Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 17.01.2014.
12:01
B. Grujić - Vesti - Foto: B. Grujić A

Sada ću moći da stignem svuda!

Kao muke Isusove, već dve decenije traju "muke Lazareve", a ovaj 20-godišnji mentalno zaostali mladić sa periferije Sombora, prototip je savremenog junaka mukotrpnih životnih priča, koga su mnogi prozvali srpski Forest Gamp. Pre dve godine, slučajno se našao među atletičarima već pripremljenim za tradicionalni somborski polumaraton i onako u starim pocepanim cokulama i farmericama, mada je temperatura bila više od 30 stepeni, bez većih problema istrčao trku i pobrao simpatije prisutnih.

Lazar spava u šupi bez grejanja

Mnogi su ga tada, ali i kasnije pitali otkud on tamo, a ovaj mladić jednostavno nije imao odgovor. Baš kao što i sada ponavlja da obožava atletiku i trčanje. To je jedino objašnjenje čitave medijske halabuke, koja se podigla oko njegove nimalo lepe životne priče i podviga u kojem je nadmašio samog sebe. Od prve trke do sada istrčao je tridesetak polumaratona i maratona i osvojio pregršt medalja, uglavnom za učešće i odnošenje čistih moralnih pobeda.

Donaciju od 100 evra donatora i njegovih unuka Astora i Stele iz Nemačke, kao i toplu garderobu Gordane iz Nice, prihvatio je sa zadovoljstvom i uz veliku zahvalnost. Pri uručenju darova napomenuo nam je da će za pristigli novac kupiti bicikl, kojim će svakodnevno ići na posao, jer se u međuvremenu, uz pohađanje Specijalne škole "Vuk Karadžić" u Somboru, zaposlio na benzinskoj pumpi.

- Hvala svim dobrim ljudima. Njihova briga i pomoć mnogo mi znače. Za pare koje sam dobio od čitalaca "Vesti", s obzirom na to da mi je rođendan prošao 6. januara, kupiću lep i kvalitetan bicikl, kojim ću svakodnevno do pumpe i nazad. Stizaću i da se vratim u grad i treniram sa ostalim maratoncima. Živim u zaista psećim uslovima. Često gladujem i jedinu utehu pronalazim u trčanju. Drugari atletičari su mi poklonili patike i triko za zimske uslove, pa to sad ne skidam sa sebe, jer mi je u šupi gde spavam prilično hladno i triko mi baš dobro dođe - isprekidanim rečenicama govori Lazar.


I pored nekih informacija da mu je jedan čovek iz dijaspore obezbedio kuću da se preseli sa preostalih sedam članova porodice, ocem, maćehom i petoro mlađih braće i sestara, to još nije učinjeno. Njegova porodica i dalje živi u jednosobnom kućerku, bez kupatila i kuhinje, na malom katoličkom groblju na periferiji Sombora, dok Lazar samuje u šupi. Razlog tome su, u suštini, nesređeni porodični odnosi.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Pati za majkom: Lazar Rišar
 


- Teško je, zaista, istrpeti hladnoću tokom noći u ovoj mojoj šupi gde spavam. Odvojio sam se od ukućana, jer nas je mnogo u sobi. Jeste mi hladno, ali imam svoj mir, niko me ne uznemirava. Uzmem ikonicu i molim se dok ne zaspim. A tako i savladavam veliku tugu i bol za mojom majkom Ljubicom, čiji je grob odmah tu, dvadesetak metara od moje šupe. Sada kada sam dobio i ovu garderobu, biće mi bar malo toplije - suznih očiju priča Lazar i dodaje:


- Evo, tu je moja mama Ljubica, koju redovno obilazim. Hvala bogu što mi ljudi pomažu, ali ima i težih slučajeva od mene. Voleo bih da se i njima pomogne.
Iako se ovaj pobožni mladić hrani u Narodnoj kuhinji u Somboru, kaže da mu ti obroci često nisu dovoljni zbog velikih fizičkih napora i potrošnje na treninzima. Zbog toga često gladuje i zaspi uveče praznog stomaka, pošto prvu platu još nije dobio.
 

Da Lazaru bude bolje

- Trebaju nam prvaci, tihi, nenametljivi pobednici, hrabri da se nose sa svojom sudbinskom predodređenošću. Lazaru smo obezbedili radno mesto, zadužio je novu crvenu uniformu koja mu se izuzetno dopada. Znamo da je često gladan, pa ćemo mu na pumpi obezbediti i redovan obrok u restoranu, kao i kupatilo gde će uvek moći da se okupa i sredi - naglasio je vlasnik privatne benzinske stanice u Somboru.

 

Nada u bolje sutra

- Bilo mi je teško za rođendan, pošto nisam imao novac za bilo kakvu poslasticu da počastim braću i sestre. Maćeha je, takođe, trebalo da počne da radi na istoj pumpi, ali neće. Nažalost, još nisam dobio prvu platu, ali doći će i to. Sve se dešava nekako čudno brzo. Nadam se da će, ipak, sve biti drugačije i bolje, a ne ovako crno i sumorno kao do sada. Ne znam zaista šta se događa sa tom kućom. Znam samo da sam još u šupi i da se smrzavam noću. Ipak, verujem da će se i to na kraju srediti i da će sve biti kako treba - prokomentarisao je bojažljivo Lazar.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Hvala što mislite na mene!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online