Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 23.10.2014.
12:00
Z. Marjanović - Vesti - Foto: Z. Marjanović A

Baka prvi put u životu jela banane

Ima sela u Srbiji u kojima se godinama ništa ne menja, osim što je u njima sve manje stanovnika i to mahom onih koji su na zalasku života. Oni tu bitišu ostavljeni i bolesni uglavnom prebirajući po sećanjima jer za nadanja više nemaju vremena.

Gazi devetu deceniju: Živka Popović
 

Jedno od takvih sela jeste i planinsko selo Tmava koje se nalazi između Blaca i Kuršumlije, a Živka Popović koja je o Tomindanu uhvatila 82. godinu života je primer žene koja ne može da se seti, kako kaže, ama baš ničeg lepog što joj se dešavalo u životu, pa čak ni rođenja ćerke koja je kasnije tragično umrla.

Daleko od očiju, daleko od srca

- Ako Živka nije ispunila sve uslove za socijalnu pomoć, onda ne znamo ko je, a tu pomoć u gradovima dobijaju i mladi i oni sposobni da rade. No, ona je stara i nepismena žena i ne zna gde i kome da se obrati, a nema ni novca za prevoz kako bi išla od vrata do vrata u opštini. Ovako, niti je ko vidi, niti koga Živka interesuje. To kako Živka živi je sramota za državu, ali, ruku na srce, i za nas koji živimo u Tmavi i ništa ne činimo da upozorimo Srbiju da je krajnje vreme da Živki pomogne i da joj olakša staračke dane - kaže za "Vesti" njena daleka rođaka Novka Popović.

I ovog puta, noseći joj poklone i dar od 100 evra plemenitih čitalaca Mirjane i Ostoje Debeljak iz Grosenfilgena u Nemačkoj, staricu nalazimo kako sedi na kamenim basamacima kuće koju je napravio njen pradeda još u pretprošlom veku.

Opet, kao i nekoliko puta do sada, kada su plemeniti Ostoja i Mirjana slali novac, ali i mnogi drugi naši ljudi iz sveta od čega je svojevremeno baki Živki uvedena i struja, jer je njena kuća bila jedina u selu bez elektrike, za deo novca smo joj kupili hranu i druge potrepštine za kuću, a ostatak novca joj je predat kako bi joj se našlo, zlu ne trebalo, jer Živka nema primanja, niti je korisnik socijalne pomoći, a trebalo bi, što potvrđuju i sami meštani Tmave.


Baka Živka Popović i ovog puta, kao i uvek kada je obilazio reporter "Vesti", grdi na sav glas da joj je doneto više nego što treba i da u kući ima svega još od prošlog puta. Ima, kaže, dovoljno i drva za ovu zimu jer joj je preostalo od pretprošle godine kada joj je ekipa Humanitarnog mosta kupila drva za ogrev, a i sama pred zimu prinese dosta granja koje skuplja u šumi oko kuće. Ipak, baka Živka se nečemu od poklona veoma obradovala.


- Vidiš sinko, prvi put u životu sam banane dobila kada si ih ti doneo i nisam znala kako se jedu, a sramota me je bilo da te pitam. Probala sam ih kada si otišao i mnogo su mi se dopale i, pošteno da ti kažem, od svega sam se sada najviše obradovala baš bananama - iskrena je baka Živka koja mnogo reči zahvalnosti upućuje Mirjani i Ostoji Debeljaku koji su do sada više puta pomogli usamljenoj starici i život joj, bar nakratko, učinili podnošljivijim i lepšim.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Godine učinile svoje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online