Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.03.2019.
13:00
B. Cvetojević A

Srbi bez čekanja do novog pasoša

Broj zahteva za izdavanje novih putnih isprava povećao se i u konzularnim predstavništvima Srbije u Australiji. Razlog za to je što se navršilo deset godina od početka izdavanja biometrijskih pasoša, pa je samim tim počeo da ističe i rok važenja onih koji su izdati 2009. godine.

B. Cvetojević
Neće biti gužve: Zgrada Generalnog konzulata Srbije u Sidneju

Međutim, uprkos uvećanom broju zahteva, iz Amabasade Srbije u Kanberi i iz Generalnog konzulata u Sidneju uveravaju da nema razloga za žurbu jer zastoja u obradi pristiglih zahteva nema i sve se odvija uobičajenim tokom.

- Imamo neznatno uvećani broj zahteva za pasoše u odnosu na isti period prošle godine, ali daleko od toga da postoji bilo kakva gužva. Svi su dobrodošli da nas pozovu na telefon, da zakažu termin i da dođu lično u ambasadu radi predavanja zahteva - istakla je Mimica Radojević, prvi savetnik ambasadora Srbije u Australiji, uz napomenu da je poželjno da svi srpski državljani u Australiji poseduju pasoš Republike Srbije.

Treba istaći da srpski državljani koji žive u Kanberi treba da se obrate ambasadi, dok bi ljudi iz ostalih gradova trebalo da se jave konzulatu u Sidneju. Generalni konzul Srbije u ovom gradu Branko Radošević rekao je za "Vesti" da je povećani obim posla u ovom trenutku očekivan, ali da nije uzrokovao duže čekanje na obradu i dobijanje novog pasoša.

- U martu 2018. godine imali smo oko 35 zahteva, a sada ih je nešto više od 140. Iako je to čak četiri puta više, sve se odvija redovnim tokom i na dobijanje novog pasoša ne čeka se duže nego inače. To je sve očekivano, pošto sada počinju da ističu prvi biometrijski pasoši izdati pre deset godiona, a takođe imamo i određeni broj zahteva za prvi pasoš, pre svega za decu koja su rođena u poslednjih nekoliko godina - kaže Branko Radošević.

Iako razloga za žurbu nema, generalni konzul Srbije u Australiji preporučuje svim državljanima da najpre pozovu konzulat.

- Svi kojima je potrebna nova putna isprava trebalo bi da nas pozovu i zakažu termin, kako bi izbegli bilo kakvo čekanje. To se pogotovo odnosi na ljude koji žive u drugim gradovima, ali i za stanovnike Sidneja je bolje da se najave. Takođe, ceo proces je brži i zato što sada u bazi podataka Konzulata i Ministartstva unutrašnjih poslova postoje svi neophodni dokumenti, pa niko ne mora da čeka na njihovo izdavanje - podseća konzul Radošević.

Troškovi 105 dolara

Podsećamo sve državljane Srbije da troškovi izdavanja nove putne isprave iznose 105 australijskih dolara.

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Petar sanja Tokio
AUSTRALIJA K'o nekad u osam
AUSTRALIJA Čuo se i glas Srba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online