Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 10.02.2015.
15:12
Vesti A

Đavolov zalogaj

Mnoštvo drevnih običaja koji su počesto povezivali različite narode i religije na Balkanu uspelo je da opstane tokom vremena, a poneki su, zahvaljujući seobama i želji ljudi da koliko-toliko održe sećanje na stari zavičaj, stigli do današnjih dana u "dopunjenom", prilagođenom obliku. Tako se staro verovanje, da se budućem mladoženji i mladi nikada ne poklanja nož ili neki drugi oštar predmet, jer će se time izazvati svađa, proširilo i na novije izume, kao što su upaljači.

foodswallpaper.com
Dosta mrvica, dosta para: Vodite računa kako jedete 'lebac

Staro je i verovanje da će onaj ko pojede i mrvice sa stola posle obeda imati mnogo para. Ali, samo pod uslovom da se prethodno hleb koji je poslužen na trpezi ne okreće naopako, jer on simboliše Hristovo telo i mora da, onim delom koji je sečen, bude okrenut ka stolu za kojim se jede. Okrajak hleba bi trebalo da jede devojka, kako bi je volela svekrva. Takođe, dok se jede, ne bi trebalo da se peva, jer se veruje da će "pevač" ili "pevačica" imati ludu ženu, odnosno muža. Posle obroka se ne zeva, kako vam ono što ste pojeli ne bi uzeo đavo.

Polizati kašiku i sud u kojem su se mutili brašno, šećer, jaja, čokolada i ostali sastojci za kolače nekima je veća poslastica nego sam kolač, a naročito deci. Međutim, stari običaji vele da te slatke ostatke ne bi trebalo da jede ona domaćica koja je još neudata, jer će u suprotnom njenu svadbu pokvariti kiša i nevreme. Nova pravila su ovaj običaj proširila i na varjače i viljuške miksera kojima se danas kolači mese.

Opstao je i običaj da se ne prelazi put usred raskrsnice, kako seoske, tako i gradske, nego je valja zaobići. To je, kako se veruje, mesto na kojem se susreću ovaj i onaj svet, pa se tako lako mogu pokupiti zle čini koje je neko bacio.

I danas se smatra da je uticajima zlih sila najpodložnije dete, pa ga treba naročito i čuvati. Poseže se za merama koje su bile delotvorne u prošlosti. Ukoliko je beba lepa, trebalo bi je tri puta simbolično pljunuti, kako je niko ne bi urekao. Tek rođenoj bebi se stavlja i novac pored glave kako bi, već zavisno od kraja Srbije, kupila sebi brata ili sestru, ili devojku ili momka. Postoji i verovanje da, ukoliko se bebi pod jastuk stavi novac u kovanicama, biće jaka kao gvožđe. Kada se beba nosi napolje, treba joj svaki komad odeće obući naopačke kako je vile ne bi prepoznale i odnele.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Pad sa kruške
RIZNICA Uzidani ljudi
RIZNICA Kumovi i demoni
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online