Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

ŽUGIĆ

Iz Kolašina nam se obraća elektronskom poštom g. Borislav Boro Žugić i pita za svoje poreklo ali ne precizira da li i živi i danas u ovom mestu. (Sve naše čitaoce molimo, a to stoji i u uputstvu za obraćanje našoj rubrici, da dostavljaju osnovne podatke koji će naš olakšati rad, ali i obezbediti neophodnu dokumentaciju, u kojoj je bitna stavka adresa, privremena ili stalna.) U svom kratkom obraćanju kaže da su se Žugići u Kolašin naselili sa Žabljaka i da je njihova krsna slava Đurđevdan.

Svi Žugići su iz Drobnjaka, s tim što su tamo kasnije bili nastanjeni na dva različita lokaliteta: na Pošćenje (Žabljak) i u Mljetičak. Neki autori ih odvajaju i smatraju dvema različitim grupama, od kojih su oni prvi iz polu-mitskog plemena "Novljana", od Vulovića i njihovog ogranka Jankovića, dok su drugi ogranak Draškovića (Kneževića) koji vode poreklo od starijeg ogranka iz bratstva Miloševića.

Njihova razlika je jedino u starijoj slavi koja je sada preslava. Za ogranak Vulovića-Jankovića kome pripada naš čitalac, slava je Đurđevdan, a preslava (prislužbica) Sv. Nikola.
 

Međutim, prava je istina da svi današnji Žugići vode poreklo od Vukašina koji je rođen u Bijeloj oko 1660. godine, a samo prezime dobili su po jednom pretku koji je živeo u drugoj polovini 16. veka. Do 1740. godine živeli su jedni u Donjoj Bijeloj i o tome svedoči lokalitet koji se tako i danas zove -S Žugića Njiva. Pred "razuru" (prisilno raseljavanje od strane turske vlasti), bili su brojni i bogati, a posle toga se iseljavaju u Srbiju i Bosnu.

U Bijeloj spadnu na samo jedno domaćinstvo Vukašinovog sina Đurka koji je potom imao trojicu sinova: Spasoja, Vuletu i Stevana. Oni dođu u sukob s Turcima i isele se u puste Šarance (Pasji Nugao). Spasoje je bio vrlo ugledan i predstavljao je čitave Drobnjake i u Prijepolju i u Carigradu kod turskih vlasti. Bio je i vrlo imućan: imao je, priča se, "vetreni mlin" i stada ovaca koja su se hiljadila nekoliko puta, a gradio je i drvenu crkvicu.

Krajem 18. veka na njih ponovo napadnu Turci i opljačkaju ih, pa odluče da se isele na Jezera (Vražje Jezero) na kupljenu zemlju od nekog Turčina Kordića iz Potpeća. Spasoje je imao sinove: popa Luku i Rista a Lukin sin Filip je zamenio Spasoja u "kneštvu! Inače, Luka je imao još sinova: Jakova, Toma, Petra, Pavla i Stevana. Od ove porodice bilo je više kneževa i sveštenika.

Oko 1846. godine jedan od Žugića pređe u Svrke u Gornjoj Morači na miraz kod Čogura. I od njih je bilo dve kuće. Od 1862. godine počeli su da se iseljavaju Žugići u Jezera (u Novakovićima i u Barama, koji se, dakle, po njima i prozovu "Žugića Bare"). Kako smo već rekli, Žugići su ogranak Vulovića koji su, opet, od "Novljana", navodno doseljenih u današnji Drobnjak iz Bosne preko Banjana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online