Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.08.2018.
19:35
Z. M. A

Minina pisma stigla u otadžbinu

Knjiga "Pevam danju, pevam noću - pisma Mini Karadžić" autorke Svetlane Matić iz Beča predstavljena je i u otadžbini. Povodom 190 godina od rođenja Vilhelmine Mine Karadžić, ćerke Vuka Stefanovića Karadžića i Bečlijke Ane Marije Kraus u Srbiji je održano je nekoliko značajnih manifestacija, a jedna od njih je i likovna kolonija "Mina Vukomanović Karadžić", koja je ove godine organizovana dvadeset peti put.

Lična arhiva
Ljiljana Simić, Svetlana Matić i Radoš Gačić

U želji da se ne zaboravi lik i delo prve srpske slikarke i ćerke Vuka Karadžića, kolonija koja postoji od 1994. godine ima za cilj stvaranje stalne postavke i fonda umetničkih dela i afirmaciju imena i slikarskog dela Mine Vukomanović Karadžić i kulturno-istorijskih znamenitosti rudničko-takovskog kraja.

U okviru ovogodišnje jubilarne kolonije održana je promocija knjige "Pevam danju, pevam noću - Pisma Mini Karadžić". U galeriji Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu o knjizi su govorili Ljiljana Simić, urednica časopisa "Danica", Radoš Gačić, istoričar umetnosti i urednik likovnih i kulturnih programa i autorka. Svetlana Matić je navela da je Mini život protekao u smenjivanju sreće i tragedije, ali je to nije omelo u likovnom i književnom stvaralaštvu.

- Mina je sa petnaest godina naučila očev srpski jezik. Kao poliglota vodila je celokupnu očevu usmenu i pisanu korespodenciju sa evropskim intelektualcima i kulturnim poslenicima 19. veka. Štampala je Vukova dela i posle njegove smrti i celokupnu zaostavštinu poklonila tadašnjoj Kraljevini Srbiji. Njene zasluge su ogromne, pa sam posle trogodišnjeg istraživanja odlučila da napišem knjigu, u vidu epistolarnih pisama, o velikoj Srpkinji, a u isto vreme po majci, Austrijanki, koja je plenila intelektom i izgledom i na pravi način gradila most kulture između dva naroda - istakla je Matićeva u svom obraćanju prisutnima.

Matićeva će svoje delo promovisati 9. avgusta i u Jagodini.

Lična arhiva
Matićeva na grobu Mine Karadžić

Cveće na grobu romantičarke

Mina je rođena u Beču, a u Beogradu je prešla u pravoslavnu veru i dobila ime Milica. Udala se za profesora književnosti na beogradskom Liceju Aleksu Vukomanovića. Imali su sina Janka. Umrla je u Beču, a o državnom trošku njeno telo je preneto u Beograd i sahranjena u grob muža Alekse na Tašmajdanu. Početkom 20. veka njihove kosti zajedno sa sinovljevim su prenete u Savinac kod Gornjeg Milanovca gde su sahranjene u kripti porodične crkve Vukomanovića, znamenite porodice iz obližnjih Srezojevaca.
Ljiljana Simić, Dejan Mastilović, sekretar odbora SPKD Prosvjeta u Beogradu i Svetlana Matić su položili cveće i poklonili se senima prve srpske slikarke iz epohe romantizma.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online