Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.02.2018.
03:00
Z. Mirković - Vesti A

Aljkavost ojadila Balkan

Kod 50 odsto od ukupno pola miliona građana iz bivše Jugoslavije koji žive i rade u Austriji, u povereničkoj agenciji KSV (Kreditschutzverband) prisutne su takozvane crne tačke, zbog kojih su negativno ocenjivani kod finansijskih institucija.

Vesti
Na usluzi građanima: Prestižna advokatska kompanija

- Dobra vest je da negativni poeni nastali zbog neredovne otplate računa mogu da se obrišu iz evidencije KSV-a uz pomoć stručnih advokata sa kojima sarađujemo. Našim ljudima nudimo besplatne pravne konsultacije, a članovima udruženja omogućujemo da povodom brisanja crnih tačaka angažuju jednu od najvećih i najprestižnijih advokatskih kompanija na svetu (DLA Piper) koja će svoje usluge tarifirati po povlašćenim cenama - poručuju iz bečkog Udruženja građana Privileg.

Statut iz 1870

Pravna pomoć Privilega

- Sada je tu udruženje Privileg, gde na maternjem jeziku besplatno dobijaju kompletnu pravnu i savetodavnu pomoć - ukazao je advokat.
Čitava procedura traje od četiri do šest nedelja, a počinje popunjavanjem formulara na sajtu Privileg, preko koga svi zainteresovani mogu u najkraćem roku dobiti sve informacije kako da najbrže reše problem sa KSV-om i promene kreditnu sposobnost, objašnjeno je na večeri posvećenoj problemu sa KSV-om .

Advokat Klaus Perl, stručnjak za probleme insolventnosti, krivično i građansko pravo, ističe da KSV funkcioniše po Statutu iz 1870. godine, a da se u njihovim bazama podataka nalaze sve neredovne platiše koje su nekada podigle zajam u banci, uzele automobil na lizing, obavile kupovinu na rate, potpisale ugovor za telefon i slično.

- U slučaju da građanin želi novi kredit, banka će potražiti od KSV-a informacije o njegovoj kreditnoj sposobnosti i disciplini pri plaćanju i u slučaju da uoči da se pored njegovog imena nalaze crne tačke, neće hteti da mu odobri zajam. Problematično je što ti negativni poeni ostaju u evidenciji KSV-a i u slučaju da je došlo do otplate duga, pa se često dešava da građanin i posle sedam godina od regulisanja dugovanja i dalje trpi konsekvence - objasnio je bečki advokat.

Ozbiljne posledice

Posledice po naše ljude su veoma ozbiljne jer građanin pored toga što ne može da dođe do kredita ili auta, nije u situaciji ni da iznajmi stan na svoje ime, produži vizu ili dovede porodicu, za šta je sve potreban izvod iz KSV-a.

Perl kaže da je zahtev za brisanje crnih tačaka baziran na Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti jer banke nemaju pravo da od KSV-a potražuju informacije o potencijalnim klijentima i njihovim finansijskim stanjima, što advokati pismeno i predoče povereničkoj agenciji.

- Ljudi sa prostora Balkana ne znaju kome treba da se obrate, a često su finansijski blokirani godinama zbog nepoznavanja zakona i jezičke barijere pa nisu u stanju da se izbore za svoja prava, normalno funkcionisanje, život i rad.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online