Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

JOVANOVIĆ

Iako od porodica najčešćeg srpskog (i romskog) prezimena, ponekad omiljenom imenu Jovan - valjda znajući koliko ih ima i da su ređe različitog nego istog porekla - Jovanovići nam se malo javljaju! Ipak, ovog puta za korene pita g. Slaviša Jovanović iz Srbobrana (Bačka), u koji su se 1958. doselili njegov deda i baba iz sela Pridvorice (Jastrebac) kod Blaca.

 

Po dedinoj priči, u Pridvoricu su došli iz okoline Loznice, i zato su ih u selu nazivali Lozancima. Naš čitalac nažalost nema nikakve dokumentacije. Krsna slava - Đurđic, 16. novembra. Jovanovići g. Slaviše, tipičan su primer porodice koja je iz njima poznatih razloga dobro "zametala" svoje tragove u toku mnogih seoba u poslednja dva veka. Sve porodice Jovanovića u selima oko Blaca i drugde u Toplici (Pljakovo, Barbatovac, Donje Grgure, Trbunje), bez obzira na krsno ime koje slave, većinom vode poreklo od Brusa, tj. sa Kopaonika i njegovih potplaninskih sela, i od Aleksandrovca. Tako za Jovanoviće u selu Lazarevcu, izvor kaže da starije poreko vode od Božovića iz Crne Gore, dok se za neke druge navodi da im je prethodni zavičaj bio na Kosovu ili u Metohiji.
 

Za Jovanoviće iz Blaca (čitalac nije naveo slavu), kaže da potiču iz sela Lepenca, sa Kopaonika. U Aleksandrovačkoj Župi ima više porodica Jovanović. Postoji podatak, preko srodstva sa jednom drugom familijom u ovoj oblasti, da su Jovanovići iz Brzeća (na Kopaoniku), a slava su im Sv. Vrači. U selu Tulež, u Aleksandrovačkoj Župi, takođe su sa Kopaonika, iz mesta Kriva Reka, nastanjeni u deset domaćinstava, sa slavom Sv. Đorđe. Ima ih takođe doseljenih iz Pipera, sa slavom Aranđelovdan, a iz Rokaca s Kopaonika su Jovanovići u Donjem Stupnju (slava Sv. Sava). Jedan od mogućih tragova bi bili još jedni "đurđevštaci"- Jovanovići iz sela Puvac (Puhovac) koji su se ovde nastanili iz Jankove Klisure u selu Prebreza sa Kopaonika, a tamo odnekud iz Crne Gore. 

U Gornjem Ibru su zabeleženi Jovanovići sa slavom Đurđic u selu Gotovac, koji vode poreklo iz Cerja u Gokčanici. U Cerju su Jovanovići - Kuzmanci iz susednih Predola koji slave Đurđic, a preslava im je Đurđevdan. Upravo je ovo bio jedan od putokaza za Jovanovićima koji nisu iz Crne Gore od pre dva veka, već iz tadašnje Hercegovine. Verodostojan trag su ostavili u selu Brezna, gde su se doselili pod drugim prezimenom - Gavrilovići ili Drinjani, jer su zbog neke nevolje krili prebivališta i prezimena!

Tamo ih i danas ima u dve kuće sa slavom Sv. Đorđe i Đurđic, a doselili su se 1872. iz sela Koprivne u račanskom srezu. U vezi s prezimenima, da dodamo, da bi ovaj porodični nadimak Gavrilovića mogao da bude dokaz veze sa okolinom Loznice, mada imaju i bar dve Lozne, kod Trstenika i Bijelog Polja, po kojim su mogli prozvati Lozancima pretke našeg čitaoca!

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online