Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.11.2018.
10:00
D.Timarac A

Ponesi opanke i pokaži korake!

Ovog vikenda se u Srpskom kulturnom klubu "Sveti Sava" u sidnejskom Hokston parku, s početkom u 12 sati, održava manifestacija pod nazivom "Koloton". Ovaj folklorni festival, usko vezan za srpsku tradiciju u odrzavanju igre u kolu, imaće ove godine i takmičarski karakter, a najbolji igrači dobiće vredne nagrade.

D. Timarac
Predstavljanje publici: Članovi novoformiranog KUD "Svilen konac"

Organizator festivala Dragan Đorđević, inače koreograf Folklornog društva "Dušan Silni", koji ističe da će se na ovogodišnjem "Kolotonu" osloniti na bogato iskustvo sa sličnih manifestacija.

- Nije prvi put da organizujemo ovu vrstu takmičenja ovde u Hokston Parku, a organizovali smo ih i na drugim mestima, pre svega tamo gde sam radio kao koreograf. To kolsko igranje ima posebnu draž za igrače nakon njihovih zvaničnih nastupa po grupama. Kad se više igrača različitih grupa i starosne dobi uhvati u kolo, kreće prava čarolija. Tada ih je naročito milina gledati - kaže Đorđević.

I ove godine se očekuje dobar odziv takmičara, a i nagrade su primamljive...

- Odlučili smo se ovoga puta da najboljeg igrača, kojeg će odabrati poseban žiri stručnjaka, nagradimo "Zlatnim opancima" i novčanom nagradom od - hiljadu dolara. Drugoplasirani će dobiti "srebrne opanke" i 500 dolara, dok trećeg čeka nagrada u vidu "bronzanih opanaka" i 250 dolara. Biće i utešna nagrada za četvrto mesto, a to su tradicionalni srpski opanci - kaže Đorđević.

U nedelju u Hokston Parku učestvovaće i novoosnovano Kulturno-umetničko društvo "Svilen Konac" iz Sidneja, koje je nastalo početkom ove godine kao samostalna institucija, sa osnovnim ciljem da čuva i neguje srpsku kulturnu baštinu i predstavlja je kako australijskoj publici, tako i na ostalim meridijanima. "Svilen konac" namerava da okupi sve one koji žele da se kroz druženje, putovanja, igru i pesmu približe srpskoj kulturi, jeziku i folkloru.

- Prvenstveno želimo da kod mlađih naraštaja probudimo svest  o našim korenima i da otrgnemo od zaborava naše bogatstvo kulturno-umetničkog stavaralaštva kod celokupne srpske zajednice u Australiji - kaže Marko Krstović, koji je na čelu KUD "Svilen konac". - Mi ne treba da se stidimo ko smo i odakle smo, već da se ponosimo što smo Srbi i što imamo običaje i tradiciju, kao i što imamo ovakvo nematerijalno blago kakva je, nesumnjivo, srpska folklorna umetnost.

Krstović dodaje i da u okviru muzičke sekcije "Svilen konac" ima i etno sastav i mušku pevačku grupu.

- U folklornoj sekciji imamo tri ansambla koji su svrstani po uzrastu. Na predstojecem "Kolotonu", u festivalskom delu KUD "Svilen konac" će nastupiti sa ansamblom veterana, dok će takmičarski deo prepustiti mlađim kolegama - istakao je Marko Krstović.

Ponesite vaše opanke i pokažite nam korake - geslo je organizatora "Kolotona", koji pozivaju sve zainteresovane, bez obzira na uzrast, da im se pridruže u proslavi srpske kulture u nedelju u Hokston Parku.

Dobrodošli u "Svilen konac"

Novo Kulturno umetničko društvo "Svilen konac" otvoreno je za nove članove svih starosnih dobi.

- Svi zainteresovani su dobrodošli da nam se pridruže, bez obzira na godine. Probe našeg društva se održavaju svakog petka uveče u "Hills Start Education" centru, koji se nalazi na adresi 1 Celebration Drive, u sidnejskom naselju Bela Vista - poziva Marko Krstović iz KUD "Svilen konac".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online