Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 16.03.2015.
12:00
J. Arsenović - Vesti - Foto: Vesti A

Velika dela, veliko srce, veliko hvala, Arno

"Velika je čast za nas, Arno Gujon, što ćemo te uskoro i zvanično smatrati našim! A da nisi samo Francuz, već i naš, to odavno znaju mnogi od nas."

Vesti
Rado viđen gost: Mališani sa Kosmeta

Ovako glasi samo jedna u nizu poruka podrške koje su Srbi u matici i dijaspori uputili 29-godišnjem Francuzu, nakon saznanja da Arno nailazi na gomilu administrativnih problema u pokušaju da dobije stalno nastanjenje i državljanstvo Republike Srbije.

Da se ne radi o običnom mladom čoveku govori nam životna matrica Francuza koji se još u detinjstvu zainteresovao za istoriju i kroz priče svog oca i dece naslušao o istorijskom prijateljstvu srpskog i francuskog naroda. Zadojen patrijarhalnim vaspitanjem i tradicionalnim vrednostima, nije teško spoznati koliko je Arno bio zbunjen neprijatnim saznanjem da se 1999. njegova otadžbina pridružila NATO agresiji na Jugoslaviju. I pored do tada neviđene ostrašćenosti francuskih medija koji su Srbe pominjali samo u lošem kontekstu, Arno odlučuje da krene u humanitarnu misiju i 2004. sa bratom i prijateljima dovozi prvi konvoj pomoći kosovskim Srbima.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Pristizala su i priznanja: od Medalje kralja Stefana Dečanskog Raško-prizrenske eparhije do Najplemenitijeg podviga godine. Prepoznaju ga kao obrazovanog mladog čoveka koji se sa neverovatnom ozbiljnošću prihvatio posla iz ličnog ubeđenja i ljubavi prema jednom prokazanom narodu. Naučio je srpski jezik gotovo bez akcenta, a sudbina mu poklanja i ljubav života Ivanu - Srpkinju iz Francuske! Mladi par u aprilu čeka rođenje prvog deteta. Verili su se 2012. u Gračanici, a nakon bračnih zaveta žive u Beogradu. U nastojanju da regularno ispuni uslov za stalno boravište i državljanstvo, Arno prolazi kroz tradicionalno srpsko maltretiranje po šalterima. Zahvaljujući medijima, njegov problem je došao do ministra policije, pa će Vlada Srbije uskoro odlučivati da mu se dodeli srpsko državljanstvo. Prečicom - na osnovu zasluga.

- Bio sam veoma iznenađen odjekom ove vesti u srpskoj javnosti. Dobijao sam na stotine poruka podrške građana Srbije, ali i od Srba iz inostranstva. Neki su mi se čak obratili sa željom da mi pomognu u rešavanju mojih administrativnih problema. Mnogi su mi pisali kako su oduševljeni što ću zvanično postati "naš" iako se u srcu odavno osećam kao među svojima u Srbiji. Svima njima sam veoma zahvalan - ne skriva Gujon oduševljenje zbog solidarnosti koju mu na svakom koraku iskazuje srpski narod u kojem se pronašao, istovremeno se ne odričući svojih Francuza.

Poruke podrške

"Vestima", koje su među prvima pisale o Francuzu, javio se beogradski advokat Miodrag Žugić koji je, uz poruku da je to najmanje što može kao pripadnik srpskog naroda da učini, Arnou nudi besplatne pravne usluge, znajući kakve ga sve još administrativne peripetije čekaju. Dobro će ovom humanitarcu doći i pravni saveti, ali i usluga koju mu je, takođe preko našeg lista, ponudio naš čitalac iz Beča, građevinski investitor Rajko Taborin. Ovaj uspešni poslovni čovek, koji se već godinama bavi i humanitarnim radom, spreman je da mladom bračnom paru, koji sada živi kao podstanar u Beogradu, ponudi izuzetno povoljne uslove kupovine stana - kreditiranje 60 odsto vrednosti nekretnine bez kamate.

Milion evra pomoći

Za deset godina Gujon sa svojom humanitarnom organizacijom Solidarnost za Kosovo uspeva da sakupi više od milion evra pomoći. Da obnovi škole, organizuje letovanje, nabavi ogrev, knjige, hranu, igračke za najizolovaniju decu u Evropi - srpske mališane u enklavama na Kosovu. Ovih dana radi novi projekat za enklavu Novo Brdo na Kosovu.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Francuska pomoć osnovcima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online