Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.07.2018.
18:18
E. V. A

Ponosni na srpske korene

Od početka školske godine učenicima iz Zindelfingena, Eslingena, Kirhajma, Rojtlingena i Gepingena, kojima predaje nastavnica Nataša Milenković učestvovali su na 16 književnih konkursa u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Maštu i emocije pretočili su u stihove i pisanu reč, a njihove pesme i priče putovale su od Sremske Mitrovice, preko Beograda, Lazarevca, Banje Vrujci, Požarevca, Knjaževca, do Aleksinca i Niša.

Iz dana u dan stizali su rezultati sa konkursa na kojima su učenici osvojili brojne nagrade i pohvale za književna ostvarenja. Vredni mališani su sa nestrpljenjem iščekivali da nagrade iz otadžbine stignu u njihove ruke. Veoma su ponosni i srećni jer su pesme i priče koje su pisali bile zapažene i deo brojnih zbornika dečjeg književnog stvaralaštva.

Pričala mi baka

Na literarnom i likovnom konkursu Pričala mi baka - Deca pevaju otadžbini, u Beogradu, nagrađeni su: Angelina Stevanović (Rojtlingen) - prva nagrada za literarni rad, Nikola Stajić Maksimović (Eslingen) - prva nagrada za likovni rad, Angelina Stevanović (Rojtlingen) - treća nagrada za likovni rad. Pohvale za učešće: Mila Tripković (Rojtlingen) - literarni i likovni rad, Matija Kruškonjić (Rojtlingen) - literarni rad, Sara Milenković - literarni rad, Mina Manić (Eslingen)- literarni rad, Emilija Pavlović (Eslingen) - literarni rad, Dajana Kovačević (Rojtlingen) - likovni rad, Teheridis Teodor (Eslingen) - likovni rad.

Učenica Mila Tripković ističe da voli Srbiju, otadžbinu svojih predaka.

- Iako sam rođena u Nemačkoj, Srbija je deo mene i volim da raspuste provodim u njoj. Ljubav prema otadžbinu mi je bila motivacija da učim srpski jezik i narodne običaje, kulturu i tradiciju Srba. Zadovoljstvo mi je bilo da učestvujem na konkursima kada nam je učiteljica predložila. Drago mi je što sam dobila nagrade i pohvale na više konkursa, a moji roditelji su vrlo ponosni na mene, a ja ću se truditi da i dalje budem uspešna kao i do sada.
Emiliji Živković je Srbija motivacija da uči maternji jezik.

- Volim da idem u dopunsku školu i ponosna sam što moji koreni potiču iz Srbije. Ove godine sam vredno radila i dobila nagrade na nekoliko konkursa i osvojila prvo mesto na Krosu RTS-a. Moj brat Filip je takođe osvojio prvo mesto na Krosu RTS - i dobio pohvalu na konkursu Dani ćirilice. Srećni smo oboje, a naši roditelji su ponosni na nas.

Čitalići postali pisalići

Na Međunarodnoj smotri Čitalići učestvuju tri godine zaredom. Od ove su postali i "pisalići" s obzirom na brojne nagrade. Nagrađeno je 11, a pohvaljeno sedam učenika iz Gepingena, Zindelfingena, Rojtlingena, Eslingena i Kirhajma
U kategoriji mlađeg uzrasta nagrađeni su: 2. mesto: Mila Tripković (Rojtlingen), Natali Veljković (Gepingen), David Stojanovski (Eslingen), 3. mesto: Sara Bjelošević (Zindelfingen), Teodora Kremenović (Rojtlingen)
U kategoriji starijeg uzrasta nagrade za 2. mesto dobili su: Nikola Stajić Maksimović (Eslingen), David Đurašinović (Kirhajm) i Sara Milenković (Gepingen), 3. mesto: Teodora Ružić (Kirhajm), Ljubica Manić (Eslingen) i Milena Veljković (Gepingen)
Pohvale za učešće dobili su: Mila Cvetanović i Iva Cvetanović (Eslingen), Lena Stegić, Emilija Živković, Lea Janjetović (Zindelfingen), Vanesa Miler (Kirhajm) i Angelina Stevanović (Rojtlingen).

Na svoje učenike ponosna je i nastavnica Nataša Milenković

- Srećna sam zbog mojih učenika koji su osvojili brojne nagrade. Nagrade potvrđuju njihov veliki rad i ogroman trud, a time su pokazali da vole svoj jezik i ćirilicu, da svoje korene neće zaboraviti, da je njihova ljubav prema Srbiji velika i de će se truditi da tako zauvek ostane.

Učenike uskoro očekuje promocija knjige "Deca deci s ljubavlju" u kojoj se nalaze pesme i priče koje su nagrađene na konkursima širom Srbije. Promocija će se održati u Štutgartu 13. jula ( VDI - Haus, Hamletstr. 11, 70563 Stuttgart).

Učenici s nestrpljenjem očekuju dan promocije koja će biti humanitarnog karaktera.

Bujna mašta

Koliko je mašta učenika iz Baden Vitemberga bujna pokazali su rezultati sa konkursa Mašta i snovi u Sremskoj Mitrovici, gde je 29 učenika pohvaljeno. U Zindelfingenu su nedavno učenici srdačno dočekali diplome i knjige u kojima su njihove pesme. Pohvaljeni su: Isidora i Angelina Rajić, Emilija Živković, Stefan, Natalija i Anastasija Pušica, Ksenija Jevtić, Lena Dašić i Lena Stegić. Nasmejanih lica, knjige i diplome primili su učenici iz Gepingena: Tijana Arsenić, Milena Veljković, Sara Milenković, Sara Moconja i Aleksandar Moconja. U Eslingenu su nagrađeni: Mina i Ljubica Manić, Nikola Stajić Maksimović i Mila Stanojević. Iz Kirhajma su pohvaljeni: David Đurašinović, Balša i Teodora Ružić. U Sremskoj Mitrovici su nagrađeni i đaci iz Rojtlingena: Mila Tripković, Katarina Kerk, Matija Kruškonjić, Teodora Kremenović, Benjamin Duraković, Sofia Oroz, Luka Duraković i Angelina Stevanović.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online