Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 10.10.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: M. Karović A

Jelena više nije sama

Naš čitalac i donator, Žarko Šuvakov iz Stokholma nije zaboravio na obećanje koje je nam je dao početkom avgusta kada je na prvoj humanitarnoj aukciji "Vesti" kupio akvarel akademske slikarke Ljubice Radović, i novac iz Švedske uputio na adresu devojčice čija je sudbina uzburkala celi region.

Ispunio obećanje: Žarko Šuvakov u "Vestima"

Obećao je da će doći u srpsku prestonicu po sliku koju je takođe darovala Humanitarnom mostu poznata beogradska umetnica, ali i da će se i dalje brinuti za lepšu budućnost odlične učenice Jelene Avramović, koja je krenula u veliki svet sama, bez roditelja, sa samo deset godina...

- Akvarelu "Avine igre" obradovaće se i moja ćerka i moj sin. Već smo našli mesto gde će ovaj umetnički rad krasiti naš dom u Švedskoj, ali i istovremeno nas stalno podsećati na malu Jelenu. Želeo bih da se moja deca upoznaju prilikom sledećeg dolaska u otadžbinu sa Jelenom čijoj se hrabrosti zaista divim. I da postanu prijatelji koji će se dopisivati i družiti - rekao nam je Žarko Šuvakov, rođen u Vrbasu, pre 57 godina, koji radi kao projektant na švedskim železnicama.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Da je ovih nekoliko meseci mislio na devojčicu iz Brodareva pokazao je i lepim gestom kada je iz Beograda uputio poklon-paket Jeleni, pun garderobe, slatkiša i školskog pribora, ali i stupio u direktan kontakt sa porodicom Avramović.

U životu Jelene Avramović, usamljene 13-godišnje devojčice iz sela Šćepanica, sa planine Jadovnik, koja živi sama, kao najmlađa podstanarka Srbije u maloj sobi od 15 kvadrata u Brodarevu, a kako bi bila bliže školi, desile su se velike promene. Danas je u skromnoj Jeleninoj sobici, za koju njeni roditelji mesečno odvajaju 40 evra, mnogo veselije, iako se zima približava.

Više neće sama ložiti vatru, spavati u mraku kao preplašena prica, a jutrom žuriti u školu, gde nema mnogo prijatelja među vršnjacima. Ovih dana u podstanarsku sobu uselili se i njen otac Blagoje, bivši domar osnovne škole u Stranjanima na koju je stavljen katanac, i njen desetogodišnji brat Goran Avramović koji je bio poslednji đak ove škole. Uskoro će im se pridružiti i majka, tako će i selo Šćepanica ostati bez svojih poslednjih stanovnika.

- Žalosno, ali je tako. Zakantačio sam vrata na zgradi osnovne škole u Stranjanima. Ne boli me duša što sam ostao bez posla, samo se pitam ko će ih i kad ponovo otvoriti i hoće li više ikada i jedan đak s torbom na leđima proći kroz njih... Ovim selima odavno je presuđeno. U većini kuća živi po jedno, u ponekoj po dvoje starih, nemoćnih. U zaseoku Šćepanica, u kojem živim, moja kuća je jedina, sada kada je i mi napustimo, ostaće samo snegovi i vukovi... - tužno kaže Blagoje, bivši domar škole.

Kucaju gosti

Dolasku oca Blagoja i brata Gorana najviše se obradovala Jelena. 

Osmeh kaže sve: Jelena sa ocem Blagojem Avramovićem

Sada će u iznajmljenoj sobici i u dvorištu u Brodarevu sve odzvanjati od graje, igre i nestašluka, radosti, petica... 

Od sada će njih četvoro dočekivati i najavljene i nenajavljene goste. Dobri ljudi koji će uskoro pokucati na njihova vrata zovu se Ljubica Radović, beogradska slikarka, i Nikola Simić, predsednik beogradskog Udruženja konobara. Sa sobom nose veliko srce, pridružite im se.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Vukašinu, s ljubavlju
HUMANITARNI MOST Koncert za malu Sofiju
HUMANITARNI MOST Bravo Marina, Ana i Esma!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online