Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.04.2018.
03:00
N. Popović - Vesti A

Volfgangu je Niš drugi dom

Mada već odavno u "trećoj dobi", nemački političar Volfgang Herder (85) iz stranke SPD i dalje je veoma angažovan u pomoći Srbiji, a baš ovih dana, u saradnji sa partijskom koleginicom Nadom Stojković iz Bad Homburga, kod Frankfurta, priprema novu humanitarnu akciju za Niš.

N. Popović
Ne posustaju: Volfgang i Nada Stojković

Inače, Bad Homburg i Niš već godinama održavaju veoma prijateljske odnose, a Volfgang je 2000. godine bio prvi nemački političar koji je posetio Srbiju posle bombardovanja. Posle toga je još dva puta bio u Nišu, a kao zamenik gradonačelnika Bad Homburga, bio je i domaćin delegaciji grada sa Nišave.

Svojevremeno je Volfgang Herder u programu pod simboličnim nazivom Asfalt za demokratiju dopremio u Niš 200 tona asfalta (vrednost oko 50.000 evra) koji je tada bio upotrebljen za popravku saobraćajnica oštećenih u NATO bombardovanju.

Vatrogasno vozilo za Negotin

Na inicijativu Volfganga Herdera i Nade Stojković pre nekoliko godina je Bad Homburg opštini Negotin poklonio vatrogasno vozilo koje je ovoj opštini u Srbiji bio više nego neophodno, a toj vrednoj donaciji i "Vesti" su svojevremeno izvestile svoje čitaoce.

Reporteri "Vesti" su Volfganga sreli pre nekoliko dana u Bad Homburgu, na fudbalskom turniru koji tradicionalno organizuje tamošnji Savet stranaca na čijem je čelu naš zemljak Miodrag Stojković.

- Još nismo konkretno dogovorili kako će ovoga puta biti izražena naša podrška Srbiji i gradu Nišu, ali verujem da će to biti pomoć nekim socijalnim projektima, kao i zdravstvenim ustanovama u neophodnim pomagalima i potrošnom materijalu - kaže Herder za naš list.

I Nada Stojković potvrđuje da još nije utanačeno kako će naša pomoć i podrška Nišu ovog puta izgledati.

- Predstoje nam konkretni dogovori i kontakti sa predstavnicima Privredne komore Srbije u Frankfurtu i Brankom Radovanovićem, generalnim konzulom Srbije u Frankfurtu. Kada budemo znali detalje, i "Vesti" će to saznati - kaže članica SPD-a u Bad Homburgu.

Ugostili Nišlije 2012: Dženi Stojković, Volfgang i Nada (desno)

Volfgang Herder podseća da je u saradnji sa firmom Hemofarm GmBH, koja ima sedište u Bad Homburgu, organizovana i akcija za Opštinu Niška Banja, gde je dostavljen kancelarijski nameštaj.

- U prethodnih desetak godina dostavili smo bolničkom centru u Nišu i laboratorijsku opremu za kardiologiju vrednu više od 150.000 evra, a u više takvih akcija učestvovao je i poznati srpski kardiolog na radu u Nemačkoj, dr Veselin Mitrović sa klinike Kerkohof u obližnjem Bad Naunhajmu. Dom za decu ometenu i razvoju u Oberurselu, na našu inicijativu, godinama neguje dobre veze sa sličnom institucijom na području grada Niša - dodaje Herder i na kraju razgovora za "Vesti" ističe da sve ove aktivnosti, i one koje su se već desile i one planirane za budućnost, idu u smeru podrške Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Šporeti za starački dom

U akcijama za Niš mnogo je u to vreme pomogao i naš proslavljeni fudbalski trener Dragoslav Stepanovioć Stepi, dugogodišnji žitelj Frankfurta, koji je u saradnji sa SPD-om u Bad Homburgu organizovao fudbalske turnire sa kojih je prihod odlazio u Niš. Dženi Stojković, ćerka Nade Stojković, takođe u to vreme funkcionerka SPD-a, prihod sa jedne takve sportske manifestacije u iznosu od 13.000 evra odnela je u Srbiju i za taj novac su kupljeni profesionalni šporeti za menzu u niškom staračkom domu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online