Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.12.2017.
04:00
Ž. Marković - Vesti A

Zaigrali Srbi sa svih strana

Prošlog vikenda ANI "Abrašević- CH "iz Vetingena održao je u Suru kraj Araua celovečernji jubilarni koncert za pamćenje. U goste su im, povodom 10 godina rada društva, došli Venac iz Gračanice i (Kosovo u Metohija) i Prosvjeta iz Vukovara (Hrvatska). Tri škole folklora pokazale su na sceni izvanrednu igru sa lepim koreografijama iz cele Srbije.

Ž. Marković
Ambasadorka Snežana Janković (desno) sa Snežanom Jovanović i Srđanom Tatićem

Pred početak koncerta u holu koncertne sale, sva tri ansambla su zajedno otpevala pesme "Ovo je Srbija" i "Ti znaš odakle si, sine".

Na početku koncerta su najavili i pozdravili sve prisutne u sali Sara Milenković i Zvezdan Đurići pozvali na binu sveštenika Branimira Petkovića, koji je održao kratak prigodan govor i blagoslovio koncert.

Koncert su započeli domaćini sa Igrama iz Šumadije i Pomoravlja "Ove dve do mene", da bi u toku programa nastupali naizmenično sa pesmom "Kolo igra, hvataj se, dragane" i koreografijama Igre i pesme iz Crne trave "Pečalba" i iz Bosilegradskog Krajišta "Bosilegradska sedenka".

Prijatelji

- Večerašnje gostovanje na području Švajcarske je drugo po redu gostovanje kod prijatelja "Abrašević- CH
" i moram priznati da smo ponosni što smo bili deo večerašnje atmosfere i ukupog obeležavanja ovog vrednog jubileja - kazao je Srđan Tatić, direktor Ansambla narodnih igara Prosvjeta iz Vukovara.
- Atmosfera je sve vreme našeg borvka je bila prijateljska, domaćinska i iskreno se nadam da će naše druženje i prijateljstvo dugo potrajati - dodao je Tatić.

Predstavili su se i najmlađi članovi domaćina Igrama iz Riljca, kao i srednji ansambl Igrama iz Leskovačke Morave.

Gosti iz Gračanice su nastupali s koreografijama Srpske gradske igre iz Prizrena, Žetelačkim običajima metohijskog Podgora, ženska pevačka grupa je otpevala pesmu "Sve devojke Čaglavčanke" i na kraju odigrali koreografiju Svadbenog običaja Kosovskog Pomoravlja. Gosti iz Vukovara izveli koreografiju Srpske igre iz Vukovarskog kraja, Igre iz Srema i Prolećne igre iz Crnorečja.

Na kraju koncerta su opet sva tri udruženja otpevala pesmu "Ovo je Srbija" i pušten je kratak film: "Koliko volim "Abrašević- CH , iskreni govor dečjeg srca". Potom su razmenjeni pokloni u sali za ručavanje i nastalo je narodno veseje koje je dugo trajalo.


Koncert je pratila ambasdor Srbije u Švajcarskoj, gospođa Snežana Janković.

- Mnogo sam ponosan što smo za naš rođendan uspeli da okupimo udruženja ANI Prosveta iz Vukovara i nacionalni ansambl Venac iz Gračanice. Nama je to velika čast, jer je ovo sada prijateljstvo koje će trajati godinama. I sada najavljujemo da ćemo sledeće godine otići kod njih u goste. Prezadovoljni smo i nadamo se da ćemo slaviti još mnogo i da će ljudi uživati u ovo što mo radimo-izjavio je Nenad Milenković, predsednik ANI "Abrašević- CH " iz Vetingena.

- Ovo je drugi put da smo u Švajcarskoj i saradnja koja je uspostavljena sa ANI "Abrašević- CH ", govori da mi ovde nismo gosti, nekako smo se odomaćili. Oni su bili kod nas u septembru, mi sada uzvraćamo posetu i uvek je zadovoljstvo doći igrati ovde za našu dijasporu - kaže Snežana Jovanović, direktorka Nacionalnog ansambla Venac iz Gračanice i dodaje da je publika uživala i nagrađivala je sve vreme aplauzima sva udruženja.

- Rekla bih da je na sceni bilo Srba sa svih strana što je zaista bilo fantastično - istakla je Snežana.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Titula ide u Zavičaj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online