Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.04.2019.
18:15
Z. M. - Vesti A

Opore priče o ratnoj nesreći

Odbor SPKD Prosvjeta u Beču organizovao je tribinu posvećenu medijima, književnosti i ratu, a gost je bio ratni reporter i književnik iz Beograda Nebojša Jevrić.

Z. Mirković
Jevrić i Mijalković sa sveštenicima

Dugogodišnji ratni izveštač mnogih novina i časopisa, autor Srpske trilogije - "Srpski rulet", "Heroj na magarcu putuje u Hag", "Kokošinji rat" i drugih knjiga i tekstova bio je prijatelj i saputnik Mome Kapora, Brane Petrovića, Miodraga Bulatovića, Jaše Grobarova i mnogih srpskih pisaca i boema, podsetio je Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete u Austriji, upoznajući prisutne sa gostom iz domovine.

- Jevrićeva književnost je opora, tvrda i surova, ali istinita i duboka. Opisujući užase rata i nesreće, on ne piše o generalima, političarima ili vojskovođama, već o običnim jednostavnim ljudima koje je sudbina gurnula u rat i poigrala se njihovim životima - rekao je on o Jevrićevom književnom delu.

Bečka publika je u kafe baru Kotor toplo prihvatila Jevrića, koji je čitao odlomke iz svojih knjiga, a potom dugo razgovarao sa prisutnima.

Njegova sećanja i iskustva iz devedesetih godina prošlog veka izazvala su mnogo emocija među prisutnima.

- Prošao sam sve frontove, od Knina i Slavonije, preko Bosne i Sarajeva, pa do Metohije i Prištine. Svuda je bilo teško, upoznao sam mnoge ljude i svašta sam video, ali sam se uvek trudio da prepoznam istinu i da pišem o njoj. Istina je u to vreme bila bolna, krhka, opora, pa su i moji tekstovi takvi. Moje priče su se same pisale i čine ih ljudi od krvi i mesa koji su postojali i drame koje su se odigrale, a to je važno - istakao je Jevrić.

Z. Mirković
Jevrić čita odlomke iz svojih dela

Na inicijativu članova Prosvjete, Jevrić je gostovao i u hramu Svetog Save u Beču gde je upriličen još jedan susret sa zainteresovanima, koji su sa velikom pažnjom i interesovanjem dočekali ovog novinara i književnika.

Borba protiv laži

- Mnogi mediji, posebno zapadni, o ratu u Jugi izmišljali su laži i pisali naručene tekstove, a njihovi novinari, uglavnom drugorazredni, su sedeli po hotelima i slušali izmišljotine iz treće ruke. Oni su stvorili pogrešnu sliku o tim događajima, a mi i danas moramo da se borimo i da to promenimo, ne samo zbog nas nego zbog naše dece i istine - ispričao je Jevrić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online