Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.08.2018.
18:12
Ž. Marković - Vesti A

Svim srcem zaigrali u zavičaju

Svake godine, krajem jula, u selu Ranovac kod Petrovca na Mlavi, održavaju se Ranovački letnji susreti. Sastaju se oni koji žive u selu i meštani rasuti širom Evrope, među kojima je najviše onih koji žive i rade u Švajcarskoj i to u gradu Gosau. UMESTO FUDBALERA: SFD Homolje iz Gosaua na Ranovačkim letnjim susretima Jovana, Marina i Sofija, članice Homolja Dijasporci iz Švajcarske

Ova manifestacija se bez prekida održava od 1996. godine, a cilj je da se kroz igru, pesmu i fudbal zbliže deca iz dijaspore sa decom iz Ranovca i okoline. Nekada se u popodnevnim satima igrala utakmica između dijasporskog FK "Vladimir Durković" iz Gosaua i domaćina FK Mladost iz Ranovca.

Fudbalski klub u Gosauu više ne postoji i ove godine utakmice nije bilo, ali zato na Ranovačkim letnjim susretima već nekoliko godina nastupa ansambl Srpskog folklornog društva Homolje iz Gosaua.

Ponosni roditelji

- Drago nam je i ponosni smo što je naša ćerka Marina, koja igra u SFD Homolje, nastupala ovde pred rodbinom i pokazala kako je dobro naučila da igra folklor i daleko od Ranovca - izjavili su ponosni roditelji Dalibor Jurić i Danijela Jurić Soldatović.

Došle su i brojne porodice, pre svega naših ljudi koji rade u Švajcarskoj. Među ostalim dijasporcima bili su i članovi porodica: Jurić, Đorđević, Gavrilović, Soldatović, Đurić, Paunović, Butić, Bogdanović, Despotović, Fusuljević, Janković.

Oni su na odmor u Ranovac došli iz Gosaua, Ucvila, Herisaua, Abtvila, Bazela, Šipisa, St. Galena i drugih gradova u Švajcarskoj.

U večernjim časovima održan je program na letnjoj pozornici, a učestvovala su kulturno-umetnička društva iz Ranovca, Šetonja i Voluje. Velikim aplauzom brojne publike posebno su nagrađeni članovi SFD Homolje Gosaua, od kojih je većina poreklom iz Ranovca i okoline.

- Bilo je lepo videti vesela lica naše dece koja su se smenjivala na letnjoj pozornici igrajući u svojim kulturno-umetničkim društvima, a ponosan sam i što su mladi iz našeg kluba koji odrastaju u tuđini pokazali da uspešno neguju kulturu i tradiciju zavičaja - izjavio je Bojan Fusuljević, predsednik SFD Homolje iz Gosaua, u istočnoj Švajcarskoj.

Jedna od onih koja je poreklom iz Ranovca, a član je SFD Homolje iz Gosaua je i Teodora Fusuljević.

- Naše društvo Homolje godinama učestvuje na Ranovačkim letnjim susretima, uvek se lepo družimo sa prijateljima iz drugih društava. Održavamo kontakte tokom cele godine sa njima i razmenjujemo razna iskustva o folkloru, školi i drugim dešavanjima. Meni je ovo šesti nastup na letnjoj pozornici u Ranovcu i uvek vrlo rado nastupam - kaže Teodora.

Podrška bake i deke

- Ja sam treći put na Ranovačkim letnjim susretima i oduševljena sam našim nastupom i druženjem sa članovima drugih udruženja. Volim da nastupam u zavičaju i zbog toga što uvek imam podršku bake i deke koji nas prate i na drugim nastupima u Srbiji. Volim da igram u Homolju jer imamo kontakte sa prijateljima iz Srbije i možemo da nastupamo i kada smo na odmoru u Ranovcu - kaže Anastasija Bogdanović, članica Homolja iz Gosaua.


 

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Prsten pod kapom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online