Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.03.2019.
18:15
Z. Mirković - Vesti A

Za Kosovo tri akcije

Grupa prijatelja iz Beča, oko Branka Jovovića, odlučila je da pomaže ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji i tim povodom organizuje više akcija.

Z. Mirković
Uz društvene igre prikupljani dobrovoljni prilozi

- Odlazak na Kosovo, sreća i osmesi dece bili su okidač i dali su nam još više snage i motivacije za dalju organizaciju humanitarnih akcija i želju da se pokret proširi i zaživi - ističu oni.

Ideja o pokretanju humanitarnih akcija nastala je u septembru prošle godine prilikom posete Kosmetu, a sledeći odlazak je planiran za kraj aprila. Do tada u tri akcije skupljaju sredstva koja će lično dostaviti najugroženijima. Prva je već održana u subotu u prostorijama Amerlinghausa u Beču, gde je organizovano veče igara.

Pored dobre zabave uz društvene igre, prikupljani su dobrovoljni prilozi za ugrožene na Kosovu i Metohiji, a prihod od prodaje hrane i pića, koje su pripremili članovi ove grupe, takođe je namenjen u humanitarne svrhe.

Naredno dešavanje je u petak u dvorani bečke Uranije, gde će biti izvedena pozorišna predstava "Kažeš Anđeo", u izvođenju Teatra Breza. Celokupan prihod od prodaje ulaznica namenjen je materijalno najugroženijima na Kosovu i Metohiji. Treća akcija u ovom nizu biće dolazak dece iz Kosovske Mitrovice, košarkaške sekcije kluba Mokra Gora za Beč. Oni će boraviti u glavnom gradu Austrije od 5. do 8. aprila i odigraće prijateljsku utakmicu sa košarkaškim klubom iz Beča Basket 2000.

Ukupnu organizaciju njihovog puta, smeštaja i programa tokom ta četiri dana, članovi ove humanitarne grupe su preuzeli na sebe.

U septembru prošle godine su tri drugara, uz pomoć prijatelja, posetili Kosovsku Mitrovicu, gde su prikupljenim sredstvima usrećili nekoliko porodica, a pre svega decu iz predškolske ustanove u enklavi Osojane. Novac su najvećim delom skupili na dobrotvornom džez koncertu, održanom u Beču krajem oktobra.

Uz stalni kontakt sa monasima iz manastira Dečani, ova grupa mladih aktivista dolazi do informacija kojim porodicama je u aktuelnom trenutku najpotrebnija pomoć, a blagoslov za svoj rad su dobili i od Save Janjića, igumana manastira Dečani.
Grupu prijatelja koja organizuje ove humanitarne akcije čine ljudi koji su poreklom iz Srbije i Republike Srpske.

Podrška Hrama Svetog Save

Grupa humanista se proširila, napravila planove, stupila u nove kontakte i čini sve da bi njihov rad bio potpuno javan i ispravan. Posle prve akcije jesenas, sada su dobili podršku sveštenstva Sabornog hrama Svetog Save u Beogradu, a rade na tome da dobiju i podršku vladike raško-prizrenskog Teodosija, kako bi svoje delovanje mogli zvanično da predstave pred našom crkvom u čitavoj Austriji i Švajcarskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online