Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Olakšali život, ulepšali starost

Posle našeg teksta o siromašnoj baki Radomirki - Radi Popović (78) iz zabitog sela Otes na Rogozni, koja godinama živi sama, bez ikakvih primanja i ikog svog, a od imovine poseduje samo četiri kokoške, psa Mikija i mačka Belog, više dobrih ljudi iz Srbije i dijaspore izrazilo je želju da pomogne ovoj usamljenoj i bolesnoj starici.

D. N. Petrović
Obradovao usamljenu baku: Hido Muratović sa Radom Popović

Uprkos čestim majskim kišama i lošim putevima, koji onemogućavaju izlaz na zapostavljenu planinu, uz mnogo pešačenja i dosta napora, do Otesa i bake Rade uspeo je da se probije naš saradnik i poznati humanitarac Hido Muratović, i to ne praznih ruku. Poneo je: brašno, šećer, kafu, ulje i druge najneophodnije namirnice, sredstva za higijenu, najpotrebnije lekove i 150 evra koje su joj poslali čitaoci "Vesti".

- Pomogle su mi Radine komšije koje su me srele na polovini puta. Baka se mnogo obradovala poklonima, najviše kafi, a još više poseti, jer retko ima priliku da sretne ljude i sa njima popriča. Čim se vreme prolepša, ponovo idem na Rogoznu, da baku posetim i da zajedno popijemo kafu, ali i da joj ponesem televizor i radio-aprat koji joj mnogo nedostaju. Već sam ih nabavio i vrlo brzo ću je ponovo obradovati. Stići će, nadam se i neka donacija za frižider - ističe Muratović.

Stigao i prilog iz Melburna

Tokom posete reportera "Vesti" baki Radomirki, posredstvom naše sidnejske Redakcije stigao je novi dar plemenite Ljubice Tintor iz Melburna uz toplo pismo u kome između ostalog piše:
"Šaljem skromnih 100 dolara baki Radomirki - Radi Popović u nadi da će bar malo ublažiti njenu patnju i bol. Šaljem joj i svu pozitivnu energiju i molitvene misli iz dalekog Melburna."
Novi prilog svakako je prilika da uskoro ponovo posetimo staricu Radu i pored novca uručimo i dobre želje plemenite Ljubice koja je mislila na nju. Naravno, tom prilikom i verno zabeležimo sve što bude poručila svojoj dobročiniteljki iz daleka, o čemu ćemo pisati u jednom od narednih izdanja našeg lista.

Po 50 evra baki Radomirki poslali su Mirjana Perić iz Švedske, Emir Muratović iz Austrije i Sefat Bronja iz Nemačke. Reč je o višegodišnjim donatorima koji su, osim baki Radomirki, pomoć poslali i drugim ljudima u nevolji, u ovom kraju, ali i u drugim delovima Srbije. Ukupno 150 evra koje je dobila baka će čuvati za lekove i odlazak lekaru u Novi Pazar. Pomoć je najavilo još nekoliko čitalaca "Vesti" iz Nemačke, Švajcarske i Australije.

- Hvala svima koji su mi pomogli i koji se interesuju za mene i moje zdravlje. Pozdravite ih i prenesite im moju veliku zahvalnost i poštovanje, olakšali su mi život i ulepšali starost - ističe baka Radomirka.

Država zakazala

Humanitarac Hido Muratović ogorčen je na opštine Novi Pazar, Sjenica i Tutin, ali i na državu, jer ništa ne čine da pomognu bolesnim i usamljenim starcima na Goliji, Rogozni i Pešteru. Čak i oni koji su za to plaćeni retko ili gotovo nikada ne navraćaju u zabita sela, pa se dešava da starci ostanu bez hleba, vode i lekova. Neretko i preminu, a da za to niko i ne zna.
- Ne bi za državu bio nikakav trošak da ih bar dva puta mesečno posete socijalni radnik i medicinski tehničar, da im ponesu brašna i lekova, da vide šta rade i u kakvom su stanju i da ih, ako se za to ukaže potreba, prebace u bolnicu. Nažalost, za mnoge druge manje važnije stvari država ima i sluha i para, a za ove nevoljnike navodno nema - ističe Muratović.

Nažalost, nije se udavala, nema poroda, nema penziju i ne može ništa da radi. Ima starijeg i nepokretnog brata u Pančevu i teško bolesnu sestru u Kragujevcu. Kako kaže, godinama ih nije videla i ne zna da li će ih više ikada videti. Zaboravila je kada je poslednji put "sišla" u Novi Pazar do koga, pošto nema autobusa i drugog prevoza, mora pešice ili nekim terenskim vozilom.

- Da nije dobrih komšija iz Otesa i susednih sela, kojim mi često donesu hleb i mleko i pred zimu mi spreme drva, teško da bi opstala na opusteloj Rogozni sa koje se, zbog bespuća i siromaštva, odselilo čak 80 odsto stanovništva. Na planini su uglavnom ostali onemoćali starci, mnogi kao ja nemaju nikoga svoga. Moramo se boriti dok god nas noge služe i ne pozove onaj "odozgo", do tada, svaka pomoć nam je dobrodošla - priča Radomirka.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Od sreće zaplakala
HUMANITARNI MOST Ima samo jednu želju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online