Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.10.2017.
07:50
Ž. Marković - Vesti A

Ronjenje kao hobi: Dubina daje potpunu slobodu

Dragan Nedeljković (42) rodom je iz Kobišnice kod Negotina, a živi u Fefikonu i hobi mu je ronjenje. Član je ronilačkog kluba iz Ustera od 2009. godine gde je i položio za ronioca u 34. godini.

Ž. Marković
Dragan (levo) s kolegom

Do sada je ronio u Ciriškom, Grajfenskom, Fefikonskom, Valenskom i Bodenskom jezero u Švajcarskoj, Borskom jezeru u Srbiji i na Jadranu u Rovinju. Najdublje je zaronio 46 metara ispod nadmorske visine, a u bar-komori u mestu Iberlingen u Nemačkoj je testiran na 55 metara dubine.

- Već kao dete sam znao da ću kad-tad zaroniti, ali položio sam za ronioca tek 2009. godine. Čovek treba da zaroni da bi osetio tu potpunu slobodu. Nije teško, recimo, do 40 metara dubine stiže se za šest minuta, ali posle je potrebno oko sat vremena da se izroni zbog barotraume jer krv može da se zapenuši kao šampanjac - kaže kroz osmeh Dragan.

Privatna arhiva
Uživa pod vodom: Dragan Nedeljković

Jednom mu se desilo da je izronio prebrzo.

- Ronilački kompjuter koji prati svako moje ronjenje pokazao je da sam prebrzo izronio i tehnički je trebalo da budem mrtav, ali, na moju sreću, ništa mi nije bilo.

Dragan ističe da uvek zarone najmanje dva ronioca.

Privatna arhiva
Top u Velenskom jezeru

- Nikada jedan sam, zato da ako se, ne daj Bože, jednom nešto desi, ovaj drugi može da pomogne, bilo da mu ponudi opremu sa kiseonikom ili da ga na drugi način izvuče iz vode.

On objašnjava da se za ronioca polaže pismeni i usmeni deo, pod strogom kontrolom doktora. Na velikoj dubini kiseonik ima kontraefekte i dolazi do halucinacija, što je veoma opasno po život ronioca. Zato su veoma strogi kriterijumi prilikom polaganja.

Privatna arhiva
Ostaci antike na dnu

- Najviše volim da posmatram život u vodi, ribe, rakove, školjke, pa i zmije, kao i stare olupine koje su za mene najinteresantnije. Jeste da je ovaj sport veoma skup, ali čovek jednom kad to vidi zavoli i dobije želju da istražuje dubine. Druženje sa tom divnom faunom i florom ispod vode se isplati.

Inače, Dragan Nedeljković se bavi i padobranstvom, a želja mu je da se u najskorije vreme vozi i cepelinom.

Ispit za plombe

Prilikom prvog izronjenja sa dubine, osetiš i da li imaš dobre plombe u zubima jer mogu da ispadnu!

 

Mokra i suva oprema

- Svaki ronilac ima po dva automata za disanje. Glavni je za njega samog, a rezervni je za kolegu ako ima problema. Prilikom učenja na početku kursa, pored ostalog je i obavezna vežba na dubini od 10 do 15 metara, kada mora da se skine cela oprema, pa i maska za disanje i ponovo namesti. Ronim i zimi i leti, imam dve opreme, to su dva različita sistema, mokra oprema je za ronjenje leti, a suva je za zimu - objašnjava Dragan.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online