Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.12.2017.
04:00
Ž. Marković - Vesti A

Film o trubaču, pa u kolo

Nedavno je KUD "Vuk S. Karadžić" iz Roršaha je održao celovečernji godišnji koncert u sali Wurth Haus u Roršahu. Koncert je bio kombinacija projekcije filma o mladom trubaču i igranje folklora na bini.

Ž. Marković
Uspešan nastup prvog ansambla

To je bajka napisana za ovo Udruženje pod nazivom "Magična truba", gde je više od 100 folkloraša, pevača i glumaca razonodilo publiku dirljivim plesnim performansama i lepim pevanjem. Publika je bila oduševljena prikazanom koreografijom, pa je usledio dug aplauz.
Koncert je bio podeljen u dva bloka, a otvorio ga je dečji ansambl sa Igrama iz Negotina u istočnoj Srbiji.

U prvom bloku su nastupali i srednji ansambl sa Igrama iz Isakova u centralnoj Srbiji, kao i prvi ansambl u četiri navrata sa igrama iz okoline Beograda, Banata, Dimitrovgrada i Igre i pesme iz Kumanova. Svaku odigranu koreografiju je publika u rasprodatoj sali (483 mesta), gromoglasno pozdravila velikim aplauzom. Između svake koreografije je prikazan kratak film o mladom trubaču.

U drugom bloku je prvi ansambl nastupao sa koreografijama Srpske igre iz Gnjilana, Igre iz Vranjskog Polja, Šopske igre iz južne Srbije i otpevali pesmu "Goro zelena" iz istočne Srbije, kao i srednji ansambl koji je nastupao sa Igrama iz Jasenice.

Zahvalnost

Publika je bila oduševljena prikazanom koreografijom, pa je usledio dug aplauz. Na kraju koncerta se predsednik KUD-a "Vuk S. Karadžić"iz Roršaha Novica Bubulović, rodom iz Jabukovca kod Negotina, zahvalio svim sponzorima i gostima, a među njima i predstavnicima opštine Roršah.

Sam kraj koncerta bio je rezervisan za koreografiju Vlaške igre iz Duboke, gde su folkloraši prvog ansambla prikazali najautentičniju koreografiju o vlaškim magijama, posebno Kult mrtvih, gde legenda govori o ženi koja pada u trans jer je bila opsednuta

duhovima. Sa ritualima prikazanim tokom koreografije pokušali su da je spasu od smrti. Prema verovanjima lokalnog stanovništva, selo je nekad proklela kraljica koja je umrla tokom borbe sa drugom kraljicom. Zbog toga njen duh posećuje selo Duboka svake godine na dan njene smrti.

Scenario za koncert su napisali profesor doktor Sanja Ranković i Mića Ćaldović, umetnički direktor je profesor doktor Sanja Ranković. Režija i kamera Mića Ćaldović i Folklorni magazin i orkestar profesora doktora Bojana Milinkovića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online