Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.03.2019.
10:00
D. V. - Vesti A

Znanje na dar neće ostati san!

Mitropolija australijsko-novozelandska objavila je na svom sajtu 3D video prezentaciju Koledža Svetog Save i zaintrigirala sve, ne samo Srbe koji su imali priliku da to vide. Najpre zato što je troipominutni video sjajno urađen i što je na najbolji način predstavljen jedinstveni projekat, koji se gradi u Sidneju, a na ponos i diku svih Srba širom sveta.

D. V.
Da se Srbi ponose: Maketa Koledža Svetog Save

Protojerej-stavrofor Rade Radan, sveštenik crkve Lazarice u Sidneju i član Upravnog odbora Koledža Svetog Save u izgradnji, prilikom posete Srbiji, u oktobru prošle godine, najavio je kraj radova i otvaranje Koledža za 2021. godinu, pa ga, najpre, pitamo kako radovi teku i može li se ostvariti planirano?

- To smo zacrtali i mislim da je ostvarivo - optimista je Rade Radan.

Prošlo je četiri meseca od poslednjeg razgovora za "Vesti" - šta se i koliko u međuvremenu uradilo?

- Mnogo toga se uradilo i mnogo je novca potrošeno - kaže Radan. - Važno je bilo uvesti vodu, struju... Zatim je trebalo izgraditi podzemne rezervoare, a sad valja izvoditi radove i na unutrašnjem i na spoljašnjem uređenju. Treba izgraditi i urediti i zelene površine, igrališta i parkiralište. Onda crkvu, toranj... Projekat je radila arhitekta Ljubica Bošnjak. Za uređivanje unutrašnjosti konsultovani su i ikonopisci Vlada Karanović i Veronika Đukanović, koji su radili na Hramu Svetog Save i na Manastiru Vavedenje. Urađena su idejna rešenja i na oživljavanju crteža angažovan je Zdravko Spasojević. Zbog toga sam krajem prošle godine i boravio u Beogradu...

D. V.
Vizionar: Protojerej -stavrofor Rade Radan

Ogroman je prazan prostor i bilo je neophodno da stručnjaci izrade projekte. Utisak je da su vrlo uspešna rešenja i tornja, i same kapele - crkve. Kako će to izgledati vidi se na 3D video prezentaciji, a Radan još pojašnjava:

- Primetili ste da su, recimo, sve učionice u staklu, da se ima utisak da ima ne samo puno svetlosti nego i vazduha. A to je sve tako projektovano i uradiće se da bi deca dok uče istovremeno uživala u prirodnom ambijentu.

Da li će biti sredstava i blagovremeno i onoliko koliko je potrebno da se sve što je zamišljeno i projektovano i uradi?

- Eh, pare su uvek problem, kad god za nešto treba, u društvu uopšte... - uzdiše Radan. - Mi na računu nemamo para pa da možemo nesmetano da radimo. Do sada je potrošeno više miliona dolara, a da bismo radove završili potrebno nam je još milion i po dolara. I sad moramo da krenemo u sakupljanje potrebnog novca. Zato smo i uradili 3D video prezentaciju, da bi darodavci znali za šta daju pare, šta mi to radimo i kako će na kraju sve to da izgleda. Biće svima jasnije kad vide šta je krajnji cilj. Imamo nekoliko izvora, ali ćemo pripremiti i poseban projekat za sakupljanje neophodnih sredstava. Konkretno ćemo definisati sve korake i po etapama i po vrednostima određenih radova.

Posle turbulentnih godina koje su izgubljene iz raznih razloga, otežavajućih za izvođenje radova i realizaciju projekta, ušlo se u normalan rad i kontinuiranu izgradnju, pa protojerej-stavrofor Rade Radan ne krije da je optimista da će se posao i završiti, kao što je na početku naglasio, do predviđenog roka i da će Koledž Svetog Save početi sa radom 2021 godine.

Ali, istovremeno naglašava da su i obaveze i odgovornost izuzetni i po završetku radova...

- Obrazovanje u celom svetu je u dubokoj krizi, ide se na zaglupljivanje umesto na prosvećivanje. Tako je i u Australiji, bez obzira da li se radi o javnim ili privatnim školama. Naš doprinos će se ogledati i u borbi protiv toga. Za naš narod i sve druge hrišćane biće od izuzetnog značaja kvalitetno obrazovanje i u duhovnom, nacionalnom i akademskom smislu. Ako ćete poveriti decu nekome, onda morate biti sigurni da će ta institucija i ispuniti obećanje i zadatak, kao i vaša očekivanja - ističe Rade Radan.

A kada imate ljude ovakvih uverenja i vizije, onda nema sumnje da će Koledž Svetog Save predstavljati jednu od najznačajnih obrazovnih i duhovnih institucija ne samo za srpsku zajednicu u Australiji.

D. V.
Duhovni vođa i pokretač: Vladika Siluan

Uverite se sami

Za sve one koji do sada nisu znali o čemu se radi ili nisu videli kako će izgledati Koledž Svetog Save, najbolje je da se u to uvere samo tako što će pogledati 3D prezentacju na sajtu http://soc.org.au.

Vladika ima i želju i ljubav

Njegovo preosveštenstvo vladika Siluan, australijsko-novozelandski episkop, na čelu je Upravnog odbora Koledža Svetog Save u izgradnji. Gotovo u svakoj prilici isticao je značaj ovog koledža i pozivao Srbe širom sveta da pomognu da se završi ova jedinstvena srpska obrazovna insitucija.

- Vladika poseduje nesalomivu želju i ljubav, vidi preku potrebu Srba i budućnost srpske zajednice - ističe protojerej-stavrofor Rade Radan nemerljiv doprinos vladike Siluana. - On i priča o koledžu i radi, okuplja sposobne i predane ljude ne bi li se uradilo sve što je potrebno. On je apsolutno na čelu ovog projekta, a ostali smo tu da radimo sve što od nas traži. Okuplja stručnjake, ne samo arhitekte već i ljude koji bi trealo da naprave školski, obrazovni program. A to nije jednostavno zato što mi naše đake moramo da pripremamo i akademski i duhovno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online