Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.03.2018.
08:11
Z. Mirković - Vesti A

Puna i srca i duše

Na Svetski dan poezije, u Ambasadi Srbije u Beču održan je poseban susret ljubitelja pisane reči - Veče najlepših stihova. Organizatori su bili Prosvjetin Klub mladih umetnika i srpsko diplomatsko predstavništvo, što je, kako je naglašeno, logičan rezultat saradnje koji dele u zajedničkom cilju čuvanja i predstavljanja srpskog kulturnog stvaralaštva.

Z. Mirković
Predrag Vrcelj recituje

Mladi autori i ljubitelji književnosti izvodili su dela uz pratnju poznate violinistkinje Tanje Paucanović.

Gosti manifestacije su uživali u rečima mladih izvođača o nostalgiji, životu i naravno različitim vrstama ljubavi, među kojima je ovog puta preovladala ljubav prema majci.

Otvorena vrata

- Posle nekoliko meseci smo ponovo u ambasadi gde nastavljamo ovu lepu saradnju i gde se uvek osećamo kao kod kuće. Današnji dan je izuzetno važan jer danas ceo svet slavi poeziju. Tom slavlju i mi dajemo doprinos našim okupljanjem. I ne zaboravite - vrata Kluba mladih umetnika su uvek otvorena za sve mlade bečke umetnike i kreativce - poručuje organizator Uroš Uljarević, mladi pisac i inženjer elektrotehnike.

Publika je imala priliku da čuje i neka od najlepših dela domaće i svetske književnosti, kao na primer "Ako" Rađarda Kiplinga, "Srbija" Oskara Daviča, ali i stihove velikog ruskog pesnika Jesenjina.

Organizatorka prof. Vesna Špirić je ponosna na uspeh ovog projekta, na to što je simbolično održan baš na Svetski dan poezije, a posebno na činjenicu da su zgradu ambasade svi napustili ispunjenog srca.

- Ovaj događaj je divna prilika da se okupe mladi sunarodnici u inostranstvu koji čeznu za našom kulturom i prelepim rečima naših starih i novih pesnika. Sa pesničkih večeri koje organizuje Klub mladih umetnika svi uvek odu punih srca i duša - izjavila je mlada pesnikinja Kristina Tomić.

Publiku su kroz program vodile Katarina Stanisavljević i Anja Rudić, a sam događaj je ulepšao i kratak nastup Teodore Špirić, mlade pevačice, koja se nedavno bečkoj publici predstavila prvim spotom sa pesmom na engleskom jeziku "Njaiting for" koju je sama napisala, a za koju je sama uradila i aranžman.

Posle izvođačkog dela večeri upriličeno je koktel druženje na kome su učesnici zajedno sa zvanicama razmenjivali utiske i analizirali dela koja su izvođena, razgovarali o izazvanim emocijama i inspiraciji.

U duhu praznika, osmišljen je i poklon za sve goste - svako je dobio priliku da izvuče jedan od pripremljenih uvezanih svitaka sa nekim lepim citatom poznatih autora srpske i svetske književnosti.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online