Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 13.12.2011.
08:00
Vestionline A

Zašto neke žene nikada ne mogu da dožive orgazam?

Psihogena anorgazmija je izraz za nesposobnost žene da doživi orgazam u bilo kakvom obliku s muškarcem. Ako je to slučaj, ona razloge za to treba da traži duboko u svojoj psihi.

Kada ne pomaže ni stimulacija klitorisa

Sve mi je nešto... ništa...

Kadar je reč o najekstremnijem obliku psihogene anorgazmije, pri postizanju orgazma ne pomaže ni stimuliranje klitorisa. Dakle, ni položaj kod koga žena bez problema dosegne svoj klitoris i može bez teškoća da ga stimuliše tokom penetracije.


Da ne bi bilo zabune, ovde nije reč o ženi kojoj je neprijatno i ne usuđuje se to da učini, nego o ženi koja to čini, a ipak ne uspe doživi vrhunac. Kod takve žene je reč o tome da ne zna da se dovoljno opusti, da ima psihičke kočnice i da u seksu s muškarcem ne uživa onako kako bi trebalo. Razlozi svakako nisu nešto površno, niti je to nešto što bi nastalo preko noći. To su ozbiljne teškoće, za šta uzroke treba tražiti u prošlosti takve žene.


Za nepostizanje orgazma često je kriv muškarac

Bez pažnje i nežnosti nema ni vriske ni radosti

Za nepostizanje ženskog orgazma često je kriv pre svega partner, koji svojoj dami ne pruža dovoljno pažnje, nežnosti i svega onoga što je neophodno za dobar seks. Loše iskustvo s jednim partnerom može se, naravno, podsvesno preneti u vezu s drugim, što znači da je postizanje orgazma već u startu osuđeno na neuspeh.


Jedan od snažnih razloga su i svađe i nezadovoljstvo izvan kreveta, koje se gomilaju i uzrokuju stres i loše raspoloženje, a to vodi do lošeg seksualnog života. Orgazmi su najprije ređi, a s vremenom u takvoj vezi potpuno izostanu.


Traume iz detinjstva

Čovjek nosi u sebi mnoge stvari iz svoje prošlosti. Ako je prošlost pojedinca na ovaj ili onaj način bila problematična i ostavila neke trajnije posledice, sadašnjost je svakako opterećena prošlošću, što je posebno vidljivo na našem seksualnom životu.

Na primer, mnoge žene su vrlo nesigurne u sebe i pate od kompleksa manje vrednosti. Ovde svakako može biti reč o lošim iskustvima s nekim bivšim ljubavnikom, koji je recimo na blesav način kritikovao njen spoljašnji izgled ili je segbi priuštio mlađu (atraktivniju) ljubavnicu i svojoj partnerki uzrokovao trajne psihičke posledice.


Može, takođe, da se radi i o takozvanom osećaju krivice prema majci, odnosno o podređenosti majci, što opet onemogućava normalan seksualni život zrele žene.


Podređenost majci

Žena koja pati zbog podređenosti majci ima velike teškoće u svom životu s partnerom. Izbegava ljubavne veze, opterećena je strahom od muškaraca i nepoverenjem u ljubav i seks. Prilikom odlučivanja na brak obično se u potpunosti podredi volji majke, u braku zanemaruje muža, dozvoljava majci da ga napada i ocrnjuje, a prilikom svakog spora sa suprugom beži nazad kući u mamin zagrljaj.

Slušaj mala, ako ti ja kažem da on nije za tebe, onda on nije za tebe!

Odatle i izraz “mamina ćerkica“, dakle žena koja bez savetovanja s majkom ne donosi nikakvu odluku, a bez razloga prema svom suprugu postaje hladna i prkosna. Zbog svega toga, naravno, dođe do anorgazmije, kada žena ne zna da uživa u seksu i više ne doživljava orgazme.

Majka takve žene ima, jasno, i sama loša iskustva sa suprotnim polom, pa svojoj ćerki u glavu usađuje samo najlošije stvari o muškarcima. A ako ćerka ipak počne da uživa i možda se prepusti ljubavi, muči je snažan osećaj krivice što se usuđuje da se usprotivi svojoj majci, a to je opet baca na početak.


Premala požuda za partnerom

Jedan od uzroka za psihogenu anorgazmiju je svakako i premala seksualna požuda za partnerom. Možda i zbog nepoverenja u njega ili naprosto zato jer se s godinama promenio, zanemario, počeo da pije i poklanja premalo pažnje i ponaša se egoistički, pre svega među čaršavima.
 

A nekad je krivac druga žena...

Možda se posle mnogih godina veza i uspavala jer je partneri nisu negovali, a možda je reč i o pritajenom lezbejstvu koje žena ceo život skriva u sebi i ne usuđuje se da prizna svoje stvarne želje.

A rešenje? Neophodno je što pre posetiti seksologa, odnosno stručnog savetnika za psihoterapiju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.12.2011. 04:33
Teško, dok god većina ljudi živi u fazonu: Neka intimne stvari ostanu intimne... A za sve postoji rešenje. Samo ako se ima volje.
Petak 13.01.2012. 10:10
samo iskrenost i otvoren razgovor...neznost..paznja..ljubav...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online