Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Toplo u kući, toplije i oko srca

Za sedmočlanu siromašnu porodicu Jović iz planinskog sela Uševce kod Vranja nedavno je stigao redovni mesečni prilog njihove dobrotvorke Ljiljane iz Australije. Ovog puta, u vrednosti od 400 dolara, sa željom da se od ovog novca Jovićima kupi šporet na drva i ostale potrepštine za bebu Sanju, koja će narednih dana proslaviti svoj prvi rođendan. Ujedno, stigao je i prilog od 50 evra Srećka Teofilovića iz Salcburga, o čemu smo već pisali.

Uskoro slavi prvi rođendan: Sanja Jović sa tetkom Suzanom
 



Ne časeći časa, a kako bismo ispunili želje naših plemenitih čitalaca, posle dogovora dobročiniteljke Ljiljane i Miodraga Jovića, glave kuće, reporteri "Vesti" su organizovali kupovinu i dostavu smederevca, najnovije prozvodnje, potom pet paketa pelena i pet paketa praška za pranje odeće. Ostatak para, od oko 80 evra pretvorenih u domaću valutu, predato je majci i supruzi Stanislavki Jović.


U planinsko Uševce, petnaestak kilometara udaljenog od Vranja, ekipa "Vesti" je stigla uz dosta napora zbog loših vremenskih prilika. Poledica na pojedinim mestima zadavala je najviše problema. Kod kuće su bili svi, osim Miodraga, koji je otišao nakratko da nešto završi u selu, kao i ćerke Aleksandre (12), koja je bila u školi. Zato nas je na nekoliko stotina metara od kuće veselo dočekala Stanislavka sa unukom Sarom (10), koja se upravo vratila iz seoske četvorogodišnje škole sa samo dva đaka.


- Hvala našoj dobročiniteljki, sve što nam obeća to ispuni. Kako da joj uzvratimo? Svesni smo da je to nemoguće. Ostaju nam samo reči, iskrene i iz srca. Živa nam i zdrava bila. Sve što nam je dala, neka joj dobri Bog stostruko vrati. Isto tako i tom drugom čoveku, koji je čuo za našu muku i poželeo da pomogne našoj deci i bebi Sanji - kazala je uzbuđeno Stanislavka.


Morali smo da se zaustavimo ispred reke Veternice i mosta. Dalje se nije moglo, iako je kuća Jovića u blizini. Sunce je izašlo iznad planina, pa je pored reke bilo izuzetno hladno, a sneg i led se zadržao na pojedinim mestima. Stanislavka je spremila ručna kolica da sa Miodragom otera šporet i odmah ga namesti. I dok su preostale stvari Stanislavka i unuka Sara uz našu pomoć tovarile na kolica, čekajući da pristigne i Miodrag, u toplom okrilju doma čekale su ćerke Jagoda (29) i Suzana (26) sa svojom bebom Sanjom.

Preuzela poklone i novac: Stanislavka jović sa unukom Sarom
 


- Ovo je velika sreća! Deca više neće gutati dim od starog šporeta, koji se raspao. Dok bismo ga podložili, dva sata je moralo da bude sve otvoreno, da bi se dim razišao kroz prozore i vrata i krenuo da drži žar, koji koliko-toliko greje. Sada će u sobi biti kao u banji. Tu spavamo Miodrag i ja, kao i najmlađa ćerka Aleksandra i unuka Sara. Tu kuvamo, tu deca uče. Sada, kad je stigao nov šporet, ponovo smo se rodili. U drugoj, maloj sobi, spavaju Suzana sa bebom Sanjom i Jagoda, koja joj pomaže u odgajanju naše mezimice. Evo, prođe godina, vi ste došli kada se porodila. Hvala dobrotvorki Ljiljani i svima ostalima koji pomogoše da naša Sanja, koja je bila bolešljiva, gladna i dva puta u bolnici, sada izraste u zdravu, naprednu bebu. Vesela je, guče i svima donosi radost. Kako reče Miodrag, moj Dača: "Ona je najefikasniji lek za sve naše muke" - navodi Stanislavka.


Mraz i vetar s okolnih brda ne daju nam da se previše zadržavamo. Krećemo natrag i sami ispunjenog srca jer su dobročinitelji, još jednom, uneli veliku radost u ovu siromašnu kuću punu ljubavi.

Ništa od nadnice

Siromaštvo i mentalna zaostalost Jagode, koja ima problem s nogama, kao i lakovernost Suzane, donele su im nevolje kada je reč o mogućnosti da oforme porodice. Za njih su zato ćerkice, koje su vanbračno dobile, sve u životu. Svu svoju ljubav usmerile su na njih i tako uprkos mnogim poteškoćama, doživele veliku radost u srcu. Novac koji je pretekao trebaće Jovićima za hranu jer zima i mraz učinili su svoje, zbog čega nisu mogli da idu u nadnicu. Posebno Miodrag i Suzana, koji su najzdraviji i fizički najjači u kući.

 

Beba i deca na prvom mestu

- Ostalo je da kupimo još crevo za vodu i da ga spojimo od izvora do kuće, pa konačno pustimo mašinu za pranje veša da radi. Nju smo, takođe, dobili od Ljiljane. Kupila nam je i najbolji hidrofor, ali nedostaje to crevo kako bi sve funkcionisalo. Sve to košta oko 100 evra, ali neka sačeka. Moramo da imamo hranu za decu, a 15. februara Sanja puni godinu dana, pa da malo, onako sirotinjski, proslavimo. Da se krčka malo mesa i u našoj kući tog dana - kaže Stanislavka.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Za bebu Sanju sve što treba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online