Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 30.10.2014.
14:59
D. Đorđević - Vesti A

Poslednji berberi: Kad britva poleti

Vitomir Đošić - Vita Šampion već 40 godina u Vranju drži berbersku radnju Šampion, po kojoj je dobio i nadimak.

Berbernica Šampion
 

Deset godina je radio u Bujanovcu, a od 1974. godine je u Vranju. Vita Šampion zanat je počeo da uči u rodnom selu Biljača, koje je smešteno između Bujanovca i Preševa, ispod Rujan planine. Važi za najbržeg bricu u Vranju i okolini, kako kaže, mušterije se znoje dok im brijač leti oko glave. Sve što je naučio bilo je od Turčina Hilmije Sefedinovića, zvanog Beg.


 

Sin naslednik

Glavnu radnju u centru Vranja prepustio je sinu Slađanu, za koga kaže da je njegov dostojan zamenik. Za svoju dušu stari majstor radi sa učenicima u radnji koju je otvorio u prizemlju svoje kuće.
- Zadovoljan sam, Slađan je konačno postao Šampion, za šta je bilo potrebno vreme i dug staž. Kroz moju radnju prošlo je mnogo učenika. Mušterije čekaju na red, tako je svakog dana. S ponosom mogu da kažem da sada u Vranju i po Srbiji radi 45 majstora koji su učili od mene - ističe majstor Vita.

- Hilmija je bio berberski mađioničar. Brijao je svoju glavu i lice bez ogledala za šest minuta. Kada sam došao da učim zanat, nakon godinu dana rekao mi je: "Ti ćeš me naslediti" - priča Đošić.


Kad je dobro izučio zanat i stekao nešto para, odlučio je da kupi radnju u Bujanovcu.


- Pročuo sam se po brzom brijanju. Brijač je leteo u mojim rukama. Komplet brijanje je trajalo minut. Dvadeset sekundi sapunjanje i 40 samo brijanje. Britva je letela na sve strane - kaže s oduševljenjem Đošić.


U početku, dok mušterije nisu shvatile metod rada majstora Vite, bilo je raznih dogodovština, i prijatnih i neprijatnih.


- Dođe kod mene da se brije Amerikanac iz Njujorka krajem sedamdesetih, došao je da montira mašine u Jumku. Zna srpski bolje od mene. Nasapunjam ga, krene brijač, slučajno pogledam u ogledalu, a on bled kao krpa. Završim s brijanjem najbrže što može, računam pozlilo čoveku, da mu pomognem. Dam mu vode da popije, on se povrati i kaže:

"Vi, majstore, meni mora da platite odštetu za pretrpljen strah. Mislio sam da ćete me zaklati." Onako zbunjen, izvadim novčanik, a on počne da se smeje: "Ma, šalim se, evo plaćam duplo!" I ode vrteći glavom - priča Vita Šampion.

Vitomir Đošić

Slično je bilo kada je brijao i jednog Italijana, koji je došao sa prevodiocem.
- Vidim, ukočio se i žmuri. Završim ja, on ne može da veruje kad pre! Gleda lice, a ono kao detinja zadnjica. Pitam prevodioca da li je zadovoljan. Slušam razgovor na italijanskom i odjednom čujem: "Figaro, figaro, figaro!" Tako nešto, šta mu bi, ne znam! - kaže majstor Vita.


Bilo je i šaljivih situacija, kao kad je brijao jednog kamiondžiju, Sarajliju.


- Taj je bio mrtav ladan, kobajagi. Završim i krivo mi, hoću da ga pitam kako je bilo. A on ćuti. "Majstore, ima li boljeg brice od mene u Sarajevu?", pitam. "Nema", kaže on. "Mujo i Haso mogu metle da zaduže u tvojoj radnji!", odgovori mi, i smeje se - priča kroz smeh Vita Šampion.

Stari majstori

Kada je došao u Vranje, Vita je voleo da porazgovara i vidi kako to rade stari vanjski majstori koji su bili pred penzijom. Ističe da je bilo vrhunskih berbera i da je od njih učio frizeraj.


- To su bili majstori koji su šišali, kako bi narod rekao, pod konac, a brkove štucali i sređivali u milimetar. Mnogo njih sam cenio, ali izdvojio bih čuvenog čika Cajleta Tasića i Vlade Vrizera. Oni su bili preteča modernih berbera u Vranju - priča Vita Šampion.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online