Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 23.02.2015.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Četiri žene u crnini

U velikom požaru, koji je 8. februara ove godine zahvatio radničke barake na poluostrvu Jamal u Sibiru, stradala se šestorica Srba, radnika beogradskog "Velestroja", među njima i 55-godišnji Slaviša Kadić, električar iz Leška kod Leposavića, na severu Kosova. Slaviša se ugušio, a potom i izgoreo dok je hrabro, ne razmišljajući o svom životu, iz vatrene stihije izvlačio svoje mlađe kolege.

Kako dalje bez hranioca: Radunka Kadić sa ćerkama

Iza Slaviše u Lešku su ostale supruga Radunka Kadić i ćerke Mirjana, diplomirani inženjer poljoprivrede, Milena, diplomirani psiholog, i Anđela, učenica drugog razreda medicinske škole, od kojih nijedna nije zaposlena. Svojom teškom mukom zarađenom platom, koju je sa zakašnjenjem primao, Slaviša je hranio i ostarele roditelje u zaseoku Kadići podno Kopaonika.

Slaviša Kadić sa ćerkama

- Još čekamo da Slavišu identifikuju, iz Beograda je krenula njegova DNK u Rusiju kako bi se zvanično utvrdilo da je nastradala osoba zaista naš hranilac. Hoćemo da ga ovde u Lešku sahranimo, da mu zapalimo sveću i pomolimo se za njegovu dušu. Bio je dobar čovek i divan otac i suprug, ko zna da li je išta od njega ostalo. Ne znamo ni kada će biti sahrana i to iščekivanje danima nas ubija, još ne verujemo da smo ga zauvek izgubili i da nam se više neće vratiti - priča plačući supruga Radunka i dok očekuje ostatke svog supruga i hranioca porodice, sa komšijama, rođacima i prijateljima, koji ih svakodnevno posećuju i teše, pravi planove kako da sa tri ćerke i ostarelim svekrom i svekrvom nastavi život i preživi.

Poslednja fotografija

"Naš tata se mučio zbog nas, a mi smo mu se oduživale peticama i desetkama, bio je na odmoru ovde u Lešku i otišao je samo nedelju dana pre tragedije, dan pre smrti poslao nam je sliku sa kolegom i poruku da je dobro i da se, kad ponovo dođe, više neće vraćati u Rusiju. Herojski je izgubio život i zbog toga smo još ponosnije na njega, borićemo se zbog nas i zbog njega. Preživljavamo teške trenutke, biće još teže i svaka pomoć nam je dobrodošla", ističe Slavišina najstarija ćerka Mirjana i naglašava da bi, iako je diplomirani agronom, radila bilo kakav posao.

- Teško nam je jer je Slaviša zbog nas otišao tamo na kraj sveta, radio je i na minus 50 stepeni, smrzavao se samo da bi decu školovao i da bi Mirjanu, Milenu i Anđelu izveo na put. Kucao je na mnoga vrata u Raški, Leposaviću, Lešku i na Kopaoniku, dva puta ostajao bez posla, ugasile se firme, posle molio za posao i pristajao na najmizerniju platu... Iako je bio vrstan majstor, niko nije hteo da ga zaposli, a po partijskoj i rođačkoj liniji zapošljavano je po četvoro-petoro iz jedne kuće - ogorčeno priča supruga Radunka i naglašava da je posle Slavišine smrti porodica ostala bez najosnovnijih uslova za život.

- Nijedna od nas četiri ne radi, nemamo drugih primanja, kuća nam je i bukvalno bez dinara, i da nije komšija i prijatelja, ne znam ni kako bismo sahranili Slavišu, kako ćemo mu spomenik podići i redove odrediti... Ne znam ni kako ćemo dalje, kad bi se bar jedna od nas četiri zaposlila, imali bismo bar za hleb i najosnovnije namirnice. Posećivao nas je predsednik opštine Leposavić Dragan Jablanović, predočile smo mu našu tešku situaciju, obećao je da će nam pomoći, javljali su nam se i neki dobri ljudi iz Beograda i drugih gradova Srbije, ganula ih je naša muka i zla sudbina, ali pomoći još nema, ne zameramo im, mnogo je u Srbiji bede, mnogi su, kao i naš Slaviša, morali trbuhom za kruhom na Jamal i još dalje u Jakutiju i na Čukotu - kaže Radunka.

- Bilo je nekih inicijativa da se ovde u Lešku organizuju meštani i pomognu Kadićima, možda će nešto i biti preduzeto posle sahrane, ali siromašan je ovde narod, bivše rudarsko mesto, svi teško živimo - kaže komšinica Vesna Čukić. - Kadići su časna, skromna i radna porodica, dok je Slaviša bio živ i dok su imale hranioca, njegovoj porodici nije bila potrebna nikakva pomoć, sad su u nevolji i moramo im pomoći. Apelujem na sve naše zemljake u Srbiji i dijaspori da im u ovim za njih najtežim trenucima pomognu - poručuje Milutin Stefanović, predsednik Mesne zajednice Lešak.

Vesti
Dan uoči smrti: Slaviša Kadić sa mlađim kolegom

U porodici Kadić ističu da je Slaviša legalno otišao u Rusiju. Iako su mu zbog pada rublje smanjili platu za trećinu, on pristao da nakon odmora ponovo ode na Jamal. Nije imao izbora, moralo je od nečega da se živi.

- Za smrt supruga čula sam od nepoznate žene iz njegove firme. Pozvala nas je i kratko ćerki Mileni rekla: "Primite moje saučešće, tata vam je poginuo". Zar se tako detetu javlja o smrti najrođenijeg, Milena se umalo nije onesvestila - pita Radunka Kadić.

Kontakt adresa

Ukoliko možete pomoći ovoj porodici, njihova adresa je: Radunka Kadić, Lešak bb. Leposavić, poštanski broj 38219. Direktan kontakt možete da ostvarite i posredstvom fiksnog telefona: 00381 28 400 298 ili mobilnog: 00381 64 477 59 33. Kao uvek, i "Vesti" su vam na usluzi: 00381 31 93 771 ili 00381 11 31 93 773.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online