Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 10.05.2016.
12:00
B. Grujić - Vesti - Foto: B. Grujić A

Srce nam još lupa od sreće

Ni bogatstvo, a ni sreća ne postaju manji ako ih podelite s nekim drugim. To najbolje pokazuje nesvakidašnji gest naših humanih čitalaca 61-godišnje Ljiljane rodom iz Žarkova i 68-godišnjeg Živote Stanojlovića, poreklom s Umke, dijasporaca koji više od četiri decenije rade i žive u Nemačkoj i njihova odluka da na Vaskrs poklone svoj plac od 13 ari u vojvođanskom naselju Čurug jednoj višečlanoj srpskoj porodici iz otadžbine.

B. Grujić
Ne bojimo se rada: Porodica Večanski na poklonjenom placu

Sreća se osmehnula bračnom paru Večanski iz Gospođinaca, 29-godišnjem Milanu i njegovoj supruzi Oliveri, koji još ne mogu da veruju da će posle niza podstanarskih godina možda već ove jeseni imati svoj krov nad glavom. Njihove preslatke ćerkice, 13-godišnja Ivona, dve godine mlađa Bojana i trogodišnji sin Stefan, nisu skidali osmeh sa ozarenih dečjih lica, kada su im ovi plemeniti penzioneri Ljiljana i Života, zvanično uručili sve neophodne papire o vlasništvu placa u Vojvođanskoj ulici broj 5 u Čurugu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Bili smo u velikoj dilemi, jer je više porodica iz okolnih mesta bilo u konkurenciji za dodelu placa i žao mi je što on nikako ne može da se podeli na dva dela, jer nam je još jedna familija iz Novog Sada, baš prirasla srcu. Ipak, odlučili smo se za Večanske, oni su se prvi i javili, a eto još simbolike, oni i sada u Gospođincima žive u podstanarskom stanu koji je isto u Vojvođanskoj ulici, baš kao što se i naš plac u Čurugu nalazi u istoimenoj ulici, a kupljen je sredinom devedesetih godina. Suprug i ja smo imali nameru da se vratimo u Srbiju i da baš tu sagradimo kuću za nas, Života obožava da peca, kako je Tisa veoma blizu, ovo je bilo idealno mesto... Međutim, odlučili smo da plac poklonimo, uz saglasnost našeg sina i ćerke, a prst sudbine upro je u pravcu porodice Večanski - istakla je Ljiljana Stanojlović, koja je o životu u tuđini samo kratko rekla: "Znamo kako je nemati i kako je teško raditi i zaraditi... Neka drugima bude bar malo lakše nego nama...".

Zahvalnica

Porodica Stanojlović koja je poklonila svoj plac, od 1972. živi i radi u Nemačkoj, u predgrađu Štutgarta, u gradiću Dicingenu. Života je bio vozač kamiona, a njegova supruga grafičar po struci. Sada su oboje u penziji i kako su naglasili, punog srca, kao da poklanjaju svojoj deci, plac su ustupili petočlanoj familiji Večanski. U ime Humanitarnog mosta bračnom paru Stanojlović uručili smo zahvalnicu za ovaj lep i human gest.

- Bili smo presrećni kada smo čuli radosnu vest, ali nikome je nismo rekli sve dok se nije potpisao ugovor o poklonu. Nismo verovali da se to nama dešava, nikada u životu nismo dobili ništa, čak ni na lutriji, ovo je takav poklon da nam još srca lupaju od radosti... Drago nam je što na svetu postoje humani ljudi poput Stanojlovića, kojima smo beskrajno zahvalni. Pomisao da ćemo možda na jesen imati krov nad glavom zvuči neverovatno, ali znam da kad narednih dana razapnem šator na placu, biću svoj na svome - uzbuđeno kaže Milan Večanski, čovek koji je završio srednju školu za bogoslova, ali život mu je namenio ulogu radnika na privatnom poljoprivrednom gazdinstvu.

Prve donacije

Istovremeno petočlanoj siromašnoj familiji Večanski, u kojoj je samo otac Milan zaposlen, uručena je i donacija u iznosu 300 evra koje im je uz velike pozdrave poslao anonimni donator S. P. iz Bad Homburga, kao i dar od 50 evra Dragane Stanojlović, ćerke Ljiljane i Živote Stanojlovića, uz želje da što pre izgrade svoj dom. Ovaj novac nije dovoljan za buduću kuću, ali je simboličan početak i ujedno apel svim humanim ljudima da se uključe i pomognu u akciji jednoj siromašnoj i poštenoj porodici.

- Plac je na idealnom mestu, sa lepim pogledom, u mirnoj ulici, na pet minuta hoda od centra sela, a prve komšije su nam poželele dobrodošlicu. Biće prostora za malu bašticu i dvorište, kojem se najviše raduju dečica jer će najzad imati kutak za igru - dodala je stidljivo Olivera Večanski, frizerka bez zaposlenja.

- Jedini uslov je da već sledećeg proleća, svratimo u goste i prespavamo jednu noć u novoizgrađenoj kući - poručila je s osmehom Ljiljana Stanojlović, ističući još jednom zadovoljstvo što je izbor porodice pao baš na Milana, Oliveru, Ivonu, Bojanu i Stefana Večanski...

Veselje i u Novom Sadu

- U našoj sreći, pogotovo što to nije čest slučaj, učestvovali su i javni beležnik Miroslav Obradović i advokat Nemanja Slavković iz Novog Sada gde smo zajedno sa donatorima Stanojlovićima potpisali ugovor o poklonu i prenosu placa. Novi vlasnici placa su sada moja supruga Olivera i ja - ističe Milan Večanski koji se zahvalio i "Vestima" na uspešno obavljenoj akciji.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ne bojimo se rada!
HUMANITARNI MOST Ivonin osmeh kaže sve
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online