Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.12.2018.
19:15
R. Lukić - Vesti A

I Nemci znaju za srpsku slavu

Iako je sveštenik Milan Pejić slavske kolače osvećivao i uoči Nikoljdana, veliki sto u hramu na Nikoljdan je ponovo bio pun. U Nemačkoj je radni dan, ali svi slavljenici našli su neko rešenje, jer su se već i nemački poslodavci koji zapošljavaju naše zemljake navikli da je slava kod Srba veliki porodični praznik.

R. Lukić
Prota Milan Pejić je kolače osveštavao dva dana

- Moji daleki preci u Crnoj Gori, Svetoga Nikolu slavili su još za "turskog zemana". Prvo prezime naše porodice bilo je Ilić, a krsna slava bila je Nikoljdan. Turci su našu porodicu priključili plemenu Bratonižići, a Bratonižići su nas preimenovali u Bešoviće, ali je Nikoljdan i dalje ostao naša slava. Vidite, prezimena su nam menjali, ali nam Nikoljdan nisu zatrli. Pa, ako Srbima slavu nisu Turci zatrli, zašto bi to danas u jednoj normalnoj zemlji činili poslodavci - pita se Vesko Bešović penzionisani ugostitelj iz Gerdena.

Slavljenici su slavske kolače doneli iz svih obližnjih mesta, ali među njima primetili smo i Aleksandra Budišu bivšeg trenera FK JU 96 čiji roditelji stanuju u 300 kilometara udaljenom Bad Zaksu.

- Moj sin radi i stanuje u Hanoveru, pa sam prošla pored manastira i slavski kolač sam donela ovde. Posle osvećenja zajedno ga nosimo na Harc kod našega Anđelka, koji kod kuće čeka i nas i goste. To je njegova zavetna slava, jer je Sveti Nikola sprečio da automobilom ne sklizne u ledeni Vrbas. Nesreća se dogodila devedesetih godina na jedan Nikoljdan i od te godine Svetog Nikolu slavimo kao zavetnu slavu - priča Aleksandrova majka Jovanka.

Slavske kolače doneli su i Stevo Jandrić, poreklom iz Šipova u Republici Srpskoj, Danilo Vučenović sa sinom Milanom iz Nevesinja, te popularni pevač, Crnogorac Mijo Stanković, a slavu su svi nasledili od svojih očeva.

R. Lukić
Zavetna slava: Jovanka i Aleksandar Budiša

Iako je to uobičajeno da se slava nasleđuje od oca, kod Banjalučana Ljubomira Blagojevića i njegovog sina Radenka to nije slučaj. Oni su u hram došli zajedno, ali s dva slavska kolača.

- Budući da imam svoju porodicu i svoj krug prijatelja, otac mi je ispunio želju, dao mi je odobrenje i sada mogu da slavim samostalno - objašnjava slavski raspoloženi Radenko.

Post nije problem

Nikoljdan pada u vreme božićnog posta, a ove godine bio je sredom koja se i inače redovno posti, pa je kod većine slavljenika, kako kažu, glavno jelo na trpezi riba, prebranac i posne pite.

- Post nije problem. Nikoljdan se uvek posti, pa se na to iz godine u godinu i navikne - kaže Jovanka Budiša, koja kao ugostitelj sa iskustvom uverljivo tvrdi da se nemačka riba i srpsko vino odlično slažu.

Greška u crkvenom kalendaru

Praznik najmlađih Detinjci u Hramu Svetoga Save biće proslavljen u nedelju 23. decembra, a Materice u nedelju 30. decembra. Oci se slave na Badnji dan, 6. januara. Datumi koji su upisani u Crkvenom kalendaru koji je za 2018. godinu izdala Eparhija frankfurtska i sve Nemačke, prema rečima sveštenika Pejića, pogrešni su.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online