Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.03.2018.
02:30
Vestionline, nedeljnik rs A

Preboleti raskid je isto kao skinuti se sa droge

Oni koji neutešno pate zbog propale ljubavi možda za to imaju biološki razlog. Novo istraživanje mozga sugeriše da je prevladavanje ljubavnog bola slično borbi sa zavisnošću, piše Livescience. Studija je jedna od prvih koja istražuje mozak osoba koje su nedavno doživele ljubavni brodolom i imaju problema kako s time da se pomire.

pixabay.com
Pazite se posle raskida

Naučnici su utvrdili da muškarci i žene slomljenog srca, gledajući fotografije bivših partnera, aktiviraju regije u mozgu povezane s nagradom, zavisnošću, kontrolom osećanja, osećajem vezanosti i fizičkim bolom i tugom. 

Rezultati možda razjašnjavaju zašto je nekim ljudima teško da prebole prekid i zašto se, u nekim slučajevima, ljudi ponašaju ekstremno, uhode partnere, ubiju ih, počine samoubistvo.

- Romantična ljubav je zavisnost - kaže autorka studije Helen E. Fišer, biološki antropolog sa univerziteta Rutgers koja se bavi ljubavlju, prenosi Nedeljnik. 

- To je snažna, divna zavisnost kada sve ide dobro, ali prestrašna zavisnost kada stvari krenu loše."

Naučnici spekulišu da odgovor mozga na ljubavno odbijanje ima evolucijsku osnovu.

- Delovi mozga odgovorni za romantičnu ljubav nastali su pre puno miliona godina da bi se naši preci mogli fokusirati da, sa samo jednom osobom u isto vreme, počnu proces razmnožavanja - kaže Fišerova. 

- Kad je vaša ljubav odbijena, izgubili ste najveću nagradu u životu, a to je partner za stvaranje potomstva. Kad nas ostavi osoba koju još volimo, sistem mozga se aktivira na način da nam pokušava pomoći da vratimo voljenu osobu pa se na nju fokusiramo, čeznemo za njom i pokušavamo je opet pridobiti.

Svi učesnici studije bili su u vezi prosečno dve godine, a dva meseca su prošla od prekida. Na "Passionate Love Scale" meren je intenzitet njihovih osećanja. Pokazalo se da je gledanje slike bivše ljubavi stimulisalo regiju mozga koja je uključena u motivaciju i nagradu. Prethodne studije su pokazale da je to regija aktivna kod ludo zaljubljenih ljudi. 

Ima smisla, ako ste srećno ili nesrećno zaljubljeni, još ste zaljubljeni. Studija pokazuje da se aktiviraju i druge dve regije mozga koje su povezane s intenzivnom zavisnošću od kokaina i cigareta te je zabeležena pojačana aktivnost u regijama mozga odgovornim za fizički bol i tugu. 

Naučnici su došli i do nekih dobrih vesti u vezi sa onima koji su odbačeni, čini se da vreme leči bol. Što je više vremena prošlo od prekida, bilo je sve manje aktivnosti u regiji mozga povezanoj sa vezanošću. 

- Regije mozga uključene u regulaciju emocija, donošenje odluka i vrednovanje aktivirale su se kada su učesnici videli osobu koja ih je odbila. Ovo sugeriše da su ostavljeni učili iz prošlih romantičnih iskustava, vrednujući gubitak i dobitak te pronalazili načine kako da se nose sa situacijom - kaže Fišerova. 

Ono što je studija još utvrdila sugeriše da razgovor o proživljenom iskustvu, umesto tugovanju u tišini, pomaže i ima terapeutski učinak.

- Za mozak je zdravo o tome iskustvu pričati umesto se izgubiti u očaju i povlačiti se u sebe. O situaciji treba razmišljati aktivnije i raditi na tome kako se s njom nositi - savetuje Fišerova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online