Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Spas stigao kroz smetove

Čitaoci Humanitarnog mosta znaju za staricu Stanku Bakračević (81) iz Tušimlje podno Golije (opština Novi Pazar). Ona u zabitom planinskom selu živi sama, a prošle godine smo joj pomagali donacijama čitalaca "Vesti" iz raznih krajeva sveta. Zahvaljujući njima smo joj uveli struju, kupili televizor i stvorili bar podnošljive uslove za život u samoći.

D. N. Petrović
Radost i olakšanje: Dr Nedžad Kršić pored baka Stanke

Čim je ponovo Goliju prekrio sneg, baka Stanka je nezgodno pala i teško se povredila. Jedva je, nepomična, iz postelje uspela da dozove sestru Goru, izbeglicu iz Đakovice koja živi u kolektivnom smeštaju u Lešku na severu Kosova. A Gora je pozvala Hida Muratovića.

Oporavlja se

Pre objavljivanja ovog teksta iz Tušimlje nam se javila Stankina sestra Gora. Kaže da se Stanka oporavlja i da se nada da će se izvući. Na Goliji je još padao sneg, a Tušimlja je bila odsečena od ostalog sveta.

- Pomagaj Hido, zovi i "Vesti" ako treba, Stanka je na samrti, nema ko da joj pomogne... Iz bolnice u Novom Pazaru kažu da ne mogu da se probiju do sela i da čekaju da stane vejavica, bojim se biće kasno - jadala se Gora Muratoviću.

Pozvala je ona u pravi čas, jer se Hido baš spremao da poseti Stanku.

- Planirao sam čim se vreme prolepša, da pođem u Tušimlju i baka Stanki ponesem donaciju od 100 evra koju joj je poslao Marko, čitalac "Vesti" iz Austrije. Poslednji put video sam je u januaru, još je bila krepka. Morao sam brzo da reagujem, najpre sam pozvao gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca koji je obezbedio specijalno terensko vozilo i spojio me sa članovima humanitarne organizacije Otvorena ruka u kojoj je i puno mladih lekara. Brzo smo se našli, pošao je i član kabineta gradonačelnika Samir Lekić, organizovali i krenuli u Tušimlje, a u Raški smo pokupili i Stankinu sestru Goru - priča Muratović i naglašava da je probijanje do zavejane baka Stanke bilo teško.

D. N. Petrović
Humanisti su jači od prepreka

- Našli smo je u bunilu. Lekar Nedžad Kršić odmah joj je dao injekciju i infuziju, popila je i neophodne lekove, nasmešila nam se posle sat vremena i počela da govori. Kad se malo oporavila uručio sam joj Markovu donaciju, a potom, zajedno sa članovima Otvorene ruke, divnim momcima koji pomažu starima i bolesnima širom Sandžaka, iscepao i uneo drva. Baki Stanki smo ostavili svu potrebnu terapiju, zalihe namirnica, toplu garderobu i obećanje da ćemo, ako bude trebalo, ponovo doći - priča Muratović.

Kako kaže, zamolila ih je da pozdrave sve koji su joj pomogli, a posebno Marka iz Austrije.

- Sa njom je ostala sestra Gora, biće uz nju neko vreme, dok se ne oporavi i ponovo stane na noge. Skoro će proleće, pa će baka Stanki i svim starima i nemoćnima u ovom kraju koji žive sami bar malo biti lakše - naglašava Muratović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.



 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Da baka i deca ne gladuju
HUMANITARNI MOST Sad znaju da nisu same
HUMANITARNI MOST Neumorni u humanosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online