Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Vatra uzela sve do kašike

U požaru koji je u noći između 13. i 14. avgusta zahvatio dom Mithata Trtovca, iz zabitog sela Šaronje na Pešteru, izgorelo je sve što je ova siromašna porodica poslednjih godina u muci sticala.

D. N. Petrović
Ništa nije ostalo: Porodica Trtovac na zgarištu

Od njihove brvnare ostalo je samo zgarište, jedino što su uspeli da spasu je krava koja je bila u štali nedaleko od kuće. Samo pukom srećom i prisebnošću, 39-godišnji Mithat, njegova supruga 37-godišnja Igbala i njihovo troje dece 13-godišnja Saira, 11-godišnji Sanel i devetogodišnji Samer uspeli su da se, u poslednjem trenutku, suznih očiju i pluća punih dima, izvuku iz vatrene stihije i spasu svoje živote.

Trenutno su smešteni u jednom improvizovanom sobičku kod komšije, u izgoreloj kući ostalo im je celokupno pokućstvo, odeća, obuća, knjige, sveske i 500 evra ušteđevine koju su imali.

- Vatra je buknula iznenada, deca su spavala, a ja sam, srećom, bio još budan, nismo imali vremena da iznesemo ni kašiku, sve je za tren oka nestalo u vatrenoj stihiji. Ostali smo na poljani i bez igde ičega. Hvala Bogu da smo decu sačuvali, a ostalo kako bude - kaže glava porodice Mithat Trtovac i sležući ramenima naglašava da ne zna šta mu je dalje činiti.

D. N. Petrović
Privremeni smeštaj: Komšija ustupio sobu unesrećenima

Kontakt adresa

Svi plemeniti ljudi koji žele da kontaktiraju porodicu Trtovac mogu to da učine posredstvom telefona +381 62 153 88 53 ili na adresu: Mithat Trtovac, selo Šaronje, 36320 Tutin, Srbija. Kao uvek, i "Vesti" su vam na usluzi: +381 11 31 93 771.

- Komšije su nas privremeno smestile u jednoj baraci gde nema ni vode, ni struje i gde nećemo moći da čekamo zimu. Spavamo na podu i najviše nam nedostaje šporet, ni čaj nemamo gde da skuvamo, deca će uskoro u školu, ne znam da li ćemo moći da ih obučemo i spremimo do 1. septembra - jada se Igbala Trtovac i naglašava da su o njihovoj nevolji obavešteni nadležni u opštini Tutin, ali da ih još niko nije posetio, niti ponudio pomoć.

- Zvali smo humanitarca iz Novog Pazara Hida Muratovića i zamoli ga da, uz pomoć medija, pozove sve dobe ljude, koji to mogu i hoće, da nam pomognu. Sve nam je potrebno: šporet, kreveti, posteljina, hrana, odeća, obuća, knjige, sveske, đački pribor.... Očekujemo i pomoć komšija s Peštera, ako prikupimo dovoljno novca, sazidali bismo bar sobicu u kojoj bismo mogli da sačekamo i prezimimo surovu peštersku zimu - dodaje Igbala.

- Čuvali smo moje knjige za Sanela, a Sanelove za Samera, sve je izgorelo, izgorele su mi i naočare za vid bez kojih ne mogu da čitam i pišem, a novca da kupim druge nemamo - tužno priča Saira Trtovac, Mithatovo i Igbalino najstarije dete.

- Ne smemo ovu porodicu ostaviti u beznađu, za koji dan poneću im nešto namirnica, odeće, obuće i svezaka, planiram da im uz pomoć dobrotvora iz Novog Pazara nabavim šporet i nekoliko kreveta, a potom ćemo pokrenuti akciju za izgradnju kuće, male i skromne u kojoj će moći da prezime zimu, očekujem da će se, kao mnogo puta do sada, uključiti i naša dijaspora, zato ovom prilikom pozivam sve dobre ljude "od Beča, preko Minhena, pa sve do Njujorka i Sidneja" da nam pomognu - ističe Muratović, koji je odmah donaciju našeg čitaoca i stalnog donatora Miloša iz Sidneja od 350 australijskih dolara, namenjenu baš ovom humanitarcu da pomogne ljudima u nesreći, odmah predao porodici Trtovac, uz reči: "Hvala ti, Miloše, gde čuo i ne čuo, poslao si u pravi čas..."

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Praznike obeležili dobrotom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online