tome, jasno je da je naš trkač bio jedan od boljih". A Dušan Milošević, drugi srpski olimpijac u Stokholmu je mnogo kasnije pričao da je

Tomašević pričao kako su ga "neki pred Stokholmom svukli u jarak i držali dok ne prođu njihovi favoriti". Zapravo, prema pričama koje su već postale legende, sve je počelo dan uoči trke, kada je Tomašević trenirao u pratnji jedne Šveđanke, koja se vozila na biciklu, a koju su za pratioca odredili organizatori. Navodno je ona obavestila svoje sunarodnike koliko je Srbin brz, pa su konkurenti pokušali da ga otruju tokom večere. To je, međutim, sprečila jedna servirka u menzi tako što je namerno prevrnula čorbu namenjenu srpskom trkaču. Svedoci vele da su mu neka sumnjiva trojica ipak napravila zasedu i oborila ga u jarak. Naš olimpijac je, sa sve povređenom desnom nogom, uspeo da se pridigne i nastavi trku.

Dragutin Tomašević je posle Olimpijade u Švedskoj već krenuo da se priprema za sledeću, koja je bila zakazana za 1916. godinu u Berlinu. Dragutin je poginuo u jesen 1915. posle bitke sa Austrougarima kod Požarevca. Imao je 25. godina. Sahranjen je u rodnoj Bistrici, u porodičnoj grobnici, zajedno sa svim svojim sportskim trofejima. Rodbina mu je podigla spomen-česmu, a na Tomaševićevom grobu piše da su ga "sahranili njegova majka i njegova hrabrost".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online