Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.04.2019.
18:10
O. Đoković - Vesti A

Poezija, moda i gurmanluk

Nešto novo u Parizu, a dobro, mnogo dobro, što znači da se zemljaci okupe istovremeno oko izložbe arhitektonskih projekata, nacrta modnih šalova, umetničkih akvarela, poetskih nadigravanja, dečjih recitacija i pevanja, uz gurmanluk sa posnim i mrsnim pasuljem.

O. Đoković
Recitacije i pesme na srpskom: Đaci dopunske škole

Idejni tvorac, reditelj i glavni realizator ovog višečasovnog zbivanja je Nikola Šuica, novi predsednik odbora SKPD Prosvjeta u Parizu. Mesto događanja bilo je parisko predgrađe Obervilije i društvene prostorije braće Adamović, uz naglašavanje da je stariji brat Rade osnivač i tokom proteklih godina čelnik ovog udruženja dijasporskih kulturnjaka.

Nadimak Nikole Šuice (80) je De vic, dakle, kozer je i šaljivčina, pa i kroz svaku svoju aktivnost provuče vedro raspoloženje. "Raduj se", njegova je deviza, obavezno protkana učenjem i nekim novim saznanjem.

Za ovo Prosvjetino okupljanje Nikola je izabrao naslov Kafe teatar, a kafe - ni na vidiku. Događaj je najavio sa "kultura i zabava, znači duh i trbuh", naglasio "potrebni pomoćnici, javite se", a radnje podelio u tri čina: prvi kroz dečju predstavu (na pozivnici je dodao "za gospođe mame: dobrodošlo je pola pleha pita ili kolača"), nastavak je drugarsko veče sa seniorima koje je startovalo humoreskom "Hleb i pivo", dok je posle obilne klope finiš dodeljen tomboli.

Verujte na reč, bilo je - super!

Ne zna se koliko je upornosti uložila nastavnica Ljiljana Simić, ali je rezultat bio za petice. Njeni đaci su žive lutke, lepi i bez greške verglaju, čak i složno otpevaju "Pevam danju, pevam noću", podsetivši na Zdravka Čolića i stihove Branka Radičevića.

O. Đoković
Zapevali: Milinko, Rade i Slobodan

Bilo je tu i "Čuvaj jezik srpskih velikana" i "Materina maza", a oduševljenje je pratio kviz, kad je čika Nikola startovao pitanjem: Koliko slova ima azbuka?, sve se ruke izdužile do plafona, isto nastavile do finiša sa dečjim igrama, cikom, vriskom i kolačima.

Smišljajući program za odrasle, Šuica nije dozvolio prazan hod, pa su prisutni odgledali izložbu projekata našeg pariskog arhitekte Tome Garevskog, plakati-reprodukcije po kojim je slavna modna kuća Hermes radila damske marame su majstorstvo slikara Ljubomira Milinkova, a akvarelima arh. Gordane Krajinović ovekovečeni su krajevi u koje je poslovno putovala i umesto foto-aparatom "pamtila" ih vodenim bojama.

O. Đoković
Uvod za okruglim stolom

Golemi lonac pasulja spremljenog po šabačkom receptu doneli su Jasmina i Dragan Marinković.
U ovoj večeri kulture, poezija je krenula zdravicom Nikole Šuice kroz koju je život opisao "susretima što teku kao reka, sve do mora gde se ulivaju u beskraj".

- A mi ovde spajamo zadovoljstvo i duh. Dignimo čaše, životu se zahvalimo!

Stihovi o patrijarhu Pavlu

Porodicu Brzulović predvodila je osmogodišnja Lena, Đorđe Konjiković se potvrdio kao jedan od naših dijasporskih autoriteta. Cele večeri oko svake sitnice "skakutali" su braća Rade i Marinko Adamović, desna ruka im je bila Danica Trbović.

Slikarka Ljilja Pavlović Dier dovela je supruga, voli Francuz Srbe. Milinko Spasojević se nametnuo kao vrsni recitator, a kako ga ima, sa zakašnjenjem je izgovorio: "Hvata me bojazan, da ne postanem gojazan." Slobodan Slavković je svoje stihove posvetio patrijarhu Pavlu.

Otegao se fajront

Lakoću ovog Prosvjetinog druženja pogurali su i stihovi: "Reče da sam vitka kao breza i među nama stvorila se veza", a top večeri bila je tombola u kojoj svakoj karti pripada dobitak i to u režiji De vic Šuice, koji saopšti:

- Fajront - prema raspoloženju!

E, otegao se fajront, čak se i novi dan primakao.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online