Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.11.2016.
02:30
24sata.rs, Vestionline A

Zaboravljena polna bolest ponovo hara

Da li vam se dopao 15. vek? Šteta ako nije, jer sifilis sprema svoj povratak na "velika vrata". Prema novom izveštaju, objavljenom prošle nedelje od strane Centra za kontrolu bolesti, došlo je do neverovatnog porasta polno prenosivih bolesti kao što su klamidija i gonoreja, ali sifilis je na vodećoj poziciji sa neverovatnim porastom od 19 odsto tokom prošle godine. Ova bolest je najviše zahvatila mlade između 15 i 25 godina.

pixabay.com
Opreza nikad na odmet

Kao po običaju, stručnjaci su odmah pogledali stanje budžeta.

- Više od polovine državnih i lokalnih programa o polno prenosivim bolestima su iskusili smanjenje budžeta... a podrška zdravstvene infrastrukture je jedini način da sprečimo te bolesti - rekao je Džonatan Mermin, direktor Nacionalnog centra za HIV/AIDS, virus hepatitisa i polno prenosivih bolesti.

Međutim, postoje i druga objašnjenja. Neki stručnjaci su ukazali na "Tinder efekat", odnosno ideje koja je sve zastupljenija - da se preko ove društvene aplikacije pronalaze potpuno nepoznati partneri radi seksualnih odnosa. Istina je da su ranije generacije imale manje verovatnoće da upražnjavaju seks u svojim dvadesetim, od prethodnih generacija, koje su svoje prvo iskustvo doživele posle 15-te godine. Izgleda da generacije sve više imaju povremen seks, i to čak sa nepoznatim osobama.

Nensi Džo Sejls, je u svom članku za "Vanity Fair", pitala mlade ljude koja je razlika između Tindera i samog odlaska u bar.

"Možete razgovarati sa dve, tri devojke u baru i izabrati bolju, ili možete da prelistate par stotina ljudi dnevno - izbor je mnogo veći. Ako uspostavite dva ili tri kontakta nedeljno na Tinderu, šanse su, ako spavate sa svima, da imate seks sa 100 devojaka godišnje", rekao je jedan momak.

Zdravstvena fondacija AIDS (AHF) je 2015. postavila bilborde u Kaliforniji, na kojima je podsticala mlade koji koriste Tinder i Grindr da se testiraju na polno prenosive bolesti.

Problem sa povremenim seksom i seksom sa nepoznatom osobom ima dve strane: Velika je verovatnoća da ćete "smuvati" nešto, ali je veoma malo verovatno da možete obavestiti svoje bivše partnere ukoliko otkrijete da ste zaraženi. Teško da ćete ikada u životu ponovo sresti te osobe.

Što se tiče stope obolelih među mladim ženama, Kejt Himovic je na Menhetnovom institutu rekla: "Deca se mnogo više plaše trudnoće, nego ove bolesti". Zaista, to može biti jedan od razloga zbog čega trudnoća među tinejdžerima opada, a stopa polno prenosivh bolesti raste. Efekti polno prenosivih bolesti nisu zanemarljivi. Ako se bolest ne leči, 10-15 odsto žena sa klamidijom moglo bi da dobije zapaljenje "male karlice" što može dovesti do neplodnosti.

U međuvremenu, otkriveno je da su novi tragovi gonoreje otporni na antibiotike. Sifilis je teško otkriti, jer su njegovi simptomi slični sa mnogim drugim bolestima. Ako se ne leči, može se godinama zadržati u telu. U kasnim fazama sifilisa "mogu se oštetiti unutrašnji organi, uključujući mozak, nerve, srce, krvne sudove, jetru, kosti i zglobove".

Teško je ubediti mlade ljude da nisu nepobedivi, ali pretnja koja živi 500 godina bi mogla da pomogne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online