Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.10.2015.
02:30
mondo.rs A

Šta kada u spavaćoj sobi nešto ne štima?

Nije retko da se u braku ili vezi, partner odjednom "ohladi" kada je reč o seksu. Zašto do toga dolazi i kako rešiti problem?

lifestyle.xin.msn.com
Razgovor rešava mnoge stvari, važno je shvatiti u čemu leži srž problema

- Prvo što treba učiniti je - pokrenuti razgovor na tu temu. Seksualnost je veoma intimna sfera ličnosti i često je veoma teško pričati o njoj. Najčešće se javi otpor u odnosu na ovu temu i čovek po prvom impulsu pokušava da zaustavi dalje bavljenje time. Tako i jeste najčešći odgovor: "Sve je u redu, samo sam umoran", ili ono čuveno žensko, toliko već korišćeno i u filmovima: "Boli me glava", ali nedostatak seksualnih odnosa u paru svakako ukazuje na zastoj u vezi - kaže za Mondo psiholog i psihoterapeut Ivana Radovanović Novaković, i dodaje da partnerska psihoterapija u tom slučaju može da pomogne.

- Svesni smo kakvim ritmom živimo, koliko smo "spolja" u neprekidnoj borbi, dokazivanju, obezbeđivanju opstanka, društvenom pozicioniranju... Svesni smo da veoma često sve to "spolja" inficira i ono "unutra", te dolazimo kući glave pune svega onoga što je ostalo, iritiralo, obojilo ceo stresni radni dan i osećamo se iscrpljenim, teško se odvajamo od svega što smo tog dana doživeli na poslu, u saobraćaju, banci, prodavnici...

Preplavljeni smo, i fizički i mentalno daleko od opuštenosti i smirenosti, upravo onoga što je preduslov intimnosti. To je trenutak kada je neophodno osvestiti kontekst. Gde smo to sada i šta to gde smo znači za nas? Kontekst se promenio, nije to više "bojno polje", to je sada "sigurna luka" i oružje.

Društvene uloge i napetost možemo da ostavimo ispred vrata, unutra nam neće trebati. Unutra je polje u kojem imamo priliku da budemo autentični i povezani sa svojim partnerom, da doživimo bliskost i da dopustimo da ta bliskost neguje dušu koja je celog dana bila izložena agresiji spolja. To je zaista neprocenjiva prilika i za mentalno zdravlje je važno ne odreći se nje.

Partnerska intimnost je, dakle, veoma važan reparativni fenomen, kako za individue ponaosob, tako i za par u celini.

Kada govorimo o intimnosti mislimo najpre na atmosferu u partnerskoj relaciji koja znači autentičnost, iskrenost, ljubav, slobodu da se prepustimo, doživljaj sigurnosti, toplinu, prihvaćenost, poverenje, nežnost. Ovakva atmosfera je nešto što daje kvalitet i celovitost odnosu, a preduslov je lepog i kvalitetnog seksualnog života para.

Tako da, kada god imamo par sa zastojem u seksualnoj razmeni, najpre se pitamo kakva je intimna atmosfera tog partnerstva. Zastoj u seksualnosti je simptom zastoja u bliskosti partnera, što ne mora jednoznačno biti nedostatak ljubavi. Najčešće su i ljubav i bliskost prekriveni drugim sadržajima i nemaju ni priliku da se pojave u paru, i, što je jako često, usled nedostatka vremena i energije za bavljenje ovim temama, ovo postaje hronična slika partnerstva u kojoj nezadovoljstvo najpre tinja, a potom se razvija do eskalacije.

- Partnerska psihoterapija nalazi svoje mesto upravo u istraživanju psihološke pozadine zastoja, u osvešćivanju teškoće partnera da se odvoje od drugih životnih stimulusa i da se posvete bliskosti u paru, u razumevanju sopstvenog udela svakog od partnera u kreiranju i održavanju zastoja i konačno, nalaženju načina da se intimno polje partnerskog odnosa reparira i kreira na kvalitetan i za oba partnera zadovoljavajući način - objašnjava psihoterapeut.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online