Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.04.2017.
18:01
K. Marković - Vesti A

"Vesti" u Australiji: Heroje sačuvati od zaborava

Ovacijama i dugim aplauzima publika je u petak u Čandler društvenom centru u Kizborou, a dan kasnije i u Darebin kulturnom centru u Prestonu, nagradila sjajnu glumu Vesne Stanković, Ljiljane Blagojević, Kaline Kovačević i Mihaila Lađanskog. U Melburnu su gostovali hit komedijom "Sokin i Bosina" i monodramom "Milunka Savić".

K. Marković
Vesna Stanković sa publikom
K. Marković

Junaci predstave Zvezdara teatra podelili su zanimljivo iskustvo o odnosima mladog, potpuno neobičnog bračnog para u kojima su uloge muža i žene pomalo postavljene naopačke, žene kamiondžije i muža baletana. Smeh kulminira do usijanja, kada se na sceni pojave Ljilja i Vesna, u ulogama svekrve i tašte, koje odlučuju da "iznenada" doputuju deci u goste, kako bi kao svake mame rešile dečje bračne probleme.

Publika je uživala u bravurama Ljiljane Blagojević i Vesne Stanković, ali i Kaline i Mihaila koji su i sami na trenutke bili povedeni smehom.

Usledio je gromoglasni aplauz kojim su junaci predstave već bili nagrađivani širom Australije.
Nakon smeha, usledile su i suze, one iskrene. Vesna Stanković je monodramom "Milunka Savić" bila u misiji povratka u nepravedno zaboravljenu istoriju, na ženu heroja balkanskih ratova i Velikog rata, o kojoj se ni danas u otadžbini nedovoljna zna - Milunki Savić.

K. Marković
Ljilja Drljača

Suze same teku

- Suze su mi same tekle dok sam gledala predstavu. Daj Bože da ih imamo više. Punih 35 godina radila sam kao prosvetni radnik, ali ni u jednom programu nije se spomenulo ime Milunke Savić. O njoj sam saznala iz TV emisija o Soluncima. To je naš generacijski propust da moramo da se stidimo. Ali sve dođe na svoje. Hvala organizatoru Željku što nam je doveo ovu sjajnu predstavu - kaže nam Ljilja Drljača, penzionisani profesor srpskog jezika.

K. Marković
Milica Petković, Jelena i Nikolina Šipovac, Andreja i Đorđe Babić sa učiteljicama Nadom Miljanić i Nadom Milošević

Nakon predstave, Ljiljana Blagojević podsetila je na 15-godišnji jubilej od kako ovdašnji organizator kulturnih dešavanja Željko Gojković ovde dovodi neke od najboljih pozorišnih predstava.

- Za 15 godina bilo je preko 400 projekata, vi ste dokaz da će to da traje, jer bez publike nema pozorišta. Bližimo se kraju naše turneje po Australiji, vraćamo se u zavičaj, iako umorni, puni lepote divne zemlje u kojoj živite i vaših nasmejanih lica.

K. Marković
"Milunka" sa đacima srpske škole

Niko u sali pozorišne scene u Kizborou i sceni u Prestonu nije ostao ravnodušan. Bilo je tu i smeha i iskrenih suza, ponosa što je Srbija imala junakinju kao što je Milunka Savić, ali i zabrinutost zbog čega je ona neopravdano doživela zaborav, jer kako je Vesna Stanković poručila publici - da je Australija imala svoju Milunku Savić, svaki trg bi se po njoj zvao.

- Mi Srbi imamo najveći talenat na svetu da se odričemo svog, da prihvatamo tuđe i zaboravljamo svoje. Zato nam se sve i ovo dešava, upravo tako. Ovde sam došla sa misijom, ovo je predstava koju molim da vi nastavite - da pričate ovu priču, svojoj deci, unucima, komšijama, prijateljima... Mi nismo imali ovo gde da čitamo i učimo. Samo još neki istoričar i nešto malo u pozorištu čuva od zaborava - rekla je Vesna Stanković.

Među publikom u petak bili su i đaci srpske škole "Vuk Karadžić" iz Kizboroa sa učiteljicama Nadom Miljanić i Nadom Milošević.

- Drago mi je da su naši đaci mogli da prate predstavu, posmatrala sam ih koliko su se smejali i kikotali za vreme komedije, ali i koliko su bili tužni dok su slušali o sudbini Milunke Savić. Ovo je izuzetan događaj za našu decu, od kojih su neki prvi put bili u srpskom pozorištu - rekla nam je Nada Miljanić i podsetila da đaci srpskog jezika uče o srpskoj istoriji.

- Ono što smo pričali i učili u školi, deca su sada mogla i da dožive.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online